Overwegingen bij COM(2014)91 - Sluiten van een overeenkomst en de noodzakelijke protocollen betreft de participatie van Kroatië in de EER ivm de toetreding van Kroatië

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
1) De Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte[2] (hierna 'de EER-overeenkomst' genoemd) werd op 2 mei 1992 ondertekend in Porto.

2) De Republiek Kroatië is op 1 juli 2013 toegetreden tot de Europese Unie.

3) Krachtens artikel 6, lid 5, van de Akte van toetreding van de Republiek Kroatië verbindt Kroatië zich ertoe onder de in de Akte neergelegde voorwaarden toe te treden tot de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte, zulks overeenkomstig artikel 128 van die overeenkomst.

4) Op 4 september 2012 machtigde de Raad de Commissie onderhandelingen te openen met de Republiek IJsland, het Vorstendom Liechtenstein en het Koninkrijk Noorwegen om de EER-overeenkomst en de Overeenkomst tussen het Koninkrijk Noorwegen en de Europese Unie betreffende een financieel mechanisme van Noorwegen voor de periode 2009-2014 te wijzigen. De Overeenkomst betreffende de deelname van de Republiek Kroatië aan de Europese Economische Ruimte (hierna 'de overeenkomst' genoemd) en het daarmee verband houdende Aanvullend Protocol bij de Overeenkomst tussen het Koninkrijk Noorwegen en de Europese Unie betreffende een financieel mechanisme van Noorwegen voor de periode 2009-2014, naar aanleiding van de deelname van de Republiek Kroatië aan de Europese Economische Ruimte (hierna 'het protocol' genoemd) werden op ... ondertekend in Brussel. Zij moeten nu worden goedgekeurd.