Overwegingen bij COM(2007)549-1 - Herziening van het meerjarig financieel kader (2007-2013)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
dossier COM(2007)549-1 - Herziening van het meerjarig financieel kader (2007-2013).
document COM(2007)549 NLEN
datum 19 september 2007
 
(1) In 2004 diende de Commissie een voorstel in voor een verordening inzake de tenuitvoerlegging van de stationeringsfase en de exploitatiefase van het Europees programma voor radionavigatie per satelliet18 (Galileo).

(2) In het voorstel voor een verordening werd bepaald dat een bedrag van 1,005 miljard euro tegen huidige prijzen19 moet worden uitgetrokken op de begroting van de Gemeenschap voor de financiering van de stationeringsfase en de exploitatiefase van GALILEO in het tijdvak van 2007 tot 2013, terwijl de overige financiële middelen door de particuliere sector zouden moeten worden verschaft in het kader van een concessiecontract.

(3) Bij de onderhandelingen met betrekking tot het concessiecontract is men er niet in geslaagd het financieringsdeel van het Galileo-programma dat de particuliere sector voor zijn rekening diende te nemen tegen redelijke kosten over te dragen20.

(4) Zowel het Europees Parlement als de Raad hebben de waarde van Galileo als een essentieel project van de Europese Unie bevestigd en erkend dat extra overheidsfinanciering nodig is21.

(5) Op 19 september 2007 hechtte de Commissie haar goedkeuring aan een mededeling aan het Europees Parlement en de Raad over "Voortzetting van Galileo: een nieuw opzet voor de Europese GNSS-programma's"22 en een gewijzigd voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende de voortzetting van de uitvoering van de Europese programma's voor radionavigatie per satelliet (EGNOS en Galileo)23.

(6) De aanvullende overheidsmiddelen die nodig zijn voor de stationering van volledige operationele capaciteit, gefinancierd en ingekocht door de publieke sector, bedragen 2 400 miljoen euro tegen huidige prijzen.

(7) De Commissie heeft een voorstel ingediend voor een verordening tot oprichting van het Europees Technologie-Instituut (EIT)24 met een specifieke bijdrage uit de begroting van de Gemeenschap van 308,7 miljoen euro in huidige prijzen voor de financiering van de beheersstructuur van het EIT en voor de coördinatieactiviteiten van de 'zes kennis- en innovatiegemeenschappen (KIG)'. De financiering van het EIT was niet voorzien toen de onderhandelingen over het huidig financieel kader werden afgesloten.

(8) 300 miljoen euro kan beschikbaar worden gesteld in het kader van activiteiten in verband met vervoer die gefinancierd worden uit hoofde van het 7e kaderprogramma voor onderzoek25. De overige aanvullende financiële middelen die nodig zijn voor Galileo en het Europees Technologisch Instituut bedragen 2 409 miljoen euro hetgeen een verhoging vergt van de jaarlijkse maxima voor rubriek 1A voor de periode 2008 tot 2013.

(9) De vereiste verhoging van het algemeen maximum van rubriek 1A kan gecompenseerd worden door een verlaging van de maxima voor rubriek 2 'Instandhouding en beheer van natuurlijke hulpbronnen' en rubriek 5 'administratie' voor 2007 en 2008.

(10) Om een passende verhouding tussen vastleggings- en betalingskredieten in stand te houden zouden de jaarlijkse maxima voor betalingskredieten moeten worden aangepast, rekening houdend met de voor 2007 en 2008 beschikbare marges.

(11) Bijlage I van de interinstitutionele overeenkomst betreffende de begrotingsdiscipline en een goed financieel beheer moet derhalve dienovereenkomstig worden gewijzigd.