Overwegingen bij SEC(2007)492 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 1653/2004 houdende een model voor het financieel reglement van de uitvoerende agentschappen overeenkomstig Verordening 58/2003 tot vaststelling van het statuut van de uitvoerende agentschappen waaraan bepaalde taken voor het beheer van gemeenschappelijke programma's worden gedelegeerd

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
1. Na de goedkeuring van Verordening (EG, Euratom) nr. 1995/2006 van de Raad van 13 december 2006 tot wijziging van Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 houdende het Financieel Reglement van toepassing op de algemene begroting van de Europese Gemeenschappen[2] is het noodzakelijk om Verordening (EG) nr. 1653/2004 van de Commissie van 21 september 2004 houdende een model voor het financieel reglement van de uitvoerende agentschappen overeenkomstig Verordening (EG) nr. 58/2003 van de Raad tot vaststelling van het statuut van de uitvoerende agentschappen waaraan bepaalde taken voor het beheer van communautaire programma's[3] worden gedelegeerd, aan te passen om deze verordening in overeenstemming te brengen met het Financieel Reglement.

2. Andere wijzigingen waren noodzakelijk in het licht van de door de bestaande uitvoerende agentschappen opgedane ervaringen.

3. Er moet worden verduidelijkt dat een goed financieel beheer een effectieve en efficiënte interne controle vergt. De belangrijkste kenmerken en doelstellingen van de internecontrolesystemen moeten worden omschreven.

4. De bekendmaking van de huishoudelijke begroting van de agentschappen moet worden vereenvoudigd zonder dat aan de prerogatieven van de begrotingsautoriteit en de Rekenkamer wordt geraakt.

5. Het is gebleken dat de procedure voor de overschrijvingen die door de directeurs van de agentschappen moeten worden goedgekeurd, in de praktijk onduidelijk en tijdrovend is en derhalve dient te worden gestroomlijnd en versneld.

6. Een precisering met betrekking tot belangenconflicten, nieuwe bepalingen inzake de verificatie vooraf van soortgelijke afzonderlijke verrichtingen in verband met bepaalde lopende uitgaven, bepalingen met betrekking tot de aansprakelijkheid van ordonnateurs en het gebruik van automatische incasso's dienen ook in het model voor het financieel reglement te worden opgenomen.

7. De taak van de rekenplichtigen om de rekeningen te certificeren op basis van de financiële informatie die hen door de ordonnateurs is verstrekt, moet worden verduidelijkt. Daartoe moet de rekenplichtige de bevoegdheid krijgen de door de gedelegeerde ordonnateur ontvangen informatie te controleren en zo nodig een voorbehoud te maken.

8. Aangezien uitvoerende agentschappen gedelegeerde ordonnateurs van de Commissie zijn, maken internecontrole-aangelegenheden die betrekking hebben op de besteding van beleidskredieten door hun directeuren deel uit van de verslagen die overeenkomstig de leden 3 en 4 van het algemeen Financieel Reglement worden opgesteld. Met het oog op de stroomlijning van de rapporteringsmechanismen en het voorkomen van diffuse informatiestromen dient het verslag van de interne controleur met betrekking tot de administratieve kredieten van de uitvoerende agentschappen te worden opgenomen in het overeenkomstig artikel 86, lid 3, van het algemeen Financieel Reglement opgestelde verslag van de interne controleur. Om dezelfde reden dient de Commissie de door de agentschappen overeenkomstig artikel 49, lid 4, opgestelde verslagen op te nemen in haar overeenkomstig artikel 86, lid 4, van het algemeen Financieel Reglement opgestelde verslag dat bij de kwijtingverlenende autoriteit wordt ingediend.

9. De voorwaarden waartegen de uitvoerende agentschappen een beroep kunnen doen op de diensten en bureaus van de Commissie, interinstitutionele Europese bureaus en het bij Verordening (EG) nr. 2965/94 van de Raad tot oprichting van een Vertaalbureau voor de organen van de Europese Unie[4] opgerichte Vertaalbureau voor de organen van de Europese Unie (hierna 'Vertaalbureau' genoemd) dienen te worden gepreciseerd. Een bepaling met betrekking tot de selectie van deskundigen, die vergelijkbaar is met die welke in het algemeen Financieel Reglement werd ingevoegd, dient te worden opgenomen.

10. Verordening (EG) nr. 1653/2004 moet dan ook dienovereenkomstig worden gewijzigd.