Overwegingen bij COM(2009)653 - Standpunt van de EU inzake het Voorstel tot wijziging van bijlage A bij de overeenkomst met de regering van China betreffende drugsprecursoren en chemische stoffen die veelvuldig bij de illegale vervaardiging van narcotische drugs of psychotrope stoffen worden gebruikt

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
1. De overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de regering van de Volksrepubliek China betreffende drugsprecursoren en chemische stoffen die veelvuldig bij de illegale vervaardiging van narcotische drugs of psychotrope stoffen worden gebruikt en die bepalingen bevat ter versterking van de controle op de handel in drugsprecursoren tussen de Europese Unie en de Volksrepubliek China werd namens de Europese Unie goedgekeurd bij Besluit 2009/166/EG van de Raad van 27 november 2008[1] en is op 11 juli 2009[2] in werking getreden.

2. De bepalingen van deze overeenkomst zijn gebaseerd op de bepalingen van Verordening (EG) nr. 111/2005 van de Raad van 22 december 2004 houdende voorschriften voor het toezicht op de handel tussen de Gemeenschap en derde landen in drugsprecursoren voor de Europese Unie[3] en de desbetreffende wetgeving van de Volksrepubliek China.

3. In bijlage A bij de overeenkomst zijn 'safrool bevattende oliën' vermeld. Deze oliën vallen niet onder de betrokken Chinese wetgeving, die wel op 'sassafrasolie' betrekking heeft. Bijlage A bij de overeenkomst moet derhalve in die zin worden gewijzigd.

4. Overeenkomstig artikel 10, lid 2, van de overeenkomst kan de gemengde follow-upgroep die is opgericht bij artikel 9, lid 1, van de overeenkomst in onderlinge overeenstemming besluiten bijlage A te wijzigen. Daarom moet de Europese Unie haar standpunt vaststellen over de voorgestelde wijziging.