Overwegingen bij COM(2024)335 -

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
dossier COM(2024)335 - .
document COM(2024)335
datum 30 juli 2024
 
(1) De Stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en Bosnië en Herzegovina, anderzijds (de overeenkomst), is door de Unie gesloten bij Besluit (EU, Euratom) 2015/998 van de Raad1 en de Commissie en is op 1 juni 2015 in werking getreden.

(2) Overeenkomstig artikel 117 van de overeenkomst kan de bij artikel 115 van de overeenkomst opgerichte Stabilisatie- en associatieraad besluiten nemen.

(3) Op zijn volgende vergadering zal de Stabilisatie- en associatieraad een besluit tot vaststelling van de algemene voorwaarden met betrekking tot elektronisch afgegeven bewijzen van oorsprong aannemen.

(4) Het is passend het standpunt te bepalen dat namens de Unie moet worden ingenomen in de Stabilisatie- en associatieraad, aangezien het besluit van de Stabilisatie- en associatieraad bindend zal zijn voor de Unie.

(5) Tijdens de eerste technische vergadering over de overgangsregels van oorsprong die op 5 februari 2020 in Brussel plaatsvond, zijn de meeste partijen bij de Regionale Conventie betreffende de pan-Euromediterrane preferentiële oorsprongsregels2 (de conventie) overeengekomen de herziene regels3 van de conventie (de overgangsregels van oorsprong) parallel aan de regels van de conventie uit te voeren, op een bilaterale overgangsbasis, in afwachting van de vaststelling van de herziene regels van de conventie.

(6) De toepassing van de overgangsregels van oorsprong zorgt ervoor dat de handelsstromen en douanepraktijken worden aangepast in afwachting van de inwerkingtreding van de herziene regels van de conventie, waarop de overgangsregels van oorsprong zijn gebaseerd, op 1 januari 2025. 

(7) Sinds 1 september 2021 is al een netwerk van bilaterale protocollen inzake oorsprongsregels tussen verschillende partijen bij de conventie4 in werking getreden, op grond waarvan de overgangsregels van oorsprong van toepassing zijn geworden5 in afwachting van de inwerkingtreding van de wijziging van de conventie.

(8) De twee belangrijkste doelstellingen van de overgangsregels van oorsprong6 zijn soepelere oorsprongsregels in te voeren om de kwalificatie van preferentiële oorsprong voor goederen te vergemakkelijken, en de mogelijkheid te creëren om gebruik te maken van elektronisch afgegeven of elektronisch ingediende bewijzen van oorsprong.

(9) De EU en Bosnië en Herzegovina zijn overeengekomen om de bepalingen van artikel 17, lid 4, van aanhangsel A van protocol nr. 2 bij de overeenkomst toe te passen wat elektronisch afgegeven bewijzen van oorsprong betreft. Derhalve moet er een kader van algemene voorwaarden worden vastgesteld.