Overwegingen bij COM(2001)518 - Standpunt van de EG in de Ministeriële Conferentie die werd opgericht bij de Overeenkomst ter oprichting van de Wereldhandelsorganisatie inzake de toetreding van het afzonderlijk douanegebied van Taiwan, Penghu, Kinmen en Matsu (Chinees Taipei) tot de Wereldhandelsorganisatie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Chinees Taipei heeft in 1992 een verzoek ingediend om te mogen toetreden tot de Algemene Overeenkomst inzake tarieven en handel (GATT 1947) en handhaafde dit verzoek nadat de Overeenkomst tot oprichting van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) op 1 januari 1995 in werking trad.

(2) De Werkgroep inzake de toetreding van Chinees Taipei tot de Algemene Overeenkomst inzake Tarieven en Handel werd op 1 oktober 1992 opgericht en op 31 januari 1995 omgevormd tot een Werkgroep toetreding tot de WHO teneinde overeenstemming te bereiken over toetredingsvoorwaarden die aanvaardbaar zouden zijn voor Chinees Taipei en alle WHO-leden.

(3) De Commissie voerde namens de Gemeenschap en haar lidstaten onderhandelingen over een uitgebreide reeks verbintenissen inzake opensteling van de markt door Chinees Taipei die van bijzonder belang zijn voor de Gemeenschap en die zijn opgenomen in de bilaterale overeenkomst tussen Chinees Taipei en de Gemeenschap, die werd ondertekend op 23 juli 1998.

(4) Deze verbintenissen zijn nu opgenomen in het Protocol voor de toetreding van Chinees Taipei tot de WHO.

(5) De toetreding van Chinees Taipei tot de WHO zal tevens de handelsbetrekkingen tussen Chinees Taipei en de Gemeenschap in een stabiel en juridisch bindend kader brengen.

(6) Het Toetredingsprotocol moet derhalve worden goedgekeurd.

(7) Artikel XII van de Overeenkomst tot oprichting van de WHO bepaalt dat overeenstemming moet worden bereikt over de toetredingsvoorwaarden tussen het toetredend lid en de WHO, en dat aan WHO-zijde de toetredingsvoorwaarden moeten worden goedgekeurd door de Ministeriële Conferentie van de WHO.

(8) Bijgevolg dient het door de Gemeenschap in de Ministeriële Conferentie in te nemen standpunt te worden bepaald.

(9) Voor een aantal doelstellingen van de Gemeenschap die door toetreding van Chinees Taipei tot de WHO beter kunnen worden verwezenlijkt, voorziet het Verdrag niet in andere bevoegdheden dan die welke zijn vervat in artikel 308.