Overwegingen bij COM(2009)500 - Toewijzing aan de Europese Centrale Bank van specifieke taken betreffende de werking van het Europees Comité voor systeemrisico’s

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) De financiële crisis heeft grote tekortkomingen aan het licht gebracht in het financiële toezicht, dat er niet is in geslaagd de accumulatie van buitensporige risico’s in de financiële sector te voorkomen en heeft in het bijzonder de zwakke punten van het bestaande macroprudentiële toezicht aangetoond.

(2) In november 2008 heeft de Commissie een groep op hoog niveau onder voorzitterschap van de heer Jacques de Larosière (de 'groep-De Larosière') opdracht gegeven aanbevelingen te doen over de wijze waarop de Europese toezichtregelingen kunnen worden versterkt teneinde EU-burgers beter te beschermen en het vertrouwen in het financiële stelsel te herstellen.

(3) In zijn op 25 februari 2009 gepresenteerde eindrapport heeft de groep-De Larosière onder meer aanbevolen een orgaan op Gemeenschapsniveau op te richten dat belast is met het toezicht op het risico in het financiële stelsel als geheel.

(4) In haar mededeling met als titel 'Op weg naar Europees herstel' van 4 maart 2009[4] heeft de Commissie zich verheugd getoond over de aanbevelingen van de groep-De Larosière en de strekking ervan grotendeels onderschreven. Op zijn bijeenkomst van 19 en 20 maart 2009 heeft de Europese Raad overeenstemming bereikt over de noodzaak de regulering en het toezicht op financiële instellingen binnen de EU te verbeteren en het rapport van de groep-De Larosière als uitgangspunt voor te nemen maatregelen te hanteren.

(5) In haar mededeling met als titel 'Europees financieel toezicht' van 27 mei 2009[5] beschreef de Commissie een reeks hervormingen van de huidige regelingen voor het waarborgen van de financiële stabiliteit op EU-niveau, met name de oprichting van een Europees Comité voor systeemrisico’s (ECSR) dat verantwoordelijk is voor het macroprudentiële toezicht. De Raad van 9 juni 2009 en de Europese Raad van 18 en 19 juni hebben het standpunt van de Commissie onderschreven en hebben zich verheugd getoond over het voornemen van de Commissie om met wetsvoorstellen te komen zodat het nieuwe kader volledig operationeel kan worden.

(6) Bij Verordening (EG) nr. ...../2009 van het Europees Parlement en de Raad[6] zijn een communautair macroprudentieel toezicht op het financiële stelsel en een Europees Comité voor systeemrisico’s (ECSR) ingesteld.

(7) Gelet op haar deskundigheid in macroprudentiële kwesties kan de Europese Centrale Bank (ECB) een aanzienlijke bijdrage leveren tot het effectieve macroprudentiële toezicht van de financiële sector in de EU.

(8) De Raad heeft op 9 juni 2009 geconcludeerd dat de ECB het ECSR analytische, statistische, administratieve en logistieke ondersteuning moet verlenen. Er moet dan ook gebruik worden gemaakt van de mogelijkheid die door het Verdrag wordt geboden om specifieke taken betreffende aan prudentieel toezicht gerelateerd beleid aan de ECB op te dragen, door de ECB het verzorgen van het secretariaat van het ECSR als taak toe te wijzen.