Toelichting bij COM(2023)138 - Mededeling aan het EP over het Raadsstandpunt inzake wijziging van Verordening (EG) nr. 539/2001 tot vaststelling van de lijst van derde landen waarvan de onderdanen bij overschrijding van de buitengrenzen in het bezit moeten zijn van een visum en de lijst van derde landen waarvan de onderdanen van die plicht zijn vrijgesteld

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

2016/0139 (COD)

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT

overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie

over het

standpunt van de Raad over het voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Verordening (EG) nr. 539/2001 tot vaststelling van de lijst van derde landen waarvan de onderdanen bij overschrijding van de buitengrenzen in het bezit moeten zijn van een visum en de lijst van derde landen waarvan de onderdanen van die plicht zijn vrijgesteld (Kosovo*)

1. Achtergrond

Datum van indiening van het voorstel bij het Europees Parlement en de Raad
(document COM(2016) 277 – 2016/0139 COD):
[10 mei 2016].
Datum van het standpunt van het Europees Parlement in eerste lezing:[28 maart 2019].
Datum van vaststelling van het standpunt van de Raad:[9 maart 2023].

2. Doel van het voorstel van de Commissie


Het doel van het voorstel is:

(a) Kosovaarse burgers de mogelijkheid bieden zonder visum 90 dagen binnen een periode van 180 dagen naar de EU te reizen door Kosovo over te hevelen naar de visumvrije lijst van derde landen van de EU.

(b) De blijvende inzet van de Kosovaarse autoriteiten voor de verwezenlijking van de voorwaarden van het stappenplan voor visumliberalisering erkennen, waarvan de Europese Commissie heeft vastgesteld dat zij sinds juli 2018 zijn gerealiseerd.

(c) De hele Westelijke Balkan visumvrije toegang tot het Schengengebied bieden door Kosovo in de lijst op te nemen en zo de banden en de intermenselijke contacten tussen de EU en de hele regio blijven versterken, en er tegelijkertijd voor zorgen dat er gezamenlijke inspanningen worden geleverd om georganiseerde misdaad en irreguliere migratie te bestrijden.

3. Opmerkingen over het standpunt van de Raad

Het standpunt dat de Raad in eerste lezing heeft goedgekeurd, komt volledig overeen met het akkoord dat werd bereikt in de eerste en enige trialoog tussen het Europees Parlement, de Raad en de Commissie op 14 december 2022. De belangrijkste punten van deze overeenkomst die in de overwegingen van de verordening worden weergegeven, zijn de volgende:

- Kosovo voldoet aan de verplichtingen van zijn stappenplan voor visumliberalisering. De vrijstelling van de visumplicht zal ervoor zorgen dat de hele regio van de Westelijke Balkan onder dezelfde visumregeling valt.

- De vrijstelling van de visumplicht geldt alleen voor houders van een biometrisch paspoort dat door Kosovo is afgegeven overeenkomstig de normen van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO), en zij wordt van toepassing op de datum waarop het Europees reisinformatie- en -autorisatiesysteem (Etias) in gebruik wordt genomen, of vanaf 1 januari 2024, naargelang welke datum eerder valt.

- Voordat de vrijstelling van de visumplicht van toepassing wordt, is het van belang dat overnameovereenkomsten of -regelingen, naargelang het geval, worden gesloten met de lidstaten die nog geen dergelijke overeenkomst of regeling hebben. Zodra dit is gebeurd, moet Kosovo deze volledig uitvoeren, met inachtneming van het beginsel van non-refoulement.

- Kosovo moet zijn visumbeleid verder afstemmen op de EU-lijst van derde landen waarvan de burgers visumplichtig zijn, met name wat betreft de derde landen die voor de EU risico’s op het gebied van irreguliere migratie of veiligheid inhouden.

- De Commissie moet actief toezicht houden op de uitvoering van de voorwaarden van het stappenplan voor visumliberalisering met Kosovo, en op de aanpassing van het visumbeleid, door middel van het mechanisme voor visumopschorting.

De Commissie steunde het tijdens de trialoog bereikte akkoord, waardoor vooruitgang kon worden geboekt met betrekking tot een reeds lang bestaand voorstel van de Commissie om Kosovo op te nemen in de lijst van visumvrij reizen, waardoor de hele regio van de Westelijke Balkan bij reizen naar de EU onder een visumvrije regeling zou vallen.

4. Conclusie

De Commissie gaat akkoord met het standpunt van de Raad.


**Deze benaming laat de standpunten over de status van Kosovo onverlet, en is in overeenstemming met Resolutie 1244 (1999) van de VN-Veiligheidsraad en het advies van het Internationaal Gerechtshof over de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo.

NL NL