Toelichting bij COM(2020)589 - Sluiting van de Overeenkomst met de Cookeilanden over de verlenging van het protocol inzake duurzame visserij

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

Op 7 juli 2020 heeft de Raad de Europese Commissie een mandaat verleend om te gaan onderhandelen over een nieuw protocol bij de Partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de regering van de Cookeilanden en over een mogelijke verlenging van het huidige protocol bij die overeenkomst, dat op 13 oktober 2020 afloopt.

In dat mandaat is vastgelegd dat indien de onderhandelingen over een nieuw protocol bij de Partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de regering van de Cookeilanden meer tijd in beslag nemen dan verwacht, de Commissie ter voorkoming van een aanzienlijke onderbreking van de visserijactiviteiten moet pogen een akkoord met de regering van de Cookeilanden te bereiken over een beperkte verlenging van het huidige protocol, zo mogelijk met niet meer dan één jaar, terwijl de pogingen om een akkoord te bereiken over een nieuw protocol dat strookt met de doelstellingen van het mandaat, worden voortgezet.

Tijdens de eerste onderhandelingsronde (16 juli 2020) zijn de onderhandelaars van de EU en de Cookeilanden overeengekomen dat er vanwege de complexiteit van de onderhandelingen meerdere onderhandelingsrondes nodig zouden zijn om tot een akkoord te komen. Bijgevolg zijn beide partijen het conform het mandaat van de Raad eens geworden over een verlenging van het huidige protocol met ten hoogste één jaar. Deze verlenging is vastgelegd in een overeenkomst in de vorm van een briefwisseling, die op 29 juli 2020 in Brussel en Rarotonga (de Cookeilanden) is geparafeerd.

Om een onderbreking van de visserijactiviteiten van de Europese vloot in de Cookeilandse wateren te voorkomen, moet het besluit van de Raad tot bekrachtiging van deze overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tijdig worden vastgesteld zodat deze vóór 13 oktober 2020, de datum waarop het huidige protocol afloopt, kan worden ondertekend.

Het voorstel heeft ten doel machtiging te verlenen voor de sluiting van het protocol.

Ter herinnering: het doel van het protocol is om op grond van het wetenschappelijke advies en de aanbevelingen van de Commissie voor de visserij in de westelijke en centrale Stille Oceaan (WCPFC), en binnen de grenzen van het beschikbare overschot, vangstmogelijkheden in de Cookeilandse wateren toe te kennen aan de vaartuigen van de Europese Unie. Voorts wordt beoogd om in het belang van beide partijen de samenwerking tussen de Europese Unie en de regering van de Cookeilanden te versterken met het oog op de instelling van een partnerschapskader voor de ontwikkeling van een duurzaam visserijbeleid en de verantwoorde exploitatie van de visbestanden in de visserijzone van de Cookeilanden.

Krachtens het huidige protocol tussen de EU en de Cookeilanden mag de EU-vloot in de Cookeilandse wateren op tonijnsoorten vissen binnen jaarlijkse vangstmogelijkheden van 7 000 ton (indicatieve cijfers).

Verenigbaarheid met bestaande bepalingen op het beleidsterrein

In overeenstemming met de prioriteiten van de hervorming van het visserijbeleid biedt het protocol vaartuigen van de EU vangstmogelijkheden in de Cookeilandse wateren op basis van de beste beschikbare wetenschappelijke adviezen en met inachtneming van de aanbevelingen van de WCPFC. Voorts stelt het protocol de Europese Unie en de Cookeilanden in de gelegenheid nauwer samen te werken aan de bevordering van een duurzame exploitatie van de visbestanden in de Cookeilandse wateren, en ondersteunt het de inspanningen van de regering van de Cookeilanden om zijn visserijsector te ontwikkelen, zulks in het belang van beide partijen.

Verenigbaarheid met andere beleidsterreinen van de Unie

De uitonderhandeling van een nieuw protocol tot uitvoering van de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij – het onderhavige verlengingsvoorstel is een tussenstation – past in het externe optreden van de EU ten aanzien van de landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS-landen). Daarbij wordt met name rekening gehouden met de EU-doelstellingen op het gebied van de eerbiediging van de democratische beginselen en de mensenrechten.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

De gekozen rechtsgrondslag is het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, waar in artikel 43, lid 2, het gemeenschappelijk visserijbeleid is vastgesteld en waar in artikel 218, lid 6, onder a), de procedure voor de sluiting van overeenkomsten tussen de Unie en derde landen is vastgesteld.

Subsidiariteit (bij niet-exclusieve bevoegdheid)

Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Europese Unie valt.

Evenredigheid

Het voorstel staat in verhouding tot de in artikel 31 van de verordening inzake het gemeenschappelijk visserijbeleid vastgelegde doelstelling om een juridisch, ecologisch, economisch en sociaal bestuurskader voor visserijactiviteiten van vissersvaartuigen van de Unie in wateren van derde landen tot stand te brengen. Het is ook in overeenstemming met die bepalingen, alsook met de bepalingen van artikel 32 van diezelfde verordening over financiële steun aan derde landen.

De verlenging van het protocol, dat op 13 oktober 2020 afloopt, met één jaar is een functionele stap in het onderhandelingsproces die ervoor moet zorgen dat de continuïteit van de visserijactiviteiten van de Europese vloot in de Cookeilandse wateren is gewaarborgd.

3. EVALUATIE, RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELING

Evaluatie van bestaande wetgeving en controle van de resultaatgerichtheid ervan

De belanghebbende partijen zijn geraadpleegd in het kader van de evaluatie van het protocol voor de periode 2016-2020. Ook zijn in technische vergaderingen de deskundigen uit de lidstaten geraadpleegd. Uit deze raadplegingen is naar voren gekomen dat het voordelig zou zijn om het protocol met de Cookeilanden te vernieuwen. Het voorliggende voorstel om het protocol te verlengen, is een tussenstation in het proces van onderhandelingen over deze vernieuwing.

Overleg met belanghebbenden

In het kader van de evaluatie is overlegd met de lidstaten, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en internationale middenveldorganisaties, alsook met de visserijautoriteiten en het maatschappelijk middenveld van de Cookeilanden. Er heeft ook overleg plaatsgevonden in het kader van de adviesraad voor de volle zee.

Bijeenbrengen en gebruik van expertise

Overeenkomstig artikel 31, lid 10, van de verordening inzake het gemeenschappelijk visserijbeleid heeft de Commissie voor de evaluatie vooraf en de evaluatie achteraf een beroep gedaan op een onafhankelijke consultant.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

De jaarlijkse financiële tegenprestatie van de Europese Unie bedraagt 700 000 EUR, berekend op basis van:

a) een bedrag op jaarbasis voor de toegang tot de visbestanden voor de in het protocol genoemde categorieën. Dit bedrag is voor de duur van de verlenging van het protocol vastgesteld op 350 000 EUR;

b) steun voor de ontwikkeling van het sectorale visserijbeleid van de Cookeilanden ten bedrage van 350 000 EUR voor de duur van de verlenging van het protocol. Deze steun beantwoordt aan de doelstellingen van het nationale beleid inzake duurzaam beheer van de maritieme visbestanden van de Cookeilanden gedurende de hele looptijd van het protocol.

Het jaarlijkse bedrag van de vastleggings- en betalingskredieten wordt in het kader van de jaarlijkse begrotingsprocedure vastgesteld, onder meer voor de reservelijn voor protocollen die bij het begin van het jaar nog niet in werking zijn getreden.

De briefwisseling over de verlenging voorziet ook in een evenredige verlaging van dit bedrag ingeval de onderhandelingen over de vernieuwing van het protocol ertoe leiden dat deze worden ondertekend en dientengevolge worden toegepast vóór het aflopen van de periode van verlenging met een jaar waarop de briefwisseling betrekking heeft.

5. OVERIGE ELEMENTEN

Uitvoeringsplanning en regelingen betreffende controle, evaluatie en rapportage

De monitoringregelingen zijn vastgelegd in het protocol dat met de briefwisseling wordt verlengd.