Toelichting bij COM(2019)23 - Mededeling van het Verenigd Koninkrijk dat het niet langer wil deelnemen aan het netwerk van immigratie­verbindings­functionarissen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

In overeenstemming met artikel 5 van het aan het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap gehechte Protocol tot opneming van het Schengenacquis in het kader van de Europese Unie, en artikel 8, lid 2, van Besluit 2000/365/EG van de Raad van 29 mei 2000 betreffende het verzoek van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland deel te mogen nemen aan enkele van de bepalingen van het Schengenacquis 1 , heeft het Verenigd Koninkrijk deelgenomen aan Verordening (EG) nr. 377/2004 van de Raad van 19 februari 2004 betreffende de oprichting van een netwerk van immigratieverbindingsfunctionarissen, zoals gewijzigd bij Verordening (EU) nr. 493/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 5 april 2011.

Op 16 mei 2018 heeft de Commissie een nieuwe wijziging van Verordening nr. 377/2004 voorgesteld in de vorm van een herschikking 2 . Dit voorstel is op 2 juli 2018 in alle vereiste talen door de Raad ontvangen.

Overeenkomstig de procedure van artikel 5, lid 2, van het aan het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie gehechte Protocol nr. 19 betreffende het Schengenacquis dat is opgenomen in het kader van de Europese Unie, heeft het Verenigd Koninkrijk de voorzitter van de Raad op 1 oktober 2018 medegedeeld dat het niet wenst deel te nemen aan het herschikkingsvoorstel van 16 mei 2018. Als gevolg hiervan neemt het Verenigd Koninkrijk niet langer deel aan de aanneming van dit voorstel.

Omdat het netwerkkarakter van het netwerk van immigratieverbindingsfunctionarissen het voor een lidstaat onmogelijk maakt deel te blijven uitmaken van dat netwerk wanneer de gewijzigde wetgeving tot oprichting van dat netwerk op die lidstaat niet van toepassing is, is een ander gevolg van de bovengenoemde mededeling dat het Verenigd Koninkrijk vanaf de datum van inwerkingtreding van het herschikkingsvoorstel met betrekking tot het netwerk van immigratieverbindingsfunctionarissen niet langer zal deelnemen aan dat netwerk.

Overeenkomstig artikel 5, lid 3, van Protocol nr. 19 betreffende het Schengenacquis bepaalt de Raad de mate waarin en de voorwaarden waaronder het Verenigd Koninkrijk zal ophouden deel te nemen aan delen van het Schengenacquis waarop de bovengenoemde mededeling betrekking heeft. De Raad neemt een besluit met gekwalificeerde meerderheid van stemmen op voorstel van de Commissie.

Het besluit van de Raad krachtens artikel 5, lid 3, van Protocol nr. 19 betreffende het Schengenacquis beantwoordt aan de volgende criteria: de noodzaak om de ruimst mogelijke deelneming van de betrokken lidstaat aan het Schengenacquis te behouden zonder de praktische toepasbaarheid ervan ernstig in het gedrang te brengen en rekening houdend met de samenhang ervan.

Het herschikkingsvoorstel van 16 mei 2018 beoogt de coördinatie op te voeren en het gebruik van immigratieverbindingsfunctionarissen, inclusief de nieuwe, in derde landen ingezette Europese verbindingsfunctionarissen, te optimaliseren om beter in te spelen op de prioriteiten van de EU op migratiegebied.

Het herschikkingsvoorstel van 16 mei 2018 streeft dezelfde doelstellingen na als Verordening (EG) nr. 377/2004, zoals gewijzigd bij Verordening (EU) nr. 493/2011, door te focussen op betere samenwerking en coördinatie tussen in derde landen gedetacheerde immigratieverbindingsfunctionarissen, met name door middel van de verplichting tot oprichting van plaatselijke of regionale netwerken van immigratieverbindingsfunctionarissen, de bevordering van het gebruik van een speciaal e-instrument voor regelmatige uitwisseling van informatie binnen de plaatselijke netwerken en de invoering van een systeem voor verslaglegging over de activiteiten van de netwerken van immigratieverbindingsfunctionarissen, maar zonder specifieke operationele wisselwerking met andere systemen of rechtsinstrumenten binnen het Schengenacquis toe te staan.

Uit de aard van het herschikkingsvoorstel van 16 mei 2018 en de bestaande Verordening (EG) nr. 377/2004, zoals gewijzigd bij Verordening (EU) 493/2011, volgt dat zij een op zichzelf staande maatregel binnen het Schengenacquis vormen die niet in operationele wisselwerking staat met andere rechtsinstrumenten die deel uitmaken van het Schengenacquis.

In dit zeer uitzonderlijke geval kan er derhalve van worden uitgegaan dat ondanks de beëindiging van de deelneming van het Verenigd Koninkrijk aan Verordening (EG) nr. 377/2004, zoals gewijzigd bij Verordening (EU) nr. 493/2011, de voortdurende deelneming van het Verenigd Koninkrijk aan het resterende deel van het Schengenacquis waaraan het momenteel deelneemt, zorgt voor de ruimst mogelijke deelneming aan dat acquis zonder de praktische toepasbaarheid ervan ernstig in het gedrang te brengen, rekening houdend met de samenhang ervan.

Verenigbaarheid met andere beleidsterreinen van de Unie

Niet van toepassing.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

Dit voorstel is gebaseerd op artikel 5, lid 3, van Protocol nr. 19 betreffende het Schengenacquis dat is opgenomen in het kader van de Europese Unie.

Subsidiariteit (bij niet-exclusieve bevoegdheid)

Niet van toepassing.

Evenredigheid



Niet van toepassing.

Keuze van het instrument

Protocol nr. 19 betreffende het Schengenacquis dat is opgenomen in het kader van de Europese Unie beschrijft de procedures voor de deelneming van het Verenigd Koninkrijk aan maatregelen die voortbouwen op het Schengenacquis.

3. EVALUATIE, RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELING

Gezien de aard en het toepassingsgebied van dit voorstel zijn evaluatie achteraf, raadpleging van belanghebbenden en effectbeoordeling niet nodig.    

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Dit voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting.