Toelichting bij COM(2018)240 - Machtiging van de Commissie om onderhandelingen te openen met het oog op de sluiting van een partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij en een protocol met Madagaskar

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN DE AANBEVELING

Motivering en doel van het voorstel

De Commissie stelt voor om te gaan onderhandelen over een nieuwe partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij (PODV) en een protocol met de Republiek Madagaskar dat voldoet aan de behoeften van de vloot van de Unie en in overeenstemming is met Verordening (EU) nr. 1380/2013 inzake het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) en met de conclusies van de Raad van 19 maart 2012 over een mededeling van de Commissie inzake de externe dimensie van het gemeenschappelijk visserijbeleid.

Verenigbaarheid met bestaande bepalingen op het beleidsterrein

De lopende partnerschapsovereenkomst inzake visserij (POV) tussen de Europese Unie en Madagaskar is gesloten op 1 januari 2007 1 . Voorgesteld wordt om te gaan onderhandelen over een nieuwe PODV waarin enkele bepalingen van Verordening (EU) nr. 1380/2013 2 zijn verwerkt die niet worden bestreken door de huidige POV. Het vigerende vierjarige protocol 3 bij de POV is op 1 januari 2015 van toepassing geworden en verstrijkt op 31 december 2018. In het protocol zijn de vangstmogelijkheden voor de Unievloot en de overeenkomstige financiële bijdrage van de Unie en de reders vastgelegd. De jaarlijkse financiële tegenprestatie van de EU aan Madagaskar bedraagt 1 487 500 EUR 4 , waarvan 700 000 EUR is bestemd voor sectorale steun.

De POV met Madagaskar voorziet in vangstmogelijkheden voor tonijn en over grote afstanden trekkende soorten voor EU-vaartuigen uit vier lidstaten (Spanje, Frankrijk, Portugal en Italië). De Europese Unie heeft al een redelijk goed ontwikkeld netwerk van bilaterale PODV's in de Indische Oceaan, namelijk met de Seychellen en Mauritius.

PODV's passen in de doelstellingen van het GVB op internationaal niveau doordat ze ervoor zorgen dat de visserijactiviteiten van de Unie buiten de wateren van de Unie berusten op dezelfde beginselen en normen als die welke gelden in het kader van het Unierecht. Daarnaast bevorderen PODV's de wetenschappelijke samenwerking tussen de EU en haar partner en leiden ze tot een transparanter en duurzamer beheer van de visserijbestanden en tot een betere governance doordat steun wordt gegeven voor de monitoring, controle en bewaking van nationale en buitenlandse vlootactiviteiten en doordat financiering wordt verstrekt voor de bestrijding van illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij (IOO-visserij) en voor een duurzame ontwikkeling van de lokale visserijsector. PODV's versterken de positie van de Europese Unie in internationale en regionale visserijorganisaties, met name in de Commissie voor de tonijnvisserij in de Indische Oceaan (IOTC), het orgaan dat in het kader van het internationaal recht is opgericht met het oog op de instandhouding en het beheer van over grote afstanden trekkende soorten in de regio.

Verenigbaarheid met andere beleidsterreinen van de Unie

De onderhandelingen met Madagaskar over een nieuwe overeenkomst en een nieuw protocol zijn in overeenstemming met het externe optreden van de EU ten aanzien van de landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS), en met name met de doelstellingen van de Unie met betrekking tot de eerbiediging van de democratische beginselen en de mensenrechten.

2. JURIDISCHE ELEMENTEN VAN DE AANBEVELING

Rechtsgrondslag

De rechtsgrondslag voor het besluit is het vijfde deel van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) 'Extern optreden van de Unie', titel V 'Internationale overeenkomsten', artikel 218, waarin de procedure is beschreven voor het onderhandelen over en sluiten van overeenkomsten tussen de EU en derde landen.

Subsidiariteit (bij niet-exclusieve bevoegdheid)

Niet van toepassing, exclusieve bevoegdheid.

Evenredigheid

Het besluit is evenredig met de doelstelling.

Keuze van het instrument

In artikel 218, leden 3 en 4, VWEU is bepaald dat een besluit van de Raad vereist is.

3. RESULTATEN VAN EX-POSTEVALUATIES, RAADPLEGINGEN VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELINGEN

Ex-postevaluaties/geschiktheidscontroles van bestaande wetgeving

De Commissie heeft in 2017-2018 een ex-postevaluatie verricht van het huidige protocol bij de POV met Madagaskar, alsmede een ex-ante-evaluatie van een eventuele vernieuwing van het protocol. De conclusies van die evaluatie staan in een afzonderlijk werkdocument van de diensten van de Commissie.

In de evaluatie wordt geconcludeerd dat de EU-sectoren die zich bezighouden met de tonijnvisserij, sterk geïnteresseerd zijn in de visserij bij Madagaskar en dat een vernieuwing van het protocol zou leiden tot een betere monitoring, controle, bewaking en governance van de visserij in de regio. Voor de EU is het van belang dat er een instrument blijft bestaan dat een nauwe sectorale samenwerking met een grote speler in de oceaangovernance op subregionaal niveau mogelijk maakt, dit vanwege de omvang van het visserijgebied dat onder zijn jurisdictie valt. Voorts betekent dit voor de EU-visserijvloot, en met name voor vaartuigen voor de tonijnvisserij met de zegen en voor beugschepen met Réunion als uitvalsbasis, dat toegang wordt behouden tot een belangrijk visgebied voor de inzet van vangststrategieën binnen een meerjarig internationaal rechtskader. De Malagassische autoriteiten willen de relaties met de EU graag continueren om de oceaangovernance te versterken en in aanmerking te komen voor speciale sectorale steun die meerjarige financieringskansen biedt.

Raadpleging van belanghebbenden

In het kader van de evaluatie is overlegd met de lidstaten, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, internationale middenveldorganisaties, alsook met de visserijautoriteiten en het maatschappelijk middenveld van Madagaskar. Er heeft ook overleg plaatsgevonden in het kader van de adviesraad voor de volle zee.

Bijeenbrengen en gebruik van expertise

Niet van toepassing.

Effectbeoordeling

Niet van toepassing.

Gezonde regelgeving en vereenvoudiging

Niet van toepassing.

Grondrechten

In de onderhandelingsrichtsnoeren die in de bijlage bij het besluit worden voorgesteld, wordt aanbevolen om machtiging te verlenen om ook te onderhandelen over een clausule over de gevolgen van schendingen van de mensenrechten en van de democratische beginselen.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

In het kader van het nieuwe protocol zal aan Madagaskar een financiële tegenprestatie moeten worden betaald die verenigbaar is met het meerjarig financieel kader (MFK) voor 2014-2020, meer bepaald de toewijzingen op de PODV-begrotingslijn. De jaarlijkse bedragen voor vastleggingen en betalingen worden in de jaarlijkse begrotingsprocedure vastgesteld, met inbegrip van de reservelijn voor voorstellen die aan het begin van het jaar nog niet in werking zijn getreden.

5. OVERIGE ELEMENTEN

Uitvoeringsplanning en regelingen betreffende monitoring, evaluatie en rapportage

De onderhandelingen zullen naar verwachting aanvangen in het tweede kwartaal van 2017.

Artikelsgewijze toelichting

De Commissie beveelt aan dat:

- de Raad de Commissie machtigt tot het openen en voeren van onderhandelingen met het oog op het sluiten van een nieuwe PODV en een protocol met de Republiek Madagaskar;

- de Commissie daarvoor wordt aangewezen als onderhandelaar van de EU;

- de Commissie de onderhandelingen voert in overleg met een speciaal comité, overeenkomstig het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie;

- de Raad de bij deze aanbeveling gevoegde onderhandelingsrichtsnoeren goedkeurt.

1.

Aanbeveling voor een


BESLUIT VAN DE RAAD

tot machtiging van de Commissie om namens de Europese Unie onderhandelingen te openen met het oog op de sluiting van een partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij en een protocol met de Republiek Madagaskar

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 218, leden 3 en 4,

Gezien de aanbeveling van de Europese Commissie,

Overwegende dat onderhandelingen moeten worden geopend met het oog op de sluiting van een nieuwe partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij en een protocol met Madagaskar,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

2.

Artikel 1


De Commissie wordt gemachtigd onderhandelingen met Madagaskar te openen over de sluiting van een nieuwe partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij en een protocol met Madagaskar.

3.

Artikel 2


De onderhandelingen worden gevoerd in overleg met de Raadsgroep extern visserijbeleid en op basis van de in de bijlage bij dit besluit opgenomen onderhandelingsrichtsnoeren.

4.

Artikel 3


Dit besluit is gericht tot de Commissie.


Gedaan te Brussel,

5.

Voor de Raad


De voorzitter

(1) PB L 331 van 17.12.2007, blz. 3.
(2) Bedoeld wordt deel IV, titel II, van Verordening (EU) nr. 1380/2013.
(3) Voor de laatste twee jaar van het protocol. Voor de eerste twee jaar was dit 1 566 250 EUR.
(4) Zie hoofdstuk 40 (reservelijn 40 02 41) in overeenstemming met het interinstitutioneel akkoord inzake het MFK (2013/C373/01).