Toelichting bij COM(2015)333 - Standpunt EU in het Associatiecomité EU-Chili ten aanzien van artikel 12 van bijlage III bij de associatieovereenkomst met Chili betreffende rechtstreeks vervoer

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

De Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek Chili, anderzijds, is op 18 november 2002 in Brussel ondertekend en op 1 februari 2003 in werking getreden.

In bijlage III bij de associatieovereenkomst zijn de regels voor producten van oorsprong vastgesteld, en in artikel 12 van bijlage III de regels voor het rechtstreekse vervoer van deze producten tussen de partijen. Om in aanmerking te komen voor de preferentiële regeling moeten de producten rechtstreeks tussen de twee partijen worden vervoerd, maar het vervoer kan onder bepaalde voorwaarden via een derde land lopen.

Chili en de Europese Unie zijn overeengekomen om bepaalde wijzigingen aan te brengen in de regels voor rechtstreeks vervoer van artikel 12 van bijlage III bij de overeenkomst. Het doel is duidelijk te maken dat wanneer een zending via een derde land loopt en voldaan is aan de voorwaarden van artikel 12, een zending kan worden gesplitst voor verder vervoer naar een partij bij de overeenkomst zonder dat dit afbreuk doet aan de preferentiële regeling voor deze producten. Het splitsen van zendingen op zich mag bovendien geen aanleiding geven tot twijfel over de oorsprong van de producten, tenzij er aanwijzingen zijn die op het tegendeel duiden.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

Artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 9, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

Subsidiariteit (voor niet-exclusieve bevoegdheden)

Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Europese Unie valt. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.

Evenredigheid

Het voorstel gaat niet verder dan wat nodig of passend is om de verwachte doelstellingen te verwezenlijken.

3. RESULTATEN VAN EX-POSTEVALUATIES, RAADPLEGINGEN VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELINGEN

Raadplegingen van belanghebbenden

Niet relevant. Dit voorstel behelst wijzigingen van een eerdere tekst.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid

Er hoefde geen beroep te worden gedaan op externe deskundigheid.

Effectbeoordeling

Niet relevant. Dit voorstel betreft wijzigingen van een bestaande bilaterale handelsovereenkomst. Er zijn geen andere opties die moeten worden onderzocht.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Het voorstel heeft geen gevolgen voor de EU-begroting.

5. OVERIGE ELEMENTEN

Geen.