Toelichting bij COM(2015)332 - Standpunt EU in het Associatiecomité EU-Chili ten aanzien van aanhangsel II van bijlage III bij de associatieovereenkomst met Chili betreffende de productspecifieke regels

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

De Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek Chili, anderzijds, is op 18 november 2002 in Brussel ondertekend en op 1 februari 2003 in werking getreden.

In bijlage III bij de associatieovereenkomst zijn de regels voor producten van oorsprong vastgesteld en aanhangsel II van bijlage III bevat de productspecifieke regels om de oorsprong van de producten te bepalen. De productspecifieke regels zijn gebaseerd op het geharmoniseerde systeem (GS) uit 2002 voor de indeling van goederen, dat niet langer actueel is.

Chili en de Europese Unie zijn overeengekomen om de productspecifieke regels te actualiseren door ze in overeenstemming te brengen met het GS 2012, wat de meest actuele indeling is. Het doel is ervoor te zorgen dat de productspecifieke regels onveranderd blijven voor de producten die opnieuw zijn ingedeeld in het GS 2012. Wanneer producten naar een ander hoofdstuk of post worden verplaatst, gaan de productspecifieke regels met deze producten mee wanneer de regels in het nieuwe hoofdstuk of de nieuwe post verschillen van het voormalige hoofdstuk of de voormalige post.

Er zijn enkele kleine verduidelijkingen aangebracht in de productspecifieke regels in hoofdstuk 72 ten aanzien van ijzer en staal. De toepasselijke regels op het niveau van de posten zijn niet nauwkeurig genoeg om de oorsprong van de producten te bepalen en daarom zijn productspecifieke regels op het niveau van de onderverdeling ingevoerd.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

Artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 9, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

Subsidiariteit (voor niet-exclusieve bevoegdheden)

Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Europese Unie valt. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.

Evenredigheid

Het voorstel gaat niet verder dan wat nodig of passend is om de verwachte doelstellingen te verwezenlijken.

3. RESULTATEN VAN EX-POSTEVALUATIES, RAADPLEGINGEN VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELINGEN

Raadplegingen van belanghebbenden

Niet relevant. Dit voorstel behelst wijzigingen van een eerdere tekst.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid

Er hoefde geen beroep te worden gedaan op externe deskundigheid.

Effectbeoordeling

Dit voorstel betreft wijzigingen van een bestaande bilaterale handelsovereenkomst. Er zijn geen andere opties die moeten worden onderzocht.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Het voorstel heeft geen gevolgen voor de EU-begroting.

5. OVERIGE ELEMENTEN

Geen.