Toelichting bij COM(2015)230 - Standpunt in het Gemengd Comité EU-Andorra betreffende de definitie van het begrip "producten van oorsprong" en de methoden van administratieve samenwerking

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Het aanhangsel bij de Overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese Economische Gemeenschap en het Prinsdom Andorra1 betreffende de definitie van het begrip 'producten van oorsprong' en de methoden van administratieve samenwerking bevat de bepalingen over de oorsprong van de goederen van de hoofdstukken 1 tot en met 24 van het geharmoniseerd systeem die tussen de Europese Unie en het Prinsdom Andorra worden verhandeld. Deze goederen vallen niet onder de douane-unie tussen de Europese Unie en het Prinsdom Andorra.

Om de rechtszekerheid van de marktdeelnemers te verbeteren en een uniforme toepassing door beide partijen te garanderen, lijkt het noodzakelijk het huidige aanhangsel te wijzigen, teneinde rekening te houden met de ontwikkeling van de oorsprongsregels in de regionale pan-Euro-mediterrane context naar aanleiding van de regionale conventie betreffende de pan-Euro-mediterrane preferentiële oorsprongsregels2 (hierna 'de conventie' genoemd).

Deze aanpassing aan de conventie is ook noodzakelijk om samenhang te bewerkstelligen in de toepassing van de preferenties die moeten worden toegekend aan de producten van de hoofdstukken 25 tot en met 97 van het geharmoniseerd systeem door de partijen bij de conventie die een vrijhandelsovereenkomst met de Europese Unie hebben gesloten. In elk van die overeenkomsten is in een verklaring bepaald dat de producten van oorsprong uit Andorra die onder deze hoofdstukken zijn ingedeeld, door deze partijen worden behandeld als producten van oorsprong uit de Unie overeenkomstig de regels van de conventie.

2. RESULTATEN VAN DE RAADPLEGING VAN DE BELANGHEBBENDE PARTIJEN EN EFFECTBEOORDELING

Het ontwerp van besluit is aan de lidstaten voorgelegd op de vergaderingen van het Comité douanewetboek (afdeling Oorsprong) van 21 oktober 2014 en 11 december 2014.

Het ontwerp van besluit is aan het Prinsdom Andorra voorgelegd op de vergadering van de diensten van de Commissie met de vertegenwoordigers van het prinsdom op 22 september 2014.

Er behoefde geen beroep te worden gedaan op externe deskundigheid. Er behoefde ook geen effectbeoordeling te worden verricht omdat de voorgestelde wijzigingen technisch van aard zijn.

3. JURIDISCHE ELEMENTEN VAN HET VOORSTEL

De rechtsgrondslag voor het besluit van de Raad is artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 9, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Unie valt. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.

Voorgesteld instrument: besluit van de Raad.