Toelichting bij COM(2015)153 - Standpunt EU in de Gemengde Commissie EU-EVA "Gemeenschappelijk douanevervoer" mbt wijzigen Overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel



De Overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer ("de overeenkomst") is op 20 mei 1987 gesloten tussen de Europese Gemeenschap en de EVA-landen.

In verband met de toetreding van de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië tot de overeenkomst dienen in de overeenkomst de Macedonische versies van bepaalde vermeldingen te worden opgenomen. Daarnaast dienen de akten van borgtocht, waarin de partijen bij de overeenkomst worden genoemd, dienovereenkomstig te worden aangepast.

Het voorstel betreft de goedkeuring van het gemeenschappelijk standpunt van de EU over het ontwerpbesluit nr. 3/2015 van de Gemengde Commissie EU-EVA 'Gemeenschappelijk douanevervoer' tot wijziging van de overeenkomst .

Algemene context



Bij de overeenkomst worden de maatregelen vastgesteld ter vereenvoudiging van het goederenverkeer tussen de Europese Unie en de Republiek IJsland, het Koninkrijk Noorwegen, de Zwitserse Bondsstaat en de Republiek Turkije.

De voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië heeft een officieel verzoek ingediend om tot de overeenkomst toe te treden en voldoet aan de juridische, structurele en automatiseringsvoorwaarden daarvoor.

Zodra de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië aan alle voorwaarden heeft voldaan en is uitgenodigd om partij te worden en zijn akte van toetreding heeft neergelegd, dient de overeenkomst te worden gewijzigd door de Macedonische versies van bepaalde vermeldingen op te nemen en de nodige aanpassingen van akten van borgtocht door te voeren. Deze wijzigingen dienen te worden ingevoerd en toegepast vanaf de eerste dag dat de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië de gemeenschappelijke regeling voor douanevervoer gebruikt.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied



Er zijn geen bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied.

Samenhang met andere beleidsgebieden en doelstellingen van de EU



Niet van toepassing.

2. RESULTATEN VAN RAADPLEGINGEN VAN BELANGHEBBENDE PARTIJEN EN EFFECTBEOORDELING

Raadpleging van belanghebbende partijen



Wijze van raadpleging, belangrijkste geraadpleegde sectoren en algemeen profiel van de respondenten



Raadpleging van de lidstaten met goedkeuring van ontwerpbesluit nr. 3/2015 van de Gemengde Commissie EU-EVA 'Gemeenschappelijk douanevervoer' tot wijziging van de overeenkomst heeft plaatsgevonden in het Comité douanewetboek — afdeling Douanestatus en douanevervoer, evenals raadpleging van de partijen bij de overeenkomst in de werkgroep EU-EVA 'Gemeenschappelijk douanevervoer'.

Samenvatting van de reacties en hoe daarmee rekening is gehouden



Gunstig advies.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Er behoefde geen beroep te worden gedaan op externe deskundigheid.

Effectbeoordeling



De toetreding tot de overeenkomst kan worden gezien in het kader van de pretoetredingsstrategie van de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië tot de Europese Unie. De toetreding zal leiden tot aanpassing aan het 'acquis communautaire' op het gebied van het douanevervoer. De invoering van gemeenschappelijk douanevervoer in de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië als alternatief voor de TIR-procedure zal het douanevervoer verder vereenvoudigen, de kosten verminderen en mogelijk zorgen voor een toename van de handel.

1.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel



In verband met de toetreding van de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië dienen de Macedonische versies van bepaalde vermeldingen in de overeenkomst te worden opgenomen, zodat de gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer tussen de overeenkomstsluitende partijen kan worden uitgevoerd.

Dit ontwerpbesluit is goedgekeurd door de Afdeling 'douanestatus en douanevervoer' van het Comité douanewetboek en door de werkgroep EU-EVA 'Gemeenschappelijk douanevervoer'.

De Commissie wordt uitgenodigd dit ontwerpbesluit via de schriftelijke procedure goed te keuren teneinde het aan de Raad voor te leggen om een gemeenschappelijk standpunt vast te stellen voor de definitieve vaststelling door de Gemengde Commissie EU-EVA 'Gemeenschappelijk douanevervoer'.

Rechtsgrondslag



Artikel 15 van de Overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer van 20 mei 1987.

3.3. Subsidiariteitsbeginsel    

Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Europese Unie valt (gemeenschappelijk handelsbeleid) en hoeft derhalve niet te worden getoetst aan het subsidiariteitsbeginsel (artikel 5, lid 3, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie).

Evenredigheidsbeginsel



Het voorstel is om de volgende reden(en) in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel.

            De voorgestelde maatregel is de enige mogelijke.

            De voorgestelde maatregel brengt geen kosten met zich mee.

Keuze van instrumenten



Voorgesteld(e) instrument(en): beschikking.

Er zijn geen andere geschikte instrumenten.

2.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de EU.

3.

Aanvullende informatie



Vereenvoudiging



Het voorstel vereenvoudigt de administratieve procedures voor overheidsinstanties en private partijen.

Het voorstel voert één gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer in voor alle partijen bij de overeenkomst.

De gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer maakt vereenvoudigingen voor private partijen mogelijk.