Toelichting bij COM(2015)121 - Wijziging van Verordening 1236/2010 over controle en handhaving inzake visserijsamenwerking in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel



Dit voorstel is bedoeld ter wijziging van de EU-voorschriften tot omzetting van de controle- en handhavingsregeling van de visserijcommissie voor het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan (NEAFC).

Algemene context



Het Verdrag inzake toekomstige multilaterale samenwerking op visserijgebied in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan, waarbij de Europese Unie verdragsluitende partij is, strekt ertoe de instandhouding op lange termijn en de optimale exploitatie van de visbestanden in het noordoostelijke Atlantische gebied te garanderen en zo te zorgen voor duurzame, ecologische en sociale voordelen.

Om de toepassing van dit verdrag en de aanbevelingen van de NEAFC te garanderen, kunnen maatregelen inzake controle en handhaving in verband met de betrokken visserijtakken worden vastgesteld. De controle- en handhavingsregeling omvat dergelijke maatregelen en is van toepassing op alle vaartuigen die worden gebruikt of bedoeld zijn om te worden gebruikt voor de visserij op visbestanden in de gebieden die in het verdrag zijn gedefinieerd.

De controle- en handhavingsregeling van de NEAFC is in het recht van de Unie omgezet bij Verordening (EU) nr. 1236/2010. Die verordening voorziet in specifieke controlemaatregelen voor het monitoren van visserijactiviteiten in het gebied waarop het Verdrag inzake toekomstige multilaterale samenwerking op visserijgebied in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan van toepassing is, en vormt een aanvulling op de controlemaatregelen in Verordening (EG) nr. 1224/2009 van de Raad van 20 november 2009 tot vaststelling van een communautaire controleregeling die de naleving van de regels van het gemeenschappelijk visserijbeleid moet garanderen[1], en in Verordening (EG) nr. 1005/2008 van de Raad van 29 september 2008 houdende de totstandbrenging van een communautair systeem om illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij te voorkomen, tegen te gaan en te beëindigen[2].

Tijdens haar jaarvergaderingen van 2012 en 2013 heeft de NEAFC aanbevelingen tot wijziging van de controle- en handhavingsregeling aangenomen. De belangrijkste wijziging is tot stand gekomen bij aanbeveling 9/2014 en betreft de aanpassing van de regeling aan de in 2011 door de EU goedgekeurde FAO-Overeenkomst inzake havenstaatmaatregelen om illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij te voorkomen, tegen te gaan en te beëindigen. De verdragsluitende partijen zijn overeengekomen dat die aanbeveling op 1 juli 2015 in werking treedt. De andere wijziging is tot stand gekomen bij aanbeveling 15/2013 en verduidelijkt dat vaartuigen die in het gereglementeerde gebied als ontvangend vaartuig betrokken zijn bij een overlading, de aanvoerhaven moeten mededelen, ongeacht of de aanvoer in een haven binnen of buiten het verdragsgebied zal plaatsvinden. Tijdens haar jaarvergadering van november 2014 heeft de NEAFC aanbeveling 12/2015 aangenomen tot wijziging van aanbeveling 9/2014 met betrekking tot de kennisgevingsprocedures voor de havenstaatcontrole van buitenlandse vissersvaartuigen, teneinde die procedures aan te passen aan de omschakeling van een op papier gebaseerd systeem naar een moderne, webgebaseerde ICT-toepassing, beheerd door het NEAFC-secretariaat.

Aanbeveling 15/2013 is in 2013 in werking getreden en aanbeveling 9/2014, zoals gewijzigd bij aanbeveling 12/2015, treedt in werking op 1 juli 2015. Op grond van het NEAFC-verdrag zijn beide aanbevelingen bindend voor de verdragsluitende partijen. Als verdragsluitende partij dient de EU ze daarom toe te passen.

De aanbevelingen werden in de NEAFC goedgekeurd met de volledige steun van de EU. Het is derhalve in het belang van de EU dat zij door middel van de voorgestelde verordening in de wetgeving van de Unie worden opgenomen.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied



Verordening (EU) nr. 1236/2010 van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van een controle- en handhavingsregeling voor het gebied dat onder het Verdrag inzake toekomstige multilaterale samenwerking op visserijgebied in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan valt, betreft de omzetting van de controle- en handhavingsregeling van de NEAFC in het recht van de Unie. Die verordening moet worden gewijzigd om voor de Unie bindende wijzigingen van de regeling in het recht van de Unie op te nemen.

Maatregelen tot uitvoering van Verordening (EU) nr. 1236/2010 zijn vastgesteld in Uitvoeringsverordening (EU) nr. 433/2012 van de Commissie van 23 mei 2012 houdende uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EU) nr. 1236/2010 van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van een controle- en handhavingsregeling voor het gebied dat onder het Verdrag inzake toekomstige multilaterale samenwerking op visserijgebied in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan valt.

Verordening (EG) nr. 1005/2008 van de Raad houdende de totstandbrenging van een communautair systeem om illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij te voorkomen, tegen te gaan en te beëindigen (de 'IOO-verordening') is van toepassing sinds 1 januari 2010.

Samenhang met andere beleidsgebieden en doelstellingen van de Unie



Dit voorstel, dat past in het algemene kader van de duurzame exploitatie van de visbestanden, is in overeenstemming met de doelstellingen van het gemeenschappelijk visserijbeleid en draagt bij tot duurzame ontwikkeling.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling


EN

Raadpleging van belanghebbende partijen



Wijze van raadpleging, belangrijkste geraadpleegde sectoren en algemeen profiel van de respondenten



Niet van toepassing.

Samenvatting van de reacties en hoe daarmee rekening is gehouden



Niet van toepassing.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Er behoefde geen beroep te worden gedaan op externe deskundigheid.

Effectbeoordeling



Niet van toepassing.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel(en)



Omzetting van wijzigingen van de controle- en handhavingsregeling van de NEAFC in het recht van de Unie.

Rechtsgrondslag



Artikel 43, lid 2, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

Subsidiariteitsbeginsel



Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Europese Unie valt. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.

Evenredigheidsbeginsel



Het voorstel heeft tot doel wijzigingen van de regeling als vastgesteld in de aanbevelingen 15/2013 en 9/2014, zoals gewijzigd bij aanbeveling 12/2015, van de NEAFC in het recht van de Unie op te nemen. Deze aanbevelingen zijn bindend voor de verdragsluitende partijen bij de NEAFC en bijgevolg ook voor de EU. Er ontstaan derhalve geen problemen ten aanzien van het evenredigheidsbeginsel.

Keuze van instrumenten



Voorgesteld instrument: een verordening van het Europees Parlement en de Raad.

Andere instrumenten zouden om de volgende reden niet geschikt zijn: aanbevelingen van regionale organisaties voor visserijbeheer worden omgezet in verordeningen van het Europees Parlement en de Raad, tenzij de bevoegdheid om ze om te zetten is gedelegeerd aan de Commissie; voor de betrokken aanbevelingen is dat niet het geval.

3.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de Unie.