Toelichting bij COM(2015)71 - Briefwisseling ter verkrijging van het lidmaatschap van de Uitgebreide Commissie van het Verdrag voor de instandhouding van de zuidelijke blauwvintonijn

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

De Commissie voor de instandhouding van de zuidelijke blauwvintonijn (CCSBT) is als regionale organisatie voor visserijbeheer (ROVB) bevoegd voor het beheer van de zuidelijke blauwvintonijn (FAO-drielettercode: SBF) in het hele verspreidingsgebied van deze soort. Het Verdrag voor de instandhouding van de zuidelijke blauwvintonijn is op 20 mei 1994 in werking getreden.

De Europese Unie is sinds 2006 een 'samenwerkend niet-lid' van de Uitgebreide Commissie van de CCSBT. Samenwerkende niet-leden participeren in alle werkzaamheden van de CCSBT maar zijn niet stemgerechtigd. Op samenwerkende niet-leden rust de verplichting de doelstellingen en maatregelen van de CCSBT op het gebied van beheer en instandhouding na te leven.

Na besprekingen die vele jaren in beslag hebben genomen, heeft de CCSBT op haar 20e vergadering in oktober 2013 de resolutie inzake de Uitgebreide Commissie gewijzigd teneinde regionale organisaties voor economische integratie (REIO's) in staat te stellen lid te worden van de Uitgebreide Commissie middels een briefwisseling waarbij de aanvrager ten overstaan van de CCSBT de vaste verbintenis aangaat om de bepalingen van het CCSBT-verdrag na te leven en de besluiten van de Uitgebreide Commissie van de CCSBT na te komen.

Met haar voorstel voor een besluit van de Raad tot ondertekening namens de Europese Unie en voorlopige toepassing van de briefwisseling ter verkrijging van het lidmaatschap van de Uitgebreide Commissie van het Verdrag voor de instandhouding van de zuidelijke blauwvintonijn van [XXX] heeft de Europese Commissie de Raad een aanbeveling gedaan tot ondertekening en voorlopige toepassing van de briefwisseling ter verkrijging van het lidmaatschap van de Uitgebreide Commissie van de CCSBT.

Na de afronding van deze procedure zal de EU lid zijn van en over stemrecht beschikken in de Uitgebreide Commissie en het Uitgebreid Wetenschappelijk Comité van de CCSBT.

Voor de EU is het lidmaatschap van de CCSBT vooral van belang wegens de parallellen tussen het beheer van de zuidelijke blauwvintonijn (CCSBT) en dat van de Atlantische blauwvintonijn (ICCAT); dit lidmaatschap past in het streven van de Unie naar een nog grotere samenhang van haar aanpak inzake bestandsbehoud in alle wereldzeeën en de versterking van haar engagement voor de instandhouding en het duurzame gebruik van de mondiale visserijhulpbronnen op de lange termijn.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Niet van toepassing.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Dit voorstel beoogt de voltooiing van de juridische procedure die is ingeleid met de ondertekening en voorlopige toepassing van de briefwisseling ter verkrijging van het lidmaatschap van de Uitgebreide Commissie en het Uitgebreid Wetenschappelijk Comité van de CCSBT, nadat de instemming van het Europees Parlement is verkregen.