Toelichting bij COM(2015)72 - Ondertekening briefwisseling ivm lidmaatschap van de Uitgebreide Commissie van het Verdrag voor de instandhouding van de zuidelijke blauwvintonijn

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

De Commissie voor de instandhouding van de zuidelijke blauwvintonijn (CCSBT) is als regionale organisatie voor visserijbeheer (ROVB) bevoegd voor het beheer van de zuidelijke blauwvintonijn (FAO-drielettercode: SBF) in het hele verspreidingsgebied van deze soort. Het Verdrag voor de instandhouding van de zuidelijke blauwvintonijn is op 20 mei 1994 in werking getreden.

In april 2001 is de Uitgebreide Commissie van de CCSBT ingesteld om visserijentiteiten die geen staten zijn, de mogelijkheid te bieden om aan de werkzaamheden van de CCSBT deel te nemen. De Uitgebreide Commissie van de CCSBT bestaat momenteel uit alle leden van de CCSBT en een aantal visserijentiteiten. In de praktijk neemt de CCSBT de besluiten van de Uitgebreide Commissie zonder verdere discussie aan.

De Europese Unie is sinds 2006 een 'samenwerkend niet-lid' van de Uitgebreide Commissie van de CCSBT. Samenwerkende niet-leden participeren in alle werkzaamheden van de CCSBT maar zijn niet stemgerechtigd. Op niet-verdragsluitende deelnemende partijen rust de verplichting zich te houden aan de maatregelen van de CCSBT op het gebied van beheer en instandhouding.

De EU-vloot vist niet gericht op SBF. Indien de EU-vloot SBF vangt in het verspreidingsgebied van deze soort, is dat meestal het resultaat van beperkte bijvangsten in de beugvisserij op tonijn en tonijnachtigen, voornamelijk in het verdragsgebied van de Commissie voor de tonijnvisserij in de Indische Oceaan (IOTC).

Sinds 2006 is aan de EU een quotum van 10 ton SBF per jaar toegekend voor bijvangsten in het CCSBT-verdragsgebied. De verordening inzake de vangstmogelijkheden voor 2014[1] verbiedt dienovereenkomstig de gerichte visserij op SBF en bepaalt uitdrukkelijk dat het toegewezen EU-quotum van 10 ton uitsluitend mag worden gebruikt voor de verrekening van de bijvangst.

Het CCSBT-verdrag staat alleen open voor staten; regionale organisaties voor economische integratie (REIO's) zoals de EU kunnen dus niet toetreden. Op 1 december 2009 heeft de Raad de Europese Commissie gemachtigd om namens de Europese Unie te ijveren voor een wijziging van de regels van de CCSBT waardoor de Europese Unie in staat zou worden gesteld verdragsluitende partij te worden[2].

Na besprekingen die vele jaren in beslag hebben genomen, heeft de CCSBT op haar 20e vergadering in oktober 2013 de resolutie inzake de Uitgebreide Commissie gewijzigd teneinde REIO's die zulks wensen, in staat te stellen lid te worden van de Uitgebreide Commissie. (Tot dan toe konden REIO's daarin alleen de status van samenwerkend niet-lid hebben.) Het verwerven van de status van gewoon lid geschiedt middels een briefwisseling waarbij de aanvrager ten overstaan van de CCSBT de vaste verbintenis aangaat om de bepalingen van het CCSBT-verdrag na te leven en de besluiten van de Uitgebreide Commissie van de CCSBT na te komen.

Na de afronding van deze procedure zou de EU lid zijn van en over stemrecht beschikken in de Uitgebreide Commissie alsook het Uitgebreid Wetenschappelijk Comité van de CCSBT.

Voor de EU is het lidmaatschap van de CCSBT vooral van belang wegens de parallellen tussen het beheer van de zuidelijke blauwvintonijn (CCSBT) en dat van de Atlantische blauwvintonijn (ICCAT), waarbij gestreefd wordt naar samenhang bij het beheer van deze bestanden.

Ter verdere bevordering van de samenhang van de EU-aanpak inzake bestandsbehoud in alle wereldzeeën en ter versterking van het engagement van de EU voor de instandhouding en het duurzame gebruik van de mondiale visserijhulpbronnen op lange termijn, brengt de Commissie daarom de onderhavige aanbeveling uit.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Niet van toepassing.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Met dit voorstel wordt beoogd toestemming te verkrijgen voor het voeren van een briefwisseling tussen de EU en de CCSBT krachtens welke de EU, vanuit haar huidige status als samenwerkend niet-lid van de Uitgebreide Commissie van de CCSBT, de status van gewoon lid zal verwerven. De Europese Unie is sinds 2006 een 'samenwerkend niet-lid' van de Uitgebreide Commissie van de CCSBT.

3.

Gevolgen voor de begroting



De jaarlijkse kosten hangen af van de hoogte van de bijdrage die de EU dient te leveren aan de begroting van de CCSBT. Die bijdrage wordt vastgesteld op de jaarvergadering van de CCSBT en zal, volgens de huidige ramingen, circa 70 000 EUR per jaar bedragen.

5. FACULTATIEVE ELEMENTEN