Toelichting bij COM(2014)695 - Sluiting van het protocol bij de visserijovereenkomst met Kaapverdië tot vaststelling van vangstmogelijkheden en tegenprestatie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

De Raad heeft de Europese Commissie ertoe gemachtigd om namens de Europese Unie te onderhandelen over de vernieuwing van het protocol bij de partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Kaapverdië. Ter afronding van deze onderhandelingen hebben de onderhandelaars op 28 augustus 2014 een ontwerp van het nieuwe protocol geparafeerd. Het nieuwe protocol heeft een looptijd van vier jaar met ingang van de in artikel 15 vastgestelde datum van voorlopige toepassing, d.w.z. met ingang van de datum van de ondertekening van het protocol.

Het protocol bij de overeenkomst is er in de eerste plaats op gericht om de vaartuigen van de Unie vangstmogelijkheden in de visserijzone van de Republiek Kaapverdië te bieden, met inachtneming van het beste beschikbare wetenschappelijke advies en de aanbevelingen van de Internationale Commissie voor de instandhouding van Atlantische tonijnen (ICCAT – International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas) en, voor zover dit relevant is, binnen de grenzen van het beschikbare overschot. De Commissie heeft zich onder meer gebaseerd op de resultaten van een door externe deskundigen uitgevoerde ex-postevaluatie van het vorige protocol.

Het algemene doel bestaat erin om in het belang van beide partijen de samenwerking tussen de Europese Unie en de Republiek Kaapverdië te verstevigen met het oog op de instelling van een partnerschapskader voor de ontwikkeling van een duurzaam visserijbeleid en de verantwoorde exploitatie van de visbestanden in de visserijzone van de Republiek Kaapverdië.

Het protocol voorziet in vangstmogelijkheden in de volgende categorieën:

– 28 vaartuigen voor de tonijnvisserij met de zegen;

– 30 vaartuigen voor de visserij met de drijvende beug;

– 13 vaartuigen voor de tonijnvisserij met de hengel.

Op basis daarvan stelt de Commissie voor dat de Raad, met instemming van het Parlement, de sluiting van dit nieuwe protocol bij besluit goedkeurt.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



De belanghebbende partijen zijn geraadpleegd in het kader van de evaluatie van het protocol voor de periode 2011-2014. Ook zijn in het kader van technische vergaderingen de deskundigen uit de lidstaten geraadpleegd. Uit deze raadplegingen is naar voren gekomen dat het van belang is een visserijprotocol met de Republiek Kaapverdië te behouden.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Parallel aan deze procedure worden procedures ingeleid met betrekking tot het besluit van de Raad waarbij machtiging wordt verleend tot ondertekening en voorlopige toepassing van het protocol zelf, en met betrekking tot de verordening van de Raad betreffende de verdeling van de vangstmogelijkheden over de lidstaten van de Europese Unie.

3.

Gevolgen voor de begroting



Een jaarlijkse financiële tegenprestatie van 550 000 EUR voor de eerste twee jaar en van 500 000 EUR voor de laatste twee jaar, gebaseerd op a) een referentietonnage van 5 000 ton waarvoor een bedrag voor de toegang tot de visserijzone wordt betaald van 275 000 EUR per jaar voor de eerste twee jaar en van 250 000 EUR per jaar voor de laatste twee jaar en b) steun voor de ontwikkeling van het sectorale visserijbeleid van de Republiek Kaapverdië ten belope van 275 000 EUR per jaar voor de eerste twee jaar en van 250 000 EUR per jaar voor de laatste twee jaar. Deze steun is in overeenstemming met de doelstellingen van het nationale visserijbeleid, en meer bepaald met de behoeften van de Republiek Kaapverdië op het gebied van de bestrijding van illegale visserij.