Toelichting bij COM(2014)580 - Sluiting van de gewijzigde Overeenkomst inzake de oprichting van de Algemene Visserijcommissie voor de Middellandse Zee

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De Overeenkomst inzake de oprichting van de Algemene Visserijcommissie voor de Middellandse Zee (General Fisheries Commission for the Mediterranean – GFCM) (de 'GFCM-overeenkomst'), op grond van artikel XIV van de Statuten van de FAO, werd in 1949 goedgekeurd door de FAO-conferentie en is in 1952 in werking getreden. Wijzigingen op deze overeenkomst zijn goedgekeurd in 1963, 1976 en 1997. De Europese Gemeenschap is op 16 juni 1998 toegetreden tot de GFCM-overeenkomst krachtens Besluit 98/416/EC[1]. De EU-lidstaten rond de Middellandse Zee en de Zwarte Zee zijn ook partij bij deze overeenkomst.

De GFCM is een zogeheten regionale organisatie voor visserijbeheer (ROVB), die tot doel heeft de ontwikkeling, de instandhouding, het rationele beheer en het optimale gebruik van levende rijkdommen van de zee te bevorderen, alsmede de duurzame ontwikkeling van de aquacultuur in de Middellandse Zee en de Zwarte Zee.

In 2013 werd de GFCM-overeenkomst gewijzigd naar aanleiding van een beoordeling van het functioneren ervan die in 2011 was afgerond. In deze beoordeling werd geconcludeerd dat de overeenkomst zodanig moest worden gewijzigd dat de doelstellingen en taken van de GFCM werden verduidelijkt en haar efficiëntie werd vergroot.

De gewijzigde overeenkomst kwam tot stand na onderhandelingen met de overeenkomstsluitende partijen. De Juridische Dienst van de FAO heeft ook deelgenomen aan het debat. De Raad heeft de Commissie gemachtigd namens de Unie te onderhandelen over aangelegenheden die onder de bevoegdheid van de Unie vallen. De onderhandelingen werden uitgevoerd door de lidstaten en de Commissie overeenkomstig hun respectieve bevoegdheden conform de bepalingen van het mandaat. Gedurende het hele onderhandelingsproces hebben de lidstaten en de Commissie regelmatig en nauw met elkaar samengewerkt. 

De overeenkomstsluitende partijen hebben de 'Gewijzigde overeenkomst inzake de oprichting van de Algemene Visserijcommissie voor de Middellandse Zee' goedgekeurd tijdens de 38e jaarvergadering van de GFCM op 19-24 mei 2014.

De gewijzigde overeenkomst herziet de structuur en inhoud van de huidige overeenkomst in die zin, dat deze in overeenstemming wordt gebracht met de hedendaagse ROVB-instrumenten. De belangrijkste ingevoerde wijzigingen zijn als volgt:

– Een duidelijkere toelichting op het doel en de onderliggende beginselen van de GFCM-overeenkomst. De nieuwe overeenkomst stelt een duidelijk algemeen doel, namelijk de biologische, sociale, economische en ecologische duurzaamheid van de levende rijkdommen van de zee. Ook geeft ze definities van de termen die noodzakelijk zijn voor een correcte interpretatie van de overeenkomst. Er wordt een betere beschrijving gegeven van de taken van de GFCM, waaronder het bevorderen van het gemeenschappelijk visserijbeheer door middel van meerjarige beheerplannen, de instelling van voor de visserij beperkte gebieden, en de verzameling en verspreiding van gegevens. In dit verband integreert de nieuwe overeenkomst kernelementen van het gemeenschappelijk visserijbeleid met betrekking tot de doelstelling van de maximale duurzame opbrengst, het ecosysteem en de voorzorgsaanpak, de vermindering van de teruggooi, en de bestrijding van illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij.

– Bepalingen voor de instelling van maatregelen/sancties bij niet-naleving door leden/niet-aangeslotenen.

– Vaststelling van een duidelijk omschreven mechanisme voor geschillenbeslechting voor het geval er meningsverschillen tussen de overeenkomstsluitende partijen ontstaan.

De gewijzigde overeenkomst is in overeenstemming met de belangrijkste doelstellingen van het gemeenschappelijk visserijbeleid.

Het voorstel beoogt de sluiting van de gewijzigde GFCM-overeenkomst namens de Europese Unie.

De tekst van de gewijzigde overeenkomst in de bijlage bij het voorgestelde besluit van de Raad zal door de FAO nog definitief worden gecontroleerd op de juridische aspecten. Deze controle moet in oktober 2014 worden afgerond. Er kunnen dus nog wijzigingen in de tekst worden aangebracht, die echter naar verwachting niet substantieel zullen zijn. Om te voorkomen dat de sluiting van de gewijzigde overeenkomst onnodig vertraging oploopt, gaat de Commissie over tot de indiening van het onderhavige voorstel. De Commissie zal ervoor zorgen dat de door de FAO gevalideerde tekst aan de Raad wordt voorgelegd voordat de besprekingen in de werkgroep van de Raad van start gaan.

De Raad wordt verzocht het voorstel zo spoedig mogelijk na de instemming van het Europees Parlement aan te nemen.