Toelichting bij COM(2014)39 - Standpunt EU bij wijziging in overeenkomst inzake de handel in landbouwproducten met Zwitserland en Liechtenstein

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

De Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Zwitserse Bondsstaat inzake de handel in landbouwproducten[1] (hierna 'de overeenkomst' genoemd) is op 1 juni 2002 in werking getreden.

Bij artikel 6 van de overeenkomst is een Gemengd Landbouwcomité opgericht (hierna 'het comité' genoemd) dat is belast met het beheer van de overeenkomst en waakt over de goede werking ervan.

De Aanvullende Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap, de Zwitserse Bondsstaat en het Vorstendom Liechtenstein houdende uitbreiding tot het Vorstendom Liechtenstein van de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Zwitserse Bondsstaat inzake de handel in landbouwproducten[2] (hierna 'de aanvullende overeenkomst' genoemd) is op 13 oktober 2007 in werking getreden.

Overeenkomstig artikel 2, lid 2, van de aanvullende overeenkomst kan het comité de bijlage bij de aanvullende overeenkomst wijzigen in overeenstemming met de bepalingen van de artikelen 6 en 11 van de overeenkomst.

De bijlage bij de aanvullende overeenkomst moet worden gewijzigd om de gegevens van de bevoegde overheidsdienst van Liechtenstein bij te werken en om de wijzigingen van bijlage 7 en bijlage 12 bij de overeenkomst weer te geven. De bijlage bij de aanvullende overeenkomst dient derhalve dienovereenkomstig te worden gewijzigd.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Het voorstel is louter gericht op de wijziging van de aanvullende overeenkomst om de gegevens van de bevoegde overheidsdienst van Liechtenstein bij te werken en om de wijzigingen van bijlage 7 en bijlage 12 bij de overeenkomst weer te geven. De tekst van het besluit van het comité werd opgesteld in samenwerking met de Zwitserse autoriteiten. Er werd geen effectbeoordeling verricht.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Het besluit is gebaseerd op het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 207, lid 4, in samenhang met artikel 218, lid 9.