Toelichting bij COM(2012)667 - Machtiging van Slovenië af te wijken van artikel 287 van de btw-richtlijn

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel



Overeenkomstig artikel 395, lid 1, van Richtlijn 2006/112/EG[1] van 28 november 2006 betreffende het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde kan de Raad op voorstel van de Commissie met eenparigheid van stemmen elke lidstaat machtigen bijzondere, van de bepalingen van deze richtlijn afwijkende maatregelen te treffen, teneinde de belastinginning te vereenvoudigen of bepaalde vormen van belastingfraude of -ontwijking te voorkomen.

Bij brief, ingekomen bij de Commissie op 30 juli 2012, heeft Slovenië verzocht om machtiging tot toepassing van een maatregel die afwijkt van artikel 287 van Richtlijn 2006/112/EG, teneinde belastingplichtigen met een jaaromzet van niet meer dan 50 000 euro van de btw te mogen vrijstellen.

Overeenkomstig artikel 395, lid 2, van Richtlijn 2006/112/EG heeft de Commissie de overige lidstaten bij brief van 18 september 2012 van het verzoek van Slovenië in kennis gesteld. Bij brief van 19 september 2012 heeft de Commissie Slovenië meegedeeld dat zij over alle gegevens beschikte die zij nodig achtte voor de beoordeling van het verzoek.

Algemene context



Overeenkomstig hoofdstuk 1 van titel XII van Richtlijn 2006/112/EG kunnen de lidstaten een bijzondere regeling voor kleine ondernemingen toepassen, waarbij zij onder meer de mogelijkheid hebben om belastingplichtigen van wie de jaaromzet onder een bepaald plafond blijft, van de btw vrij te stellen. Deze vrijstelling houdt in dat de belastingplichtige geen btw in rekening hoeft te brengen over zijn prestaties, maar bijgevolg ook geen voorbelasting kan aftrekken.

Overeenkomstig artikel 287 van Richtlijn 2006/112/EG mogen bepaalde lidstaten die na 1 januari 1978 zijn toegetreden, vrijstelling verlenen aan belastingplichtigen met een jaaromzet die ten hoogste gelijk is aan de tegenwaarde in de nationale munteenheid, berekend volgens de op de dag van hun toetreding geldende omrekeningskoers, van het bedrag in euro's dat in dat artikel is vermeld. In het geval van Slovenië is het bedrag in kwestie overeenkomstig artikel 287, punt 15, van Richtlijn 2006/112/EG vastgelegd op 25 000 euro.

In het huidige economische en politieke klimaat wil Slovenië deze drempel verhogen tot 50 000 euro. De invoering van een dergelijke drempel zal het btw-stelsel voor kleine ondernemingen vereenvoudigen door de lasten van de voor de regeling in aanmerking komende ondernemingen aanzienlijk te verminderen doordat zij van vele btw-verplichtingen van het normale btw-stelsel worden ontheven. Belastingplichtigen zullen de keuze hebben om de regeling al dan niet toe te passen. Volgens de Sloveense autoriteiten zal de bijzondere maatregel geen noemenswaardige invloed hebben op de totale btw-opbrengsten van Slovenië in het stadium van het eindverbruik (niet meer dan 0,3 %).

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied



In 2004 heeft de Commissie voorgesteld (COM(2004) 728 definitief[2]) om onder meer het drempelbedrag van de jaaromzet dat de lidstaten kunnen hanteren om belastingplichtigen van de btw vrij te stellen, te verhogen tot 100 000 euro.

Samenhang met andere beleidsgebieden en doelstellingen van de Unie



Niet van toepassing.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbende partijen



Niet relevant.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Er behoefde geen beroep te worden gedaan op externe deskundigheid.

Effectbeoordeling



Het voorstel voor een besluit van de Raad strekt ertoe een vereenvoudigingsmaatregel in te voeren die ondernemingen met een jaaromzet van niet meer dan 50 000 euro van vele btw-verplichtingen ontheft, en heeft aldus een potentieel positief effect.

Gelet op de beperkte werkingssfeer en toepassingduur van de derogatie zal het effect in ieder geval beperkt zijn.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel



Machtiging van Slovenië tot toepassing van een vereenvoudigingsmaatregel die afwijkt van artikel 287 van Richtlijn 2006/112/EG waarbij belastingplichtigen met een jaaromzet van niet meer dan 50 000 euro van de btw worden vrijgesteld.

Rechtsgrondslag



Artikel 395, lid 1, van Richtlijn 2006/112/EG van de Raad

Subsidiariteitsbeginsel



Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Europese Unie valt. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.

Evenredigheidsbeginsel



Het voorstel is om de volgende redenen in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel.

Dit besluit betreft een machtiging die wordt verleend aan een lidstaat op diens eigen verzoek, en houdt geen enkele verplichting in.

Gezien de beperkte werkingssfeer van de derogatie staat de bijzondere maatregel in verhouding tot het beoogde doel.

Keuze van instrumenten



Voorgesteld instrument: besluit van de Raad.

Andere instrumenten zouden om de volgende redenen ongeschikt zijn.

Overeenkomstig artikel 395 van Richtlijn 2006/112/EG van de Raad kan slechts van de normale btw-regels worden afgeweken als de Raad een lidstaat daartoe op voorstel van de Commissie met eenparigheid van stemmen machtigt. Een besluit van de Raad is het aangewezen instrument, omdat het tot individuele lidstaten kan worden gericht.

3.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel zal geen negatieve gevolgen hebben voor de eigen middelen van de Unie uit de btw omdat Slovenië een compensatieberekening zal verrichten overeenkomstig artikel 6 van Verordening (EEG, Euratom) nr. 1553/89 van de Raad.

4.

Aanvullende informatie



Het voorstel bevat een vervalbepaling.