Toelichting bij COM(2012)175 - EU-standpunt in EVA over een wijziging van de gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel



In verband met de toetreding van Kroatië tot de Overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer van 20 mei 1987 dienen in de overeenkomst de Kroatischtalige versies van bepaalde vermeldingen te worden opgenomen. Daarnaast dienen de akten van borgtocht, waarin de partijen bij de overeenkomst worden genoemd, dienovereenkomstig te worden aangepast.

Algemene context



In de Overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer van 20 mei 1987 (hierna 'de overeenkomst') worden de maatregelen vastgesteld ter vereenvoudiging van het goederenverkeer tussen de Europese Unie en de Republiek IJsland, het Koninkrijk Noorwegen en de Zwitserse Bondsstaat.

Kroatië voldoet aan de juridische, structurele en automatiseringsvoorwaarden om tot de gemeenschappelijke regeling voor douanevervoer toe te treden en heeft een officieel verzoek daartoe ingediend.

Aangezien Kroatië aan alle voorwaarden heeft voldaan en is uitgenodigd om partij te worden, dient de overeenkomst nu te worden gewijzigd door de Kroatischtalige versies van bepaalde vermeldingen op te nemen en de nodige aanpassingen van akten van borgtocht door te voeren. Deze wijzigingen dienen te worden ingevoerd en toegepast vanaf de eerste dag dat Kroatië de gemeenschappelijke regeling voor douanevervoer gebruikt.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied


Er zijn geen bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied.

Samenhang met andere beleidsgebieden en doelstellingen van de Unie


Niet van toepassing.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbenden en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbende partijen



Wijze van raadpleging, belangrijkste geraadpleegde sectoren en algemeen profiel van de respondenten


Raadpleging van en goedkeuring door de werkgroep EU‑EVA 'Gemeenschappelijk douanevervoer', waarin de partijen bij de overeenkomst zijn vertegenwoordigd.

Samenvatting van de reacties en hoe daarmee rekening is gehouden


Een gunstig advies.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Er behoefde geen beroep te worden gedaan op externe deskundigheid.

Effectbeoordeling


De toetreding tot de overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer van 20 mei 1987 kan gezien worden in het kader van de pretoetredingsstrategie van de Europese Unie. De toetreding zal leiden tot aanpassing aan het 'acquis communautaire' op het gebied van het douanevervoer. De invoering van gemeenschappelijk douanevervoer in Kroatië als alternatief voor de TIR‑procedure zal het douanevervoer verder vereenvoudigen, de kosten verminderen en mogelijk zorgen voor een toename van de handel.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel


In verband met de toetreding van Kroatië dienen de Kroatischtalige versies van bepaalde vermeldingen in de overeenkomst te worden opgenomen, zodat de gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer tussen de overeenkomstsluitende partijen kan worden uitgevoerd. Met name in de akten van borgtocht dienen de noodzakelijke wijzigingen te worden aangebracht. Dit ontwerpbesluit is goedgekeurd door de Afdeling 'douanestatus en douanevervoer' van het Comité douanewetboek en door de werkgroep EU‑EVA 'Gemeenschappelijk douanevervoer'. De Commissie wordt uitgenodigd dit ontwerpbesluit via de schriftelijke procedure goed te keuren teneinde het aan de Raad voor te leggen om een gemeenschappelijk standpunt vast te stellen voor de definitieve vaststelling door de Gemengde Commissie EU‑EVA 'Gemeenschappelijk douanevervoer'.

Rechtsgrondslag


Artikel 15 van de Overeenkomst betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer van 20 mei 1987.

Subsidiariteitsbeginsel


Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Europese Unie valt. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.

Evenredigheidsbeginsel


Het voorstel is om de volgende reden(en) in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel.

Niet van toepassing.

Keuze van instrumenten



Voorgesteld(e) instrument(en): ander.

Andere instrumenten zouden om de volgende reden(en) ongeschikt zijn. Er zijn geen andere geschikte instrumenten.

3.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de EU.

4.

Aanvullende informatie



Vereenvoudiging



Het voorstel vereenvoudigt de administratieve procedures voor overheidsinstanties en private partijen.

Het voorstel voert de gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer in voor alle partijen bij de overeenkomst.

De gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer maakt vereenvoudigingen voor private partijen mogelijk.