Toelichting bij COM(2012)138 - Ondertekening van de Overeenkomst met Moldavië inzake de bescherming van geografische aanduidingen van landbouwproducten en levensmiddelen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Beide partijen, met name de Europese Unie en de Republiek Moldavië, streven naar de wederzijdse bescherming van geografische aanduidingen (GA's) om de voorwaarden voor de bilaterale handel te verbeteren, de kwaliteit in de voedselketen te bevorderen en een duurzame plattelandsontwikkeling te valoriseren.

De onderhandelingen zijn vlot verlopen. Voor de EU hadden de onderhandelingen een tweevoudig doel: uitbreiding van de bescherming en het gebruik van de regeling inzake geografische aanduidingen (Moldavië zal de volledige lijst EU-GA's beschermen) en interventie aan de bron van potentiële misbruiken van EU-GA's. Moldavië heeft er van zijn kant belang bij zijn huidige geografische aanduidingen op het grondgebied van de EU te ontwikkelen en te beschermen en zijn betrekkingen met de EU te versterken.

Dit voorstel is het resultaat van bilaterale onderhandelingen die op 18 april 2011 zijn afgesloten. De overeenkomst voorziet in wederzijdse bescherming van door de respectieve partijen beschermde geografische aanduidingen (BOB's en BGA's).

1.

Gevolgen voor de begroting



Geen.