Toelichting bij SEC(2004)1723 - Ontwerp besluit Nr. 1/2005 van de gemengde Commissie EG/EVA “gemeenschappelijk douanevervoer” tot wijziging van de Overeenkomst van 20 mei 1987 betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer - Ontwerp gemeenschappelijk standpunt van de EG

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

In de Overeenkomst gemeenschappelijk douanevervoer van 20 mei 1987 i zijn de maatregelen en formaliteiten vastgesteld ter vereenvoudiging van het goederenvervoer tussen de EG- en de EVA-landen.

Er is op gewezen dat de formaliteiten voor het opstellen van de aangifte voor douanevervoer te rigide waren wanneer goederen in containers over de weg worden vervoerd, en dat deze niet overeenkwamen met de handelspraktijken bij drukke containerterminals.

Daarom wordt het passend geacht om een zekere mate van flexibiliteit toe te staan bij het invullen van de aangifte voor douanevervoer, zolang er maar voor wordt gezorgd dat de juiste gegevens later worden ingevuld. Deze flexibiliteit beperkt zich echter tot de bevoegde autoriteiten en tot containers die over de weg worden vervoerd.

Dat is de bedoeling van Ontwerpbesluit nr. 1/2005 van de Gemengde Commissie EG/EVA. De EG-EVA-werkgroep “gemeenschappelijk douanevervoer” heeft een positief advies uitgebracht over dit ontwerpbesluit.

Dit ontwerpbesluit wordt aan de Raad voorgelegd om een gemeenschappelijk standpunt vast te stellen ten behoeve van de definitieve goedkeuring door de EG-EVA-werkgroep “gemeenschappelijk douanevervoer” door middel van de schriftelijke procedure.

Ontwerp

BESLUIT Nr. 1/2005 VAN DE GEMENGDE COMMISSIE EG/EVA “GEMEENSCHAPPELIJK DOUANEVERVOER”

tot wijziging van de Overeenkomst van 20 mei 1987 betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer

DE GEMENGDE COMMISSIE,

Gelet op de Overeenkomst van 20 mei 1987 betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer i, en met name op artikel 15, lid 3, onder a),

Overwegende hetgeen volgt:

De identiteit en nationaliteit van het vervoermiddel bij vertrek wordt beschouwd als verplichte informatie die in vak 18 van de aangifte voor douanevervoer moet worden ingevuld.

Op drukke containerterminals kan het voorkomen dat gegevens over het te gebruiken wegvervoermiddel onbekend zijn bij het vervullen van de douanevervoerformaliteiten. De gegevens over de container waarin de goederen zullen worden vervoerd waarop de aangifte voor douanevervoer betrekking heeft, zijn evenwel beschikbaar en zijn al ingevuld in vak 31 van de aangifte voor douanevervoer.

Aangezien de goederen in deze omstandigheden aan de hand van deze gegevens kunnen worden gecontroleerd, kan een juiste mate van flexibiliteit worden geboden door toe te staan dat vak nr. 18 van de aangifte voor douanevervoer niet wordt ingevuld, mits kan worden gegarandeerd dat de juiste gegevens later in het betrokken vak worden ingevuld.

De overeenkomst moet derhalve dienovereenkomstig worden gewijzigd,

BESLUIT:

Artikel 1

Bijlage A7 bij de Overeenkomst van 20 mei 1987 betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer wordt gewijzigd overeenkomstig de bijlage bij dit besluit.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de dag waarop het wordt goedgekeurd.

Het is van toepassing met ingang van […].

Gedaan te […],

Voor de Gemengde Commissie

De voorzitter

BIJLAGE

In bijlage A7, titel II, punt I, van de Overeenkomst van 20 mei 1987 betreffende een gemeenschappelijke regeling inzake douanevervoer wordt de volgende alinea toegevoegd aan de toelichting voor vak 18:

“Wanneer goederen worden vervoerd in containers die bestemd zijn om op middelen voor vervoer over de weg te worden geladen, mogen de bevoegde autoriteiten toestaan dat de aangever dit vak niet invult, indien de logistieke situatie op de plaats van vertrek verhindert dat de identiteit en de nationaliteit van het vervoermiddel worden vermeld bij het opstellen van de aangifte voor douanevervoer, mits zij ervoor kunnen zorgen dat de juiste informatie betreffende de middelen van vervoer later in vak nr. 55 wordt ingevuld.”