Toelichting bij COM(2010)749 - Wijziging van Beschikking 2004/162/EG wat betreft de producten die een vrijstelling of een vermindering van de "octroi de mer" kunnen genieten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Krachtens de bepalingen van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) die op de ultraperifere gebieden van de Unie – waartoe de vier Franse overzeese departementen behoren – van toepassing zijn, mogen in de Franse overzeese departementen in beginsel geen verschillende belastingen worden geheven op lokale producten en producten uit Europees Frankrijk of andere lidstaten. Op grond van artikel 349 van het VWEU (oud artikel 299, lid 2, van het VEG) mogen echter specifieke maatregelen ten gunste van deze gebieden worden genomen wegens het bestaan van permanente handicaps die gevolgen hebben voor de economische en sociale situatie van de ultraperifere gebieden.

Krachtens Beschikking 2004/162/EG van de Raad van 10 februari 2004, vastgesteld op grond van artikel 299, lid 2, van het VEG, mag Frankrijk tot 1 juli 2014 bepaalde producten die in de Franse overzeese departementen worden vervaardigd, van de 'octroi-de-mer'-belasting vrijstellen of deze belasting verminderen. In de bijlage bij die beschikking is een lijst van de producten opgenomen die in aanmerking komen voor belastingvrijstellingen of -verminderingen. Afhankelijk van het product mag het belastingverschil tussen lokaal vervaardigde producten en andere producten niet meer dan 10, 20 of 30 procentpunten bedragen.

In Beschikking 2004/162/EG worden de redenen voor het nemen van specifieke maatregelen uiteengezet: de grote afstand, de afhankelijkheid van grondstoffen en energie, de verplichting om grotere voorraden aan te leggen, de geringe omvang van de lokale markt, de nauwelijks ontwikkelde exportactiviteit enzovoort. Al deze handicaps leiden tot hogere productiekosten en dus tot een hogere kostprijs van lokaal vervaardigde producten, die – als er geen specifieke maatregelen werden genomen – minder concurrerend zouden zijn dan producten van elders, zelfs wanneer rekening wordt gehouden met de kosten voor het vervoer naar de Franse overzeese departementen. Het behoud van lokale productiecentra zou daardoor worden bemoeilijkt. De specifieke maatregelen van Beschikking 2004/162/EG beogen daarom de lokale industrie te versterken door het concurrentievermogen ervan te verbeteren.

Krachtens artikel 4 van Beschikking 2004/162/EG moesten de Franse autoriteiten de Commissie uiterlijk 31 juli 2008 een verslag voorleggen over de toepassing van de in de beschikking bedoelde belastingregelingen, opdat het effect van de genomen maatregelen en de bijdrage die zij leveren tot de stimulering of het behoud van lokale economische activiteiten kon worden geëvalueerd, rekening houdende met de handicaps waarmee de ultraperifere regio's kampen. Op basis van dat verslag legt de Commissie de Raad een verslag voor met een volledige economische en sociale analyse en, in voorkomend geval, een voorstel tot aanpassing van Beschikking 2004/162/EG.

De Franse autoriteiten hebben het verslag op 31 juli 2008 naar de Commissie gestuurd. Het verslag is later nog aangevuld. Het verslag van de Franse autoriteiten bevat een verzoek om de lijst van producten waarvoor een andere belastingregeling is toegestaan dan de 'octroi de mer', voor Guyana aan te passen.

Het verslag van de Commissie wordt vandaag aan de Raad voorgelegd[1]. Bij het verslag is dit voorstel voor een besluit van de Raad gevoegd.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



De aanvraag van de Franse autoriteiten met betrekking tot Guyana is op verzoek van de betrokken economische sectoren ingediend. Vertegenwoordigers van de economische sectoren die het meest betrokken zijn bij de aanvraag van de Franse autoriteiten met betrekking tot Guyana, hebben overigens deel uitgemaakt van verschillende delegaties die de werkvergaderingen met de Franse autoriteiten hebben bijgewoond.

De Commissie heeft geen effectbeoordeling laten uitvoeren.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregelen


De lijsten van producten die zijn opgenomen in de bijlage bij Beschikking 2004/162/EG, in het licht van de vastgestelde feiten aanpassen. Frankrijk mag dan, binnen bepaalde grenzen, bepaalde in de Franse overzeese departementen geproduceerde producten van de 'octroi-de-mer'-belasting vrijstellen of deze belasting verlagen.

Rechtsgrond


Artikel 349 van het VWEU.

Subsidiariteitsbeginsel


Alleen de Raad mag op basis van artikel 349 van het VWEU specifieke maatregelen ten gunste van ultraperifere gebieden nemen om de toepassing van de verdragen – met inbegrip van gemeenschappelijk beleid – op deze gebieden aan te passen wegens de permanente handicaps die gevolgen hebben voor de economische en sociale situatie van de ultraperifere gebieden. Het voorstel is bijgevolg in overeenstemming met het subsidiariteitsbeginsel.

Evenredigheidsbeginsel


Het voorstel is om de volgende redenen in overeenstemming met het subsidiariteitsbeginsel.

Het voorstel beoogt Beschikking 2004/162/EG aan te passen en heeft alleen betrekking op producten waarvoor een dergelijke aanpassing gerechtvaardigd is.

Het voorgestelde maximale tariefverschil voor elk product waarop dit voorstel betrekking heeft, is beperkt tot hetgeen nodig is om de meerkosten van de betrokken lokale productiecentra te compenseren. De fiscale last op de producten die in de Franse overzeese departementen worden ingevoerd, is niet zwaarder dan nodig is om het concurrentievermogen van lokaal vervaardigde producten te herstellen.

Keuze van instrumenten



Voorgesteld instrument: besluit van de Raad.

Andere instrumenten zouden om de volgende reden(en) ongeschikt zijn. De tekst die gewijzigd wordt, is zelf een op dezelfde rechtsgrond (artikel 299, lid 2, van het VEG) vastgestelde beschikking van de Raad.

3.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de Europese Unie.

4.

Optionele elementen



In de overwegingen 4 tot en met 15 van het voorstel voor een besluit van de Raad worden de voorgestelde wijzigingen van de in Beschikking 2004/162/EG opgenomen lijsten van producten en de redenen voor deze wijzigingen gedetailleerd beschreven.

Frankrijk heeft enige tijd nodig om zijn nationale wetgeving aan te passen aan de verwijdering van producten van de lijsten van Beschikking 2004/162/EG. Daarom wordt voorgesteld de datum van toepassing van dit wijzigingsbesluit uit te stellen tot na de datum van kennisgeving (zie artikel 2).