Toelichting bij COM(2000)25 - Standpunt van de EG met betrekking tot het ontwerp-reglement van de VN/ECE inzake de goedkeuring van een airbagmodule voor een vervangingsairbagsysteem, een vervangingsstuurwiel met een airbagmodule van een goedgekeurd type en een ander dan het in een stuurwiel gemonteerde vervangingsairbagsysteem

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Algemeen

Bij Besluit 97/836/EG van de Raad van 27 november 1997 werd de Europese Gemeenschap op 24 maart 1998 partij bij de herziene overeenkomst van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (VN/ECE) van 1958.

In artikel 4 van dat besluit is met name bepaald dat, wanneer een ontwerp-reglement van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties binnen de bevoegde instanties van de VN/ECE in stemming wordt gebracht, het ontwerp in kwestie, met instemming van het Europees Parlement, door de Raad moet worden goedgekeurd, voordat de Gemeenschap voor de vaststelling van dat ontwerp-reglement kan stemmen.

Op de voorlopige agenda voor de 120e zitting van de Werkgroep Voertuigconstructie van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (die van 7 tot 10 maart 2000 zal plaatsvinden) staat met name een stemming over een ontwerp voor een (nieuw) reglement betreffende de goedkeuring van een airbagmodule voor een vervangingsairbagsysteem, een vervangingsstuurwiel met een airbagmodule van een goedgekeurd type en een ander dan het in een stuurwiel gemonteerde vervangingsairbagsysteem.

Doel van het reglement is met name de technische belemmeringen op te heffen voor de handel in motorvoertuigen tussen de overeenkomstsluitende partijen, terwijl een hoog niveau van veiligheid en milieubescherming wordt gewaarborgd. Het is tevens de bedoeling dat het reglement in het typegoedkeuringssysteem voor voertuigen wordt opgenomen en derhalve de geldende communautaire wetgeving aanvult.

Er dient te worden benadrukt dat het standpunt van de EG op het ogenblik van de stemming zal worden bepaald op basis van de documenten die in de officiƫle talen van de VN/ECE (Frans, Engels en Russisch) beschikbaar zijn. Als overeenkomstsluitende partij bij de herziene VN/ECE-overeenkomst van 1958 is de EG immers verplicht de procedures van de genoemde overeenkomst in acht te nemen. Daarom bevat de bijlage alleen de Franse en de Engelse tekst van het ontwerp-reglement.

In overeenstemming met het vereiste in artikel 4, lid 5, van Besluit 97/836/EG zal het reglement in de officiƫle talen van de Gemeenschappen bekend worden gemaakt in het Publicatieblad alvorens het in werking treedt.

2. Inhoud van het voorstel voor een beschikking

Doel van het voorstel voor een beschikking is de vertegenwoordiger van de Commissie in staat te stellen namens de Gemeenschap over het ontwerp-reglement in kwestie te stemmen op de 120e zitting van de Werkgroep Voertuigconstructie van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties of, in voorkomend geval, wanneer het op een latere zitting in stemming wordt gebracht.