Toelichting bij COM(2005)350 - Ondertekening van de Samenwerkingsovereenkomst betreffende een civiel mondiaal satellietnavigatiesysteem (Civil Global Navigation Satellite System) (GNSS) tussen de EG en Oekraïne

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Oekraïne is een van de acht landen binnen de mondiale ruimtevaartwereld die een belangrijke technologische achtergrond hebben op het gebied van ruimtevaartprogramma's en belangrijke prestaties hebben geleverd op het gebied van toepassingen, apparatuur, gebruikerssegment en regionale technologie voor satellietnavigatie.

De Oekraïense ruimtevaartindustrie is een wereldleider in het ontwerpen en produceren van draagraketten en kritische GNSS-componenten.

Sinds 2000 toont Oekraïne belangstelling voor Europese GNSS-projecten en ontwikkelt het een eigen bijdrage tot de regionale proefbank van het EGNOS-systeem (EGNOS System Test Bed), een wegbereider voor Galileo.

Op 7 oktober 2003 is op de Top EU-Oekraïne de gezamenlijke verklaring van Oekraïne en de EU inzake samenwerking op het gebied van satellietnavigatie aangenomen.

De Commissie heeft op 18 februari 2004 een mededeling 'Stand van zaken bij het onderzoekprogramma Galileo aanvang 2004' aangenomen [1] . In hoofdstuk 2 van deze mededeling, 'Verbetering van de internationale samenwerking', is een strategie voorgesteld voor het ontwikkelen van de internationale dimensie van Galileo .

In de conclusies die de Raad op basis van deze mededeling op 9 maart 2004 heeft aangenomen, wordt 'een versterking van de internationale samenwerking op dit gebied aangemoedigd'.

De Commissiediensten zijn ingegaan op de uitnodiging van de Oekraïense regering en hebben op 21 juni 2004 het GALILEO-programma aan de Oekraïense regering en industrie gepresenteerd. De presentaties werden gevolgd door verkennende gesprekken over de status en doelstellingen van het respectieve satellietnavigatiebeleid en over mogelijke samenwerkingsvormen. Zij bevestigden de betekenis van Oekraïne voor het GALILEO-programma. Het brede toepassingsgebied van een samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en Oekraïne werd besproken teneinde deze bij de respectieve politieke autoriteiten aan te bevelen.

Op 2 juli 2004 heeft Oekraïne gevraagd onderhandelingen te starten over een samenwerkingsovereenkomst betreffende EGNOS/GALILEO.

Op 7 oktober 2004 heeft de Raad onderhandelingsrichtsnoeren aangenomen waarbij de Commissie werd gemachtigd onderhandelingen te openen voor de totstandbrenging van een Samenwerkingsovereenkomst betreffende een civiel mondiaal satellietnavigatiesysteem (GNSS) tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten en Oekraïne

Tijdens formele onderhandelingen in Kiev op 3 juni 2005 hebben vertegenwoordigers van de Commissie en Oekraïne overeenstemming bereikt over de inhoud en de bijgevoegde overeenkomst geparafeerd.

Het Speciaal Comité voor Galileo van de Raad is geraadpleegd in overeenstemming met de onderhandelingsrichtsnoeren.

De Commissie stelt de Raad voor, op basis van de artikelen 133 en 170 jo. de eerste zin van de eerste alinea van artikel 300, lid 2, van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, machtiging te verlenen voor de ondertekening van de Samenwerkingsovereenkomst betreffende een civiel mondiaal satellietnavigatiesysteem (GNSS) tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten en Oekraïne.