Toelichting bij COM(2004)217 - Sluiting van een overeenkomst inzake de voorlopige toepassing van het protocol tot vaststelling, voor de periode van 1 januari 2004 tot en met 31 december 2006, van de vangstmogelijkheden voor de tonijnvisserij en de financiële tegenprestatie, als bedoeld in de Overeenkomst met Madagaskar inzake de visserij voor de kust van Madagaskar

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

De geldigheidsduur van het aan de Visserijovereenkomst tussen de EG en de Democratische Republiek Madagaskar gehechte protocol loopt op 21 mei 2004 af. Op 8 september 2003 hebben de twee partijen een nieuw protocol geparafeerd tot vaststelling van de technische en financiële voorwaarden voor de uitoefening van de visserij door vissersvaartuigen van de EG in de wateren van Madagaskar in de periode van 1 januari 2004 tot en met 31 december 2006.

Het nieuwe protocol biedt vangstmogelijkheden voor 40 vaartuigen voor de tonijnvisserij met de zegen en 40 vaartuigen voor de visserij met de drijvende beug.

De financiële tegenprestatie bedraagt jaarlijks 825 000 euro en geldt voor een hoeveelheid van 11 000 ton in de visserijzone van Madagaskar gevangen tonijnachtigen per jaar. Een groot deel van dit bedrag (505 000 euro per jaar) is bestemd voor doelgerichte acties zoals wetenschappelijke programma's, opleiding, steun voor een systeem van toezicht en bewaking, ondersteuning bij de ontwikkeling van de traditionele visserij, enz.

Met dit protocol, dat geheel in lijn is met de door de Gemeenschap met bepaalde landen aan de Indische Oceaan gesloten tonijnovereenkomsten, wordt het concept van een verantwoorde en duurzame visserij versterkt en kan een partnerschap worden bevorderd dat is gericht op de naleving van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen van het nationale beleid van Madagaskar op het gebied van visserij. Daartoe zijn nieuwe bepalingen ingevoerd: 1) de exclusiviteitsclausule die particuliere vergunningen of andere particuliere regelingen naast de visserijovereenkomst met de Gemeenschap verbiedt, 2) een gedetailleerde programmering voor de doelgerichte acties, met inbegrip van een tijdschema en de gestelde doelstellingen, 3) bepalingen inzake het VMS ter verbetering van het toezicht op de vaartuigen die in de wateren van Madagaskar vissen, 4) de sociale clausule die van toepassing is op lokale zeelieden die zijn aangemonsterd op een vaartuig van de Gemeenschap, 5) een hoofdstuk betreffende de sancties die worden opgelegd wanneer de voorschriften van het protocol en de bijbehorende bijlage worden overtreden, 6) een hoofdstuk betreffende de bescherming van het mariene milieu en beschermde soorten.

De Commissie stelt bijgevolg voor dat de Raad een besluit neemt tot goedkeuring van de ontwerpovereenkomst in de vorm van een briefwisseling inzake de voorlopige toepassing van het nieuwe protocol in afwachting dat het definitief in werking treedt.

Een voorstel voor een verordening van de Raad over de sluiting van het nieuwe protocol is het voorwerp van een afzonderlijke procedure.