Toelichting bij COM(2003)815 - Gemeenschappelijk standpunt in de Gemengde Commissie EU-Mexico ten aanzien van bijlage III bij Besluit nr. 2/2000 van de Gezamenlijke Raad EU-Mexico van 23 maart 2000, die betrekking heeft op de definitie van het begrip "producten van oorsprong" en de methoden van administratieve samenwerking

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. De oorsprongsregels zijn van essentieel belang voor de goede werking van de vrijhandelsovereenkomsten tussen de Gemeenschap en haar handelspartners, waaronder Mexico. De Europese Gemeenschap en haar lidstaten enerzijds en de Verenigde Mexicaanse Staten anderzijds hebben een overeenkomst inzake economisch partnerschap, politieke coördinatie en samenwerking ondertekend, die op 1 oktober 2000 in werking is getreden  i.

Bijlage III bij Besluit nr. 2/2000 van de Gezamenlijke Raad EU-Mexico, die op 1 juli 2000 in werking is getreden  i, heeft betrekking op de definitie van het begrip 'producten van oorsprong' en de methoden van administratieve samenwerking.

2. In een gemeenschappelijke verklaring bij de overeenkomst wordt bepaald dat de Gemengde Commissie onderzoekt of het noodzakelijk is de toepassing van de tijdelijke oorsprongsregels  i, die voor bepaalde chemische producten van de posten 2914 en 2915 gelden, na 30 juni 2003 te verlengen.

3. Voor bedoeld onderzoek werd uitgegaan van verschillende elementen, met inbegrip van de beschikbaarheid van de nodige chemische grondstoffen binnen het preferentiële handelsgebied, evenals de mogelijke investeringen in Mexico. Een tijdelijke verlenging van meer flexibele oorsprongsregels voor de beschouwde producten zal tot gevolg hebben dat ontwrichting van de handel wordt voorkomen voor goederen die in hoofdzaak in het kader van een preferentiële regeling worden uitgevoerd van Mexico naar de Gemeenschap. Door het niet definitief maar beperkt in de tijd toekennen van de verlenging moet worden verkregen dat in Mexico de investeringen worden gestimuleerd die tot gevolg hebben dat in het land zelf chemische grondstoffen worden geproduceerd. De be- of verwerking van deze in het land geproduceerde grondstoffen zou het mogelijk maken te voldoen aan de voorwaarden van de 'gewone' preferentiële oorsprongsregels voor de producten waarop aantekeningen 2 en 3 van aanhangsel II (a) van toepassing zijn.

4. In het licht van bovengenoemde elementen dient de Gemengde Commissie een besluit te nemen teneinde de toepassing van die tijdelijke oorsprongsregels na 30 juni 2003 tot 30 juni 2006 te verlengen.

5. De Commissie verzoekt de Raad bijgevolg een gemeenschappelijk standpunt voor indiening bij de Gemengde Commissie EU-Mexico op te stellen.