Toelichting bij COM(2010)14 - Standpunt van de EU in de Gemengde Commissie EU-Mexico ten aanzien van bijlage III bij Besluit nr. 2/2000 van de Gezamenlijke Raad EU-Mexico betreffende de definitie van het begrip "producten van oorsprong" en methoden van administratieve samenwerking

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel



De Overeenkomst inzake economisch partnerschap, politieke coördinatie en samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en de Verenigde Mexicaanse Staten, anderzijds, werd op 8 december 1997 in Brussel ondertekend. De bepalingen inzake de liberalisering van het handelsverkeer werden vastgesteld bij Besluit nr. 2/2000 van de bij de overeenkomst opgerichte Gezamenlijke Raad EU-Mexico (hierna 'Besluit nr. 2/2000' genoemd).

Bijlage III bij Besluit nr. 2/2000 betreffende de definitie van het begrip 'producten van oorsprong' en methoden van administratieve samenwerking bevat de oorsprongsregels voor producten van oorsprong uit het grondgebied van de partijen bij de overeenkomst.

Mexico en de Europese Unie zijn overeengekomen bepaalde wijzigingen aan te brengen in de oorsprongsregels in Bijlage III bij Besluit nr. 2/2000.

Algemene context



Een aantal oorsprongsregels in Bijlage III bij Besluit nr. 2/2000 waren aanvankelijk voorlopig overeengekomen en moeten regelmatig worden herzien. Dit is met name het geval voor de bijzondere regels die van toepassing zijn op bepaalde chemische producten van de posten van het geharmoniseerd systeem (GS) 2914 en 2915 (PB L 245 van 29.9.2000, blz. 1058).

De tijdelijke uitzondering voor chemische producten was oorspronkelijk van toepassing tot en met 30 juni 2003. Deze periode werd vervolgens verlengd tot 30 juni 2006 en tot 30 juni 2009. Voorgesteld wordt de periode waarin deze bijzondere regels van toepassing zijn te verlengen met nog eens vijf jaar, d.w.z. tot en met 30 juni 2014.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied



Er bestaan nog geen bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied.

Samenhang met andere beleidsgebieden en doelstellingen van de Unie



Niet van toepassing.

1.

Raadpleging van belanghebbenden en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbenden



Niet relevant.

Dit voorstel behelst wijzigingen van een eerdere tekst.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Er behoefde geen beroep te worden gedaan op externe deskundigheid.

Effectbeoordeling



Niet relevant. Dit voorstel betreft wijzigingen van een bestaande bilaterale handelsovereenkomst. Er zijn geen andere opties die moeten worden onderzocht.

Niet relevant. Om de hierboven uiteengezette redenen zijn er geen andere opties die moeten worden overwogen.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel



De Raad wordt verzocht het EU-standpunt te bepalen over een ontwerp-besluit van de Gemengde Commissie EU-Mexico tot wijziging van de regels van oorsprong in bijlage III bij Besluit nr. 2/2000.

Rechtsgrond



Artikel 207, lid 4, eerste alinea, in verbinding met artikel 218, lid 9, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

Subsidiariteitsbeginsel



Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de EU valt. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.

Evenredigheidsbeginsel



Het voorstel is om de volgende reden(en) in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel.

Niet relevant.

Keuze van instrumenten



Voorgesteld instrument: ander.

Een andere vorm zou niet geschikt zijn om de volgende reden(en):

Besluit van de Gemengde Commissie EU - Mexico

3.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft geen gevolgen voor de EU-begroting.