Toelichting bij COM(2009)653 - Standpunt van de EU inzake het Voorstel tot wijziging van bijlage A bij de overeenkomst met de regering van China betreffende drugsprecursoren en chemische stoffen die veelvuldig bij de illegale vervaardiging van narcotische drugs of psychotrope stoffen worden gebruikt

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel



De overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Volksrepubliek China betreffende precursoren en stoffen die veelvuldig worden gebruikt bij de illegale vervaardiging van verdovende middelen of psychotrope stoffen bevat bepalingen ter versterking van de samenwerking om te voorkomen dat precursoren bij de illegale vervaardiging van drugs worden gebruikt. De Europese Unie vervangt de Europese Gemeenschap in de overeenkomst en volgt deze op.

De bepalingen van de overeenkomst zijn gebaseerd op de wetgeving van de Europese Unie en van de Volksrepubliek China inzake precursoren voor drugs.

In bijlage A bij de overeenkomst zijn de gevoelige precursoren voor drugs vermeld waarop de strengste controlemaatregelen van toepassing zijn. Bijlage A heeft momenteel ook betrekking op 'safrool bevattende oliën' Deze vallen onder de EU-wetgeving inzake precursoren voor drugs, maar niet onder de betrokken wetgeving van de Volksrepubliek China. Momenteel valt sassafrasolie wel onder de Chinese wetgeving inzake precursoren voor drugs.

Om ervoor te zorgen dat de Volksrepubliek China haar verplichtingen in het kader van de overeenkomst kan nakomen, moet de term 'safrool bevattende oliën' worden vervangen door 'sassafrasolie'.

Algemene context



De Europese Unie is volgens de rapporten nog steeds een van 's werelds grootste aanbieders van synthetische drugs, zoals amfetaminen en MDMA (meestal 'ecstasy' genoemd). De synthetische precursoren die nodig zijn voor de vervaardiging van deze drugs zijn niet gemakkelijk verkrijgbaar in de Europese Unie en moeten worden ingevoerd. China is de grootste leverancier van deze synthetische drugsprecursoren ter wereld.

Door de voorgestelde maatregel zal de Volksrepubliek China haar verplichtingen in het kader van de overeenkomst kunnen nakomen.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied



Artikel 12 van het Verdrag van de Verenigde Naties tegen de sluikhandel in verdovende middelen en psychotrope stoffen van 1988.

Verordening (EG) nr. 273/2004 van het Europees Parlement en de Raad inzake drugsprecursoren.

Verordening (EG) nr. 111/2005 van de Raad van 22 december 2004 houdende voorschriften voor het toezicht op de handel tussen de Gemeenschap en derde landen in drugsprecursoren.

Verordening (EG) nr. 1277/2005 van de Commissie tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 273/2004 van het Europees Parlement en de Raad inzake drugsprecursoren en Verordening (EG) nr. 111/2005 van de Raad houdende voorschriften voor het toezicht op de handel tussen de Gemeenschap en derde landen in drugsprecursoren.

Samenhang met andere beleidsgebieden en doelstellingen van de EU



Het voorstel is in overeenstemming met het EU-actieplan inzake drugs en de algemene strategie van de Europese Unie inzake drugsbestrijding.

1.

Raadpleging van belanghebbenden en effectbeoordeling



Raadpleging van de belanghebbenden

Niet relevant.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Er behoefde geen beroep te worden gedaan op externe deskundigheid.

Effectbeoordeling



Het voornaamste doel van de voorgestelde maatregel is ervoor te zorgen dat de Volksrepubliek China de verplichtingen kan nakomen die uit de overeenkomst voortvloeien. Het vervangen van de term 'safrool bevattende oliën' door 'sassafrasolie' zal de administratieve lasten verlichten.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel



Door de voorgestelde maatregel zal de Europese Unie een standpunt kunnen innemen over de wijziging van de bijlage bij de overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Volksrepubliek China betreffende drugsprecursoren en chemische stoffen die veelvuldig bij de illegale vervaardiging van narcotische drugs of psychotrope stoffen worden gebruikt.

Rechtsgrond



Artikel 207 en artikel 218, lid 9, van het VWEU.

Subsidiariteitsbeginsel



Het voorstel is in overeenstemming met het subsidiariteitsbeginsel. Met het voorstel wordt een wijziging in een internationale overeenkomst ten uitvoer gelegd, wat op zich in overeenstemming is met het subsidiariteitsbeginsel.

Evenredigheidsbeginsel


Het voorstel is in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel. Met het voorstel wordt een wijziging in een internationale overeenkomst ten uitvoer gelegd, wat op zich in overeenstemming is met het evenredigheidsbeginsel.

Keuze van instrumenten



Voorgesteld instrument: besluit.

Internationale overeenkomsten en wijzigingen op deze overeenkomsten worden normalerwijze door middel van een besluit in de rechtsorde van de Europese Unie opgenomen.