Toelichting bij COM(2009)406 - Vangstdocumentatieprogramma voor blauwvintonijn Thunnus thynnus

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Met het oog op het reguleren van de blauwvintonijnvisserij, het verbeteren van de kwaliteit en betrouwbaarheid van statistische gegevens en het voorkomen, ontraden en elimineren van illegale visserij heeft de Internationale Commissie voor de instandhouding van Atlantische tonijnen (ICCAT) tijdens haar jaarlijkse vergadering in Marrakesh (Marokko) op 24 november 2008 aanbeveling 08-12 tot wijziging van aanbeveling 07-10 inzake een vangstdocumentatieprogramma voor blauwvintonijn aangenomen. De aanbeveling is op 17 juni 2009 in werking getreden.

Het door de ICCAT aangenomen vangstdocumentatieprogramma heeft voornamelijk betrekking op de effecten van illegale, onaangemelde en ongereglementeerde visserij in het betrokken gebied. Bijgevolg dient het programma te worden beschouwd als een reactie op de noodzaak alle stadia van de blauwvintonijnvisserij beter en strenger te controleren en maatregelen vast te stellen om zowel de uitvoering van de instandhoudings- en beheersvoorschriften als wetenschappelijk onderzoek inzake blauwvintonijn te ondersteunen. In het documentatieprogramma wordt rekening gehouden met de situatie van de blauwvintonijnbestanden, met de effecten van marktfactoren op de visserij, met het herstelplan voor blauwvintonijn in het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee (door de ICCAT in 2008 aangenomen aanbeveling 08-05) en met de behoefte aan aanvullende marktgerelateerde maatregelen.

Gezien het zeer brede toepassingsgebied van ICCAT-aanbeveling 08-12 is het noodzakelijk om, met het oog op een efficiënte controle van de verplaatsingen van blauwvintonijn, het product vanaf de vangstlocatie tot aan het eindpunt waar het op de markt wordt gebracht, nauwlettend te kunnen traceren. In dit verband dienen de bepalingen inzake verificatie en samenwerking tussen de lidstaten en ICCAT-partijen die bij de handel in blauwvintonijn zijn betrokken, als uitermate belangrijke onderdelen van het ICCAT-vangstdocumentatieprogramma voor blauwvintonijn te worden beschouwd.

Het huidige statistische programma van de ICCAT heeft uitsluitend betrekking op in- en uitvoer en is oorspronkelijk niet ontworpen als mechanisme voor de rechtstreekse controle van de blauwvintonijnvisserij. Om te garanderen dat de bepalingen van het ICCAT-vangstdocumentatieprogramma gemakkelijker kunnen worden geïnterpreteerd en uniform worden toegepast, moeten de betrokken bepalingen van Verordening (EG) nr. 1984/2003 tot invoering in de Gemeenschap van een regeling voor de statistische registratie van blauwvintonijn, zwaardvis en grootoogtonijn worden ingetrokken en vervangen door de onderhavige verordening.