Toelichting bij COM(2008)362 - Standpunt in het Gemengd Comité EG-Zwitserland, inzake de aanpassing van Protocol 3 betreffende de definitie van het begrip "producten van oorsprong" en de methoden van administratieve samenwerking, ingevolge de uitbreiding van de EU van 2007

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel



Bulgarije en Roemenië zijn op 1 januari 2007 tot de Europese Unie toegetreden. De overeenkomst tussen de Europese Economische Gemeenschap en de Zwitserse Bondsstaat van 22 juli 1972 is vanaf de toetreding van deze twee lidstaten rechtstreeks op hen van toepassing.

De toetreding van de nieuwe lidstaten betekent dat enige technische wijzigingen moeten worden aangebracht in Protocol 3 betreffende de definitie van het begrip 'producten van oorsprong' en de methoden van administratieve samenwerking, laatstelijk gewijzigd bij Besluit 3/2005 van het Gemengd Comité EG-Zwitserland[1].

Overeenkomstig artikel 39 van Protocol 3 kunnen de bepalingen van het protocol worden gewijzigd bij besluit van het Gemengd Comité.

Bijgaand ontwerpbesluit bevat enige technische wijzigingen en enige overgangsbepalingen ten behoeve van een vlot verloop van het overgangsproces en de rechtszekerheid.

Bijlage V, punt 4, van de Toetredingsakte van 2005 voorziet in soortgelijke overgangsbepalingen.

Bovendien is bijlage II bij protocol 3 gewijzigd om rekening te houden met vanaf 1 januari 2007 geldende wijzigingen in de nomenclatuur waarop het Verdrag over het geharmoniseerde systeem inzake de omschrijving en codering van goederen (geharmoniseerd systeem) betrekking heeft.

Deze wijzigingen zijn door deskundigen van beide overeenkomstsluitende partijen in het Gemengd Comité en in het Douanecomité besproken.

Algemene context



De toetreding van nieuwe lidstaten tot de EU betekent dat het protocol inzake de oorsprongsregels dat is opgenomen in overeenkomsten van de EG met derde landen volgens de bepalingen van die overeenkomsten moet worden gewijzigd bij een besluit van het Gemengd Comité of een gelijkwaardig besluit.

Door de wijzigingen die het geharmoniseerd systeem 2007 bevat, moesten ook de oorsprongsregels worden gewijzigd die zijn opgenomen in bijlage II van alle oorsprongsprotocollen.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied



Het voorstel houdt wijzigingen in van Protocol 3 bij de overeenkomst tussen de EEG en Zwitserland van 1972. Dit protocol heeft betrekking op de definitie van het begrip 'producten van oorsprong' en methoden van administratieve samenwerking, en is laatstelijk gewijzigd bij Besluit nr. 3/2005 van het Gemengd Comité EG-Zwitserland.

Samenhang met andere beleidsgebieden en doelstellingen van de EU



Het voorgestelde besluit is in overeenstemming met het uitbreidingsbeleid van de EU en is daarvan het rechtstreekse gevolg.

1.

Raadpleging van belanghebbenden en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbenden



In overeenstemming met de besprekingen in het Douanecomité op 23 november 2006 konden de douanediensten van beide partijen de inhoud van dit ontwerpbesluit reeds autonoom toepassen.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Er behoefde geen beroep te worden gedaan op externe deskundigheid.

Effectbeoordeling



Er is geen behoefte aan een effectbeoordeling daar de voorgestelde wijzigingen louter technisch zijn en het thans geldende oorsprongsprotocol niet inhoudelijk wijzigen.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel(en)



Het ontwerpbesluit bevat de wijzigingen die na de uitbreiding van de EU in Protocol 3 moeten worden aangebracht:

- artikel 3, lid 1, en artikel 4, lid 1: schrapping van de nieuwe lidstaten;

- bijlagen IVa en IVb: toevoeging van de nieuwe taalversies;

- overgangsbepalingen inzake bewijzen van de oorsprong en administratieve samenwerking en voor goederen in doorvoer;

- bijlage II: gewijzigd overeenkomstig de wijzigingen van het geharmoniseerd systeem 2007 om de oorsprongsregels ongewijzigd te handhaven.

Rechtsgrond



Artikel 133 in samenhang met artikel 300, lid 2, tweede alinea, van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap.

Subsidiariteitsbeginsel



Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Gemeenschap valt. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.

Evenredigheidsbeginsel



Het voorstel is om de volgende reden(en) in overeenstemming met het subsidiariteitsbeginsel.

Er is in onderhavig geval geen andere mogelijkheid. Dit is de meest eenvoudige maatregel die mogelijk is.

Er zijn geen bijkomende financiële en administratieve lasten.

Keuze van instrumenten



Voorgesteld(e) instrument(en): Besluit van de Raad

Andere instrumenten zouden om de volgende reden(en) ongeschikt zijn.

Door de toetreding van nieuwe lidstaten tot de EU en de inwerkingtreding van het geharmoniseerd systeem 2007 moet het protocol inzake de oorsprongsregels worden gewijzigd. Volgens artikel 39 van het protocol kan het Gemengd Comité de bepalingen van dat protocol wijzigen.

3.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft geen gevolgen voor de EU-begroting.

4.

Aanvullende informatie



Er is geen herzienings- of vervalclausule.