Toelichting bij COM(2007)47 - Standpunt van de EG in het Associatiecomité EU-Chili over het opstellen van een lijst van scheidsrechters overeenkomstig artikel 185, lid 2, van de associatieovereenkomst met Chili

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Deel IV, titel VIII, van de Associatieovereenkomst tussen de EU en Chili ("de overeenkomst") voorziet in een bilateraal mechanisme om geschillen te beslechten. Overeenkomstig artikel 185, lid 2, van de overeenkomst stelt het Associatiecomité een lijst van personen op die bereid zijn als scheidsrechter op te treden in het kader van de bilaterale procedures om geschillen te beslechten. De Commissie en de Chileense regering zijn het eens geworden over een lijst van vijftien personen die bereid en in staat zijn als scheidsrechter op te treden. In overeenstemming met de overeenkomst zijn vijf onderdanen van de EU, vijf Chileense onderdanen en vijf onderdanen van derde landen in de lijst opgenomen. Het Associatiecomité EU-Chili moet deze lijst nu formeel goedkeuren.

Om er gemakkelijker voor te kunnen zorgen dat de lijst altijd vijftien personen bevat, wordt bovendien voorgesteld de lijst in de toekomst aan te vullen op basis van een gezamenlijke schriftelijke kennisgeving van de partijen aan het Associatiecomité, zodra de partijen een overeenkomst hebben bereikt. De Commissie moet het met de Chileense regering eens worden over de nieuwe lijst en het Comité van artikel 133 raadplegen voordat het Associatiecomité van de lijst in kennis wordt gesteld.

De Commissie stelt de Raad daarom voor het bijgevoegde besluit van de Raad goed te keuren als het gemeenschappelijk standpunt van de EU over het voorgestelde besluit van het Associatiecomité EU-Chili in de bijlage.