Toelichting bij COM(2009)18 - Ondertekening en sluiting van een Overeenkomst met Egypte betreffende liberaliseringsmaatregelen voor het onderlinge handelsverkeer van landbouwproducten, verwerkte landbouwproducten, vis en visserijproducten, inzake de vervanging van de Protocollen nrs. 1 en 2, de bijlage bij Protocol nr. 1 en de bijlage bij Protocol nr. 2, en houdende wijziging van de associatieovereenkomst met Egypte

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

In artikel 13 van de Europees-mediterrane Overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten, enerzijds, en de Arabische Republiek Egypte, anderzijds (hierna “de associatieovereenkomst” genoemd), die op 1 juni 2004 in werking is getreden en waarvan de bepalingen in verband met de handel en aanverwante zaken op 1 januari 2004 in werking zijn getreden in de vorm van een interim-overeenkomst, is bepaald dat de Gemeenschap en Egypte hun handel in landbouwproducten, verwerkte landbouwproducten, vis en visserijproducten geleidelijk verder liberaliseren.

Op 14 oktober 2005 heeft de Raad de Commissie toestemming gegeven onderhandelingen te voeren in het kader van de Europees-mediterrane overeenkomst met de Arabische Republiek Egypte, rekening houdend met de voortgang die Egypte heeft gemaakt ten aanzien van het actieplan in het kader van het Europees nabuurschapsbeleid, dat op 6 maart 2007 is goedgekeurd, om in de geest van het proces van Barcelona en overeenkomstig de beginselen van het Europees nabuurschapsbeleid en de conclusies van de Europees-mediterrane conferentie van de ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg van 30 en 31 mei 2005 tot een verdere liberalisering van de onderlinge handel in landbouwproducten, verwerkte landbouwproducten, vis en visserijproducten te komen. In dit verband en op basis van de conclusies van de Europees-mediterrane ministersconferentie over landbouw in Venetië op 27 november 2003, moeten met name de volgende maatregelen een integrerend onderdeel uitmaken van het onderhandelingsproces: sanitaire en fytosanitaire maatregelen, de onderlinge aanpassing van technische normen en de harmonisatie van wetgeving, en de bescherming van geografische aanduidingen.

De Europese Commissie en Egypte hebben op 7, 8 en 9 februari 2007 in Caïro officieel onderhandelingen geopend en die op 19 juni 2008 in Brussel afgerond. Voor de tenuitvoerlegging van de resultaten van de onderhandelingen met Egypte stelt de Commissie de Raad voor de Protocollen nrs. 1 en 2 en de bijlage bij elk van die protocollen te vervangen, Protocol nr. 3 te schrappen, de titel van hoofdstuk 2 te wijzigen, artikel 14, leden 1 en 2, te wijzigen, artikel 14, lid 3 te schrappen en artikel 15, lid 3, toe te voegen. De bedoeling van beide partijen is dat deze overeenkomst met ingang van 1 januari 2009 van kracht wordt.

Bovendien wordt, om de bestaande samenwerking op het gebied van sanitaire, fytosanitaire en technische handelsbelemmeringen te versterken, een gemeenschappelijke verklaring aan deze overeenkomst toegevoegd.

De partijen zijn overeengekomen aparte besprekingen te voeren over de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen vanwege het ingewikkelde karakter van dit onderwerp.

De Commissie stelt de Raad voor de Protocollen nrs. 1 en 2 en de bijlage bij elk van die protocollen te vervangen, Protocol nr. 3 te schrappen, de titel van hoofdstuk 2 te wijzigen, artikel 14, leden 1 en 2, te wijzigen, artikel 14, lid 3 te schrappen, artikel 15, lid 3, toe te voegen, en een Gemeenschappelijke Verklaring inzake sanitaire, fytosanitaire en technische handelsbelemmeringen toe te voegen.