Toelichting bij COM(2008)15 - VoorGewijzigde begroting nr. 1 bij de begroting 2008 - Staat van uitgaven per afdeling - Afdeling III - Commissie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Belangrijke juridische mededeling

|
52008DC0015


[afbeelding - zie origineel document] COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN

Brussel, 18.1.2008

COM(2008) 15 definitief

VOORONTWERP VAN GEWIJZIGDE BEGROTING Nr. 1 BIJ DE ALGEMENE BEGROTING 2008

STAAT VAN UITGAVEN PER AFDELING Afdeling III - Commissie

(door de Commissie ingediend)

VOORONT WERP VAN GEWIJZIGDE BEGROTING Nr. 1 BIJ DE ALGEMENE BEGROTING 2008

STAAT VAN UITGAVEN PER AFDELINGAfdeling III - Commissie

Gelet op:

- het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 272,

- het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, en met name op artikel 177,

- Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 van de Raad van 25 juni 2002 houdende het Financieel Reglement van toepassing op de algemene begroting van de Europese Gemeenschappen i, laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG, Euratom) nr. 1995/2006 i, en met name op artikel 37,

dient de Europese Commissie, om de in de toelichting vermelde redenen, bij de Begrotingsautoriteit het voorontwerp van gewijzigde begroting nr. 1 bij de begroting 2008 in.

INHOUDSOPGAVE

Inleiding

4

2. De Beschikbaarstelling van middelen uit het EU-Solidariteitsfonds 4

2.1. Verenigd Koninkrijk: overstromingen juni/juli 2007 5

Financiering

6

3. Uitvoerende agentschappen op het gebied van onderzoek 6

3.1. Uitvoerend Agentschap Europese Onderzoeksraad (ERCEA) 8

3.2. Uitvoerend Agentschap Onderzoek (REA) 8

4. Wijziging van het personeelsbestand van het Europees Agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen (Frontex) 10

5. Galileo-programma - administratief beheer 10

6. Uitzonderlijke uitgaven bij kritieke situaties 11

OVERZICHTSTABEL PER RUBRIEK VAN HET FINANCIEEL KADER 12

ALGEMENE STAAT VAN ONTVANGSTEN

STAAT VAN ONTVANGSTEN EN UITGAVEN PER AFDELING

De algemene staat van ontvangsten en de staat van ontvangsten en uitgaven per afdeling worden afzonderlijk via het SEI-BUD-systeem toegezonden. Ter informatie is een Engelse versie van de algemene staat van ontvangsten en de staat van ontvangsten en uitgaven per afdeling als budgettaire bijlage bijgevoegd.

Inleiding



Dit voorontwerp van gewijzigde begroting nr. 1 voor 2008 heeft betrekking op het volgende:

- De beschikbaarstelling van 162,4 miljoen euro aan vastleggings- en betalingskredieten uit het Solidariteitsfonds van de EU voor een zware storm in het Verenigd Koninkrijk in juni en juli 2007.

- De instelling van de noodzakelijke begrotingsstructuur voor de opname van het Uitvoerend Agentschap Onderzoek (REA) en het Uitvoerend Agentschap Europese Onderzoeksraad (ERCEA).

- Wijziging van het personeelsbestand van het Europees Agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de lidstaten van de Europese Unie (Frontex).

- De invoering van de begrotingspost 06 01 04 12 Galileo-programma - uitgaven voor het administratieve beheer, zoals is bepaald in het herziene voorstel van de Commissie COM(2007) 535.

- De oprichting van begrotingsartikel 27 01 11 - Uitgaven bij uitzonderlijk kritieke situaties – om de financiering mogelijk te maken van uitzonderlijke uitgaven naar aanleiding van een afgekondigde crisissituatie. Het onderdeel wordt voorzien van een 'pro memorie'-vermelding ("p.m.").

Alleen de beschikbaarstelling van middelen uit het Solidariteitsfonds van de EU zal een netto-effect op de begroting hebben.

2. De Beschikbaarstelling van middelen uit het EU-Solidariteitsfonds

In juni en juli 2007, na opeenvolgende periodes met ongewoon intense regen, werden verscheidene regio's van het Verenigd Koninkrijk getroffen door aanzienlijke overstromingen die zware schade hebben veroorzaakt. Binnen de in artikel 4 van Verordening (EG) nr. 2012/2002 van de Raad i gestelde termijn van tien weken diende het Verenigd Koninkrijk een aanvraag in voor financiële bijstand uit het Solidariteitsfonds van de EU in verband met de storm.

De diensten van de Commissie hebben de aanvraag grondig getoetst aan Verordening (EG) nr. 2012/2002 van de Raad, en met name de artikelen 2, 3 en 4. De mededeling aan de Commissie over een verzoek van het Verenigd Koninkrijk om middelen uit het Solidariteitsfonds van de Europese Unie (overstromingen 2007) werd op 10 december 2007 goedgekeurd (C/2007/6038).

De belangrijkste elementen van de beoordeling kunnen als volgt worden samengevat:

2.1. Verenigd Koninkrijk: overstromingen juni/juli 2007

De aanvraag werd bij de Commissie ingediend op 20 augustus 2007, binnen de termijn van 10 weken na de vaststelling van de eerste schade op 12 juni 2007. Op verzoek van de diensten van de Commissie hebben de autoriteiten van het Verenigd Koninkrijk aanvullende informatie verstrekt, die werd ontvangen op 26 oktober 2007.

Verschillende regio's van het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Noord-Ierland en Wales) werden in een periode van verscheidene weken door overstromingen getroffen. Deze gebeurtenissen kunnen evenwel als één ramp worden beschouwd in de zin van de verordening met betrekking tot het Solidariteitsfonds, aangezien zij werden veroorzaakt door ongunstige weersomstandigheden waarmee het Verenigd Koninkrijk in de zomer van 2007 te kampen had, die werden gekenmerkt door opeenvolgende periodes van uitzonderlijk intensieve regen, die resulteerden in met water verzadigde gronden en zware overstromingen.

Er is sprake van een natuurramp. De autoriteiten van het Verenigd Koninkrijk hebben de totale directe schade geraamd op 4 612 miljoen euro, het op twee na hoogste schadebedrag dat door één ramp werd veroorzaakt sinds de oprichting van het Solidariteitsfonds in 2002. Aangezien dit bedrag boven de voor het Verenigd Koninkrijk geldende drempel van 3 267 miljoen euro voor de inwerkingtreding van het Solidariteitsfonds (dus 3 miljard euro in prijzen van 2002) uitkomt, kan de gebeurtenis worden aangemerkt als 'grote natuurramp' die daarmee onder het voornaamste toepassingsgebied van Verordening (EG) nr. 2012/2002 valt. De totale directe schade dient als basis voor de berekening van het bedrag van de financiële bijstand. De financiële bijstand mag alleen worden gebruikt voor noodacties inzake eerste levensbehoeften zoals gedefinieerd in artikel 3 van de verordening.

De autoriteiten van het Verenigd Koninkrijk maakten melding van ernstige schade aan huizen (meer dan 2 miljard euro), aan bedrijven (meer dan 1 miljard euro) en in de landbouwsector (meer dan 700 miljoen euro). Voorts was er ernstige schade aan de infrastructuur, in het bijzonder in de water/afvalwatersector, de transportsector en het onderwijs. De betrouwbaarheid van de door de autoriteiten van het Verenigd Koninkrijk ingediende ramingen van de schade werd bevestigd door een steekproefenquête van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (GCO), waarbij onder andere gebruik werd gemaakt van gegevens van satellietbeelden.

De kosten voor noodacties inzake eerste levensbehoeften, die krachtens artikel 3, lid 2, van Verordening (EG) nr. 2012/2002 in aanmerking worden genomen, zijn, opgesplitst volgens het soort actie, door de autoriteiten van het Verenigd Koninkrijk geraamd op 356,7 miljoen euro. Uit de door de Britse autoriteiten verstrekte informatie kan worden opgemaakt dat de werkelijke kosten van de subsidiabele operaties vele malen hoger liggen dan de eventuele middelen uit het Solidariteitsfonds. In de uitvoeringsovereenkomst zullen de categorieën maatregelen die effectief uit het fonds worden gefinancierd duidelijk worden omschreven.

De autoriteiten van het Verenigd Koninkrijk hebben bekendgemaakt dat zij ook voornemens zijn in de steungebieden financiering van de programma's van de structuurfondsen 2000-2006 te benutten voor maatregelen in verband met de overstromingen.

De autoriteiten van het Verenigd Koninkrijk hebben bevestigd dat de hierboven genoemde subsidiabele maatregelen niet door verzekeringen worden gedekt.

Om de hierboven vermelde redenen wordt voorgesteld de aanvraag van het Verenigd Koninkrijk tot erkenning van de overstromingen in juni en juli 2007 als 'grote ramp' goed te keuren en middelen uit het Solidariteitsfonds vrij te geven.

Financiering



Het totale jaarlijkse budget van het Solidariteitsfonds bedraagt 1 miljard euro. In 2008 zijn nog geen middelen uitgetrokken voor eerdere steunaanvragen, zodat er nog 1 miljard euro beschikbaar is.

Aangezien solidariteit de belangrijkste rechtvaardiging voor de oprichting van het fonds was, is de Commissie van mening dat de steun van het fonds progressief moet zijn. Dit betekent, gelet op de praktijk tot dusverre, dat het deel van de schade dat de drempel overstijgt (0,6 % van het BNI of 3 miljard euro in prijzen van 2002, indien dit bedrag lager is) recht geeft op een hogere steunintensiteit dan schade onder de drempel. In het verleden werden de toewijzingen voor grote rampen vastgesteld op 2,5 % van de totale directe schade onder de drempel en 6% van de schade boven de drempel. De Commissie stelt voor deze percentages ook in dit geval toe te passen.

De door de Commissie voorgestelde toewijzing uit het fonds is gebaseerd op de gegevens die de aanvragers hebben verstrekt.

(in euro)

Directe schade Drempel Bedrag op basis van 2,5% Bedrag op basis van 6% Voorgesteld totaal steunbedrag

Overstro-mingen juni/juli 2007 in VK 4 612 000 3 266 629 81 665 80 722 162 387

Totaal 162 387

Na deze bijstandsverlening blijft ten minste 25% van het EU-Solidariteitsfonds beschikbaar om de behoeften tot het einde van het begrotingsjaar te dekken, zoals voorgeschreven door artikel 4, lid 2, van Verordening (EG) nr. 2012/2002.

3. Uitvoerende agentschappen op het gebied van onderzoek

Overeenkomstig artikel 166 van het EG-Verdrag hebben het Europees Parlement en de Raad door middel van Besluit nr. 1982/2006/EG van 18 december 2006 het zevende kaderprogramma van de Europese Gemeenschap voor activiteiten op het gebied van onderzoek, technologische ontwikkeling en demonstratie (2007-2013) – het kaderprogramma vastgesteld. Vervolgens heeft de Raad op 19 december 2006 de communautaire specifieke programma's Capaciteiten, Samenwerking, Ideeën en Mensen op het gebied van onderzoek, technologische ontwikkeling en demonstratie – de specifieke programma's goedgekeurd.

Het kaderprogramma voorziet in de oprichting van de Europese Onderzoeksraad als het instrument voor de tenuitvoerlegging van het specifieke programma 'Ideeën'. Op grond van Besluit 2007/134/EG van 2 februari 2007 heeft de Commissie de Europese Onderzoeksraad opgericht, waarbij de Wetenschappelijke Raad werd ingesteld en de instelling van de specifieke uitvoeringsstructuur in de vorm van een uitvoerend agentschap werd aangekondigd. Nadat zij het Regelgevend Comité voor de uitvoerende agentschappen had geraadpleegd en de Begrotingsautoriteit ervan in kennis had gesteld, heeft de Commissie Besluit C/2007/6268 van 14 december 2007 tot oprichting, ingevolge Verordening (EG) nr. 58/2003 van de Raad, van het 'Uitvoerend Agentschap Europese Onderzoeksraad' voor het beheer van het communautair specifiek programma 'Ideeën' op het gebied van grensverleggend onderzoek goedgekeurd.

In haar voorstellen voor de kaderprogramma's heeft de Commissie ook haar voornemen bekendgemaakt om "onder haar verantwoordelijkheid activiteiten te externaliseren die een groot aantal kleine verrichtingen genereren; een uitvoerend agentschap wordt met name belast met het beheer van de Marie Curie-acties, de ondersteuning van KMO’s alsmede administratieve taken in verband met andere onderzoeksprojecten, inclusief collaboratieve onderzoeksprojecten".

De negende bijeenkomst van het Regelgevend Comité voor de uitvoerende agentschappen vond plaats op 14 november. Het Comité heeft een gunstig advies uitgebracht over de ontwerpbesluiten van de Commissie, tot oprichting, ingevolge Verordening (EG) nr. 58/2003 van de Raad, van het 'Uitvoerend Agentschap Onderzoek' voor het beheer van bepaalde gebieden van de communautaire specifieke programma's Mensen, Capaciteiten en Samenwerking inzake onderzoek en van het 'Uitvoerend Agentschap Europese Onderzoeksraad' voor het beheer van het communautair specifiek programma 'Ideeën' op het gebied van grensverleggend onderzoek.

De Begrotingscommissie van het Europees Parlement is in kennis gesteld van de resultaten van deze bijeenkomst en heeft een gunstig advies uitgebracht op haar bijeenkomst van 27 november 2007.

Op 14 december 2007 heeft de Commissie Besluit C/2007/6262 tot oprichting, ingevolge Verordening (EG) nr. 58/2003 van de Raad, van het 'Uitvoerend Agentschap Onderzoek' voor het beheer van bepaalde gebieden van de communautaire specifieke programma's Mensen, Capaciteiten en Samenwerking inzake onderzoek aangenomen.

Het huidige voorstel heeft betrekking op de opname van de desbetreffende begrotingsonderdelen voor de subsidies van beide agentschappen:

08 01 04 30 Uitvoerend Agentschap Europese Onderzoeksraad (ERCEA)

08 01 04 31 Uitvoerend Agentschap Onderzoek (REA)

In het kader van de opneming van deze twee nieuwe begrotingsonderdelen wordt niet verzocht om aanvullende kredieten. De kredieten zullen worden afgetrokken van de begrotingsonderdelen van de ondersteunende uitgaven voor de desbetreffende beleidsterreinen:

02 01 05 Ondersteunende uitgaven voor onderzoekswerkzaamheden op het beleidsterrein 'Ondernemingen'

06 01 05 Ondersteunende uitgaven voor onderzoekswerkzaamheden op het beleidsterrein 'Energie en vervoer'

08 01 05 Ondersteunende uitgaven voor maatregelen op het beleidsterrein 'Onderzoek'

09 01 05 Ondersteunende uitgaven voor onderzoeksactiviteiten voor het beleidsterrein 'Informatiemaatschappij en media'

Besparingen die voortvloeien uit de oprichting van de agentschappen, zullen worden benut voor de verhoging van de beleidskredieten van de desbetreffende programmagebieden. In 2008 zal dit resulteren in verhoogde beleidskredieten voor de volgende werkterreinen:

02 04 01 01 Ruimtevaartonderzoek

02 04 01 02 Veiligheidsonderzoek

08 10 01 Ideeën

3.1. Uitvoerend Agentschap Europese Onderzoeksraad (ERCEA)

Voor 2008 wordt voorgesteld een bedrag van 19 994 000 euro vastleggings- en betalingskredieten toe te wijzen aan begrotingspost 08 01 04 30. Dit bedrag zal worden afgetrokken van de begrotingspost 08 01 05. Hierna volgt een gedetailleerd overzicht:

Begrotingspost Beschrijving Bedrag (in euro) Opmerkingen

08 01 05 Uitgaven voor onderzoekspersoneel 1 591 20 ambtenaren gedetacheerd van de Commissie

08 01 05 Overige beheersuitgaven voor onderzoek 18 403 Andere uitgaven van het ERCEA voor personeel, infrastructuur, administratie en beheer met betrekking tot de opdrachten die verband houden met het specifieke programma 'Ideeën'

Totaal 19 994

De berekening is gebaseerd op de personeelskosten van 2007 die met 2 % per jaar zijn geïndexeerd. De eenheidskosten voor 2007 bedragen: tijdelijke functionarissen: 0,117 miljoen euro; arbeidscontractanten: 0,063 miljoen euro; gedetacheerde nationale deskundigen: 0,068 miljoen euro. De kosten 2008 zijn gebaseerd op een gemiddelde aanwezigheid van de ERCEA-personeelsleden van acht maanden.

Verwacht wordt dat de overdracht van opdrachten naar het ERCEA zal resulteren in besparingen voor een bedrag van 84 085 000 euro in de periode 2008-2013. Voor 2008 wordt voorgesteld de beleidskredieten voor begrotingspost 08 10 01- Ideeën met een bedrag van 3 619 000 euro te verhogen, terwijl begrotingspost 08 01 05 - Ondersteunende uitgaven voor werkzaamheden op het beleidsterrein 'Onderzoek ' met een bedrag van 3 619 000 euro wordt verminderd.

Begrotingspost Beschrijving Bedrag (in euro)

08 10 Ideeën 3 619

08 01 Ondersteunende uitgaven voor maatregelen op het beleidsterrein 'Onderzoek' -3 619

3.2. Uitvoerend Agentschap Onderzoek (REA)

Voor 2008 wordt voorgesteld een bedrag van 14 601 000 euro vastleggings- en betalingskredieten toe te wijzen aan begrotingspost 08 01 04 31. Dit bedrag zal worden afgetrokken van de begrotingsposten 02 01 05, 06 01 05, 08 01 05 en 09 01 05. Hierna volgt een gedetailleerd overzicht:

Begrotingspost Beschrijving Bedrag (in euro) Opmerkingen

02 01 05 Uitgaven voor onderzoekspersoneel 60 1 ambtenaar gedetacheerd van de Commissie

02 01 05 Overige beheersuitgaven voor onderzoek 1 809 Andere uitgaven van het REA voor personeel, infrastructuur, administratie en beheer met betrekking tot de opdrachten die verband houden met het beleidsterrein 'Ondernemingen' van het specifieke programma 'Samenwerking'

06 01 05 Overige beheersuitgaven voor onderzoek 256 Andere uitgaven van het REA voor personeel, infrastructuur, administratie en beheer met betrekking tot de opdrachten die verband houden met de beleidsterreinen 'Energie en vervoer' van het specifieke programma 'Samenwerking'

08 01 05 Uitgaven voor onderzoekspersoneel 715 12 ambtenaren gedetacheerd van de Commissie

08 01 05 Extern personeel voor onderzoek 64 Kredieten voor arbeidsovereenkomsten van 2 arbeidscontractanten geschrapt als gevolg van de overdracht van de opdrachten naar het REA.

08 01 05 Overige beheersuitgaven voor onderzoek 10 771 Andere uitgaven van het REA voor personeel, infrastructuur, administratie en beheer met betrekking tot de opdrachten die verband houden met het beleidsterrein 'Onderzoek' van de specifieke programma's Capaciteiten, Samenwerking en Mensen

09 01 05 Overige beheersuitgaven voor onderzoek 926 Andere uitgaven van het REA voor personeel, infrastructuur, administratie en beheer met betrekking tot de opdrachten die verband houden met het beleidsterrein 'Informatiemaatschappij en media' van de specifieke programma's Samenwerking en Capaciteiten

Totaal 14 601

De berekening is gebaseerd op de personeelskosten van 2007 die met 2 % per jaar zijn geïndexeerd. De eenheidskosten voor 2007 bedragen: tijdelijke functionarissen: 0,117 miljoen euro; arbeidscontractanten: 0,063 miljoen euro; gedetacheerde nationale deskundigen: 0,068 miljoen euro. De kosten 2008 zijn gebaseerd op een gemiddelde aanwezigheid van de REA-personeelsleden van zes maanden.

Verwacht wordt dat de overdracht van opdrachten naar het REA zal resulteren in besparingen voor een bedrag van 76 571 000 euro in de periode 2008-2013. Voor 2008 wordt voorgesteld de beleidskredieten voor begrotingspost 02 04 01 01 – Ruimtevaartonderzoek met een bedrag van 3 672 000 euro te verhogen en die voor begrotingspost 02 04 01 02 – Veiligheidsonderzoek met 3 327 000 euro, terwijl begrotingspost 02 01 05 - Ondersteunende uitgaven voor onderzoekswerkzaamheden op het beleidsterrein 'Ondernemingen' met een bedrag van 6 999 000 wordt verminderd.

Begrotingspost Beschrijving Bedrag in euro

02 04 01 Ruimtevaartonderzoek 3 672

02 04 01 Veiligheidsonderzoek 3 327

02 01 05 Uitgaven voor onderzoekspersoneel -3 340

02 01 05 Extern personeel voor onderzoek -1 700

02 01 05 Overige beheersuitgaven voor onderzoek -1 959

4. WIJZIGING VAN HET PERSONEELSBESTAND VAN HET EUROPEES AGENTSCHAP VOOR HET BEHEER VAN DE OPERATIONELE SAMENWERKING AAN DE BUITENGRENZEN (FRONTEX)

Voor 2008 heeft de Begrotingsautoriteit een aanvullend bedrag van 30 miljoen euro toegewezen aan het Europees Agentschap voor het beheer van de operationele samenwerking aan de buitengrenzen van de lidstaten van de Europese Unie (Frontex) (2,8 miljoen euro voor administratieve uitgaven en 27,2 miljoen euro voor beleidsuitgaven). In vergelijking met het voorontwerp van begroting 2008 van de Commissie is dit een stijging met 79%.

Bijgevolg heeft Frontex een herziening van zijn werkprogramma voor 2008 opgesteld. Op 12 november 2007 werd het herziene programma bij de raad van bestuur ingediend. De aanvullende kredieten brengen een significante stijging van de werkbelasting van het agentschap met zich. Het huidige personeelsbestand is ontoereikend om de stijging en verlenging van operationele activiteiten het hoofd te bieden. Derhalve dient de personeelsformatie voor 2008 te worden gewijzigd om Frontex in staat te stellen zijn herziene werkprogramma naar behoren uit te voeren.

Daarom wordt voorgesteld de personeelsformatie 2008 uit te breiden van 69 tot 94 ambten, op grond van de besluiten die de raad van beheer van Frontex op 20 september heeft genomen (-1 AD9; +1 AD8) en 7 november 2007 (+25 ambten). De extra personeelsleden zullen in eerste instantie worden ingezet voor operationele taken (17 ambten). De voorgestelde wijzigingen geven geen aanleiding tot extra uitgaven, aangezien de desbetreffende aanvullende administratieve kredieten reeds in de begroting 2008 zijn goedgekeurd.

5. Galileo-programma - administratief beheer

Het gewijzigde voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende de voortzetting van de uitvoering van de Europese programma's voor radionavigatie per satelliet (Egnos en Galileo) (COM(2007) 535 definitief) voorzag in de invoering van een nieuw begrotingsonderdeel voor uitgaven voor administratief beheer. Dit begrotingsonderdeel was evenwel niet opgenomen in het voorontwerp van begroting 2008 en werd niet ingevoerd in de loop van de begrotingsprocedure.

Derhalve wordt de invoering van het begrotingsonderdeel 06 01 04 12 voorgesteld: Galileo-programma - uitgaven voor administratief beheer. Het begrotingsonderdeel wordt voorzien van 2 miljoen euro vastleggings- en betalingskredieten. Dit bedrag is afkomstig van het beleidsbegrotingsonderdeel 06 02 10 Galileo-programma.

De Europese Commissie heeft namens de EU als eigenaar van het systeem met name de volgende verantwoordelijkheden: ervoor zorgen dat de politieke en internationale verbintenissen van de EU worden uitgevoerd, de algemene specificaties van en eisen aan het systeem bepalen en hierover overeenstemming bereiken. Tijdens de stationeringsfase dient de Commissie te zorgen voor de totstandkoming van een geïntegreerde structuur voor het beheer van de programmarisico's op alle niveaus van het programma alsook voor de uitvoering van structurele maatregelen om zulke risico's in kaart te brengen, te bewaken, te ondervangen en te volgen.

Daartoe organiseert de Commissie de passende instrumenten en beschikt zij - met name inzake bijstand - over de middelen die nodig zijn voor het vervullen van haar taak. Derhalve kan de Commissie een beroep doen op het advies van deskundigen, ervaren vakmensen, die disciplines vertegenwoordigen zoals projectbeheer, ruimtevaartengineering, financiën, commercialisering van technologieën, en die optreden als onafhankelijke evaluatoren van het programma.

6. Uitzonderlijke uitgaven bij kritieke situaties

De Commissie heeft een plan opgesteld voor de continuïteit van haar werkzaamheden, dat tot doel heeft bij een grote verstoring de vlotte werking van de diensten van de Commissie te garanderen. Er zijn procedures ontwikkeld om dringende uitgaven te vergemakkelijken en te bespoedigen (en de inning van de middelen voort te zetten), waarbij de bepalingen van het Financieel Reglement en de uitvoeringsvoorschriften van toepassing op de algemene begroting van de Europese Gemeenschappen in acht worden genomen.

Bij uitgaven die verband houden met een afgekondigde crisissituatie is het mogelijk dat de Commissie dringend uitzonderlijke uitgaven moet financieren die niet zijn opgenomen in haar normale administratieve begroting.

Derhalve wordt voorgesteld één speciaal begrotingsonderdeel 27 01 11 – Uitzonderlijke uitgaven bij kritieke situaties in afdeling III van de begroting op te nemen, om alle soorten administratieve uitgaven te dekken die niet in het kader van een andere begrotingspost werden toegestaan.

Aangezien in de administratieve begroting van de Commissie reeds rekening wordt gehouden met alle soorten uitgaven die tijdens een crisis noodzakelijk kunnen zijn, zou het nieuwe begrotingsonderdeel beperkt blijven tot uitgaven die aan de volgende criteria beantwoorden i) zij worden tijdens de crisis verricht; ii) zij kunnen niet bij andere bestaande administratieve begrotingsonderdelen worden ondergebracht; en iii) onmiddellijk na de afloop van de crisis wordt de Begrotingsautoriteit in kennis gesteld van de precieze aard van deze uitgaven.

Aangezien deze uitgaven naar verwachting slechts een marginale invloed zullen hebben in verhouding tot de totale administratieve begroting van de Commissie en slechts van hypothetische aard zijn, is de Commissie van oordeel dat een 'pro memorie'-vermelding bij de voorgestelde begrotingspost voldoende is.

De vereiste bedragen zullen worden overgeschreven naar deze begrotingspost van de begrotingspost van titel 'Begroting', begrotingsonderdeel 27 01 02 19 "andere beheersuitgaven — niet-gedecentraliseerd beheer". Wanneer de vereiste bedragen hoger zijn dan de op deze begrotingspost beschikbare kredieten, dan zal de Commissie de nodige overschrijvingsvoorstellen indienen bij de Begrotingsautoriteit

OVERZICHTSTABEL PER RUBRIEK VAN HET FINANCIEEL KADER

Financieel kader Rubriek/subrubriek Financieel kader Begroting VOGB 1/ Begroting 2008+ GB 1/

|VKBKVKBKVKBKVKBK 1. DUURZAME GROEI 1a. Concurrentievermogen voor groei en werkgelegenheid10 386 000 11 086 000 9 772 639 11 086 000 9 772 640 1b. Cohesie ter bevordering van groei en werkgelegenheid46 889 000 46 877 941 40 551 565 46 877 941 40 551 565 Totaal57 275 000 57 963 941 50 324 204 57 963 941 50 324 204 Marge i

|-188 941 -188 941 2. INSTANDHOUDING EN BEHEER VAN NATUURLIJKE HULPBRONNEN Marktgerelateerde uitgaven en rechtstreekse betalingen46 217 000 40 876 490 40 825 600 40 876 490 40 825 600 Totaal58 800 000 55 041 123 53 177 320 55 041 123 53 177 320 Marge3 758 876 3 758 876 3. BURGERSCHAP, VRIJHEID, VEILIGHEID EN RECHTVAARDIGHEID 3a. Vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid747 000 728 034 533 196 728 034 533 196 3b. Burgerschap615 000 614 843 708 253 162 387 162 387 777 230 870 640 Totaal1 362 000 1 342 877 1 241 449 162 387 162 387 1 505 264 1 403 836 Marge i

|19 123 19 123 4. De EU als mondiale partner i

|7 002 000 7 311 218 8 112 728 7 311 218 8 112 728 Marge -70 000 -70 000 5. ADMINISTRATIE i

|7 380 000 7 283 860 7 284 420 7 283 860 7 284 420 Marge 173 139 173 139 6. COMPENSATIES 207 000 206 636 206 636 206 636 206 636 Marge 363 363 TOTAAL132 026 000 129 681 000 129 149 656 120 346 758 162 387 162 387 129 312 044 120 509 146 Marge3 692 561 9 650 459 3 692 561 9 650 459