Toelichting bij COM(2009)32 - VoorGewijzigde begroting nr. 2 bij de begroting 2009 - Staat van uitgaven per afdeling : afdeling III - Commissie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Belangrijke juridische mededeling

|
52009DC0032

Voorontwerp van gewijzigde begroting nr. 2 bij de algemene begroting 2009 - Staat van uitgaven per afdeling : afdeling III - Commissie /* COM/2009/0032 def. */


[afbeelding - zie origineel document] COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN

1.

Brussel, 2.2.2009


COM(2009) 32 definitief

VOORONTWERP VAN GEWIJZIGDE BEGROTING nr. 2 BIJ DE ALGEMENE BEGROTING 2009

STAAT VAN UITGAVEN PER AFDELING Afdeling III - Commissie

(door de Commissie ingediend)

VOORONTWERP VAN GEWIJZIGDE BEGROTING nr. 2BIJ DE ALGEMENE BEGROTING 2009

STAAT VAN UITGAVEN PER AFDELINGAfdeling III - Commissie

Gelet op:

- het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 272,

- het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, en met name op artikel 177,

- Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 van de Raad van 25 juni 2002 houdende het Financieel Reglement van toepassing op de algemene begroting van de Europese Gemeenschappen i, laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1525/2007 i, en met name op artikel 37,

dient de Europese Commissie bij de begrotingsautoriteit het voorontwerp van gewijzigde begroting nr. 2 bij de begroting 2009 in.

2.

INHOUDSOPGAVE


Inleiding

4

3.

2. SESAR 4


3. Europees Centrum voor ziektepreventie en –bestrijding (ECDC) 5

4.

4. Europees Spoorwegbureau (ESB) 6


5.

5. Wijziging van toelichting bij de begroting 7


6.

5.1. Operationele GMES-diensten 7


7.

5.2. Voedselfaciliteit 7


WIJZIGINGEN IN DE STAAT VAN UITGAVEN PER AFDELING

De wijzigingen in de staat van uitgaven per afdeling worden afzonderlijk via het SEI-BUD-systeem toegezonden. Ter informatie is een Engelse versie van de wijzigingen in de staat van uitgaven per afdeling als budgettaire bijlage bijgevoegd.

Inleiding



Dit voorontwerp van gewijzigde begroting (VOGB) nr. 2 voor 2009 heeft betrekking op de volgende punten:

- De opname in de EU-begroting van de personeelsformatie van de gemeenschappelijke onderneming SESAR, overeenkomstig de wijziging van Verordening (EG) nr. 219/2007 i.

- Wijzigingen van de personeelsformatie van het Europees Centrum voor Zektepreventie en –Bestrijding (ECDC), die stroken met de begroting 2009.

- Wijzigingen van de personeelsformatie van het Europees Spoorwegbureau (ESB).

- Wijzigingen van de toelichting bij de begroting.

VOGB 2/2009 heeft geen financiële gevolgen.

8.

2. SESAR


DE GEMEENSCHAPPELIJKE ONDERNEMING VOOR DE REALISERING VAN HET EUROPESE NIEUWE GENERATIE LUCHTVERKEERSBEVEILIGINGSSYSTEEM (SESAR) IS OP 27 FEBRUARI 2007 OPGERICHT (VERORDENING (EG) NR. 219/2007 van de Raad), op grond van artikel 171 van het EG-Verdrag. Het ontbreken van een duidelijke definitie van de juridische status van gemeenschappelijke ondernemingen heeft geleid tot talrijke moeilijkheden bij het opzetten van hun juridische en administratieve structuur. Hoewel de gemeenschappelijke onderneming SESAR en haar personeelsleden momenteel onder de Belgische wetgeving vallen, zijn de oprichting en de werking van de gemeenschappelijke onderneming op grond van een Raadsverordening geregeld.

Naar aanleiding van de aanvang van het 7de kaderprogramma voor O&TO hebben de EU-instellingen gekozen voor een nieuwe aanpak voor de oprichting van gemeenschappelijke ondernemingen. Het belangrijkste kenmerk van deze aanpak is dat de gemeenschappelijke ondernemingen als 'communautaire organen' worden erkend, die de voorrechten en immuniteiten van de Europese Gemeenschap genieten. Bijgevolg vallen de personeelsleden van deze organen onder het statuut van de EG-ambtenaren en geldt het Protocol betreffende de voorrechten en immuniteiten voor deze organen en hun personeelsleden. In 2008 is deze benadering voor de eerste maal toegepast voor de oprichting van vijf nieuwe gemeenschappelijke ondernemingen (de gezamenlijke technologie-initiatieven CLEAN SKY, ENIAC, IMI, ARTEMIS en FCH).

De gemeenschappelijke onderneming SESAR is op dezelfde rechtsgrondslag een jaar eerder dan de nieuwe gemeenschappelijke ondernemingen opgericht. Met het oog op een samenhangende communautaire benadering bij de oprichting van deze organen zal de juridische status van de gemeenschappelijke onderneming SESAR worden aangepast en in overeenstemming gebracht met die van de andere gemeenschappelijke ondernemingen.

Daarom heeft de Commissie voorgesteld om Verordening (EG) nr. 219/2007 te wijzigen. Een van de gevolgen van deze wijziging is dat de personeelsleden van de gemeenschappelijke onderneming SESAR als tijdelijk functionaris of arbeidscontractant onder het statuut van de EG-ambtenaren zullen vallen. Bijgevolg dient de personeelsformatie van de gemeenschappelijke onderneming SESAR in de communautaire begroting te worden opgenomen. Verordening (EG) nr. 1361/2008 van de Raad tot wijziging van Verordening (EG) nr. 219/2007 is op 16 december 2008 i vastgesteld en is op 1 januari 2009 in werking getreden.

De gemeenschappelijke onderneming SESAR is reeds operationeel en de eerste personeelsleden zijn reeds in dienst getreden. Om de continuïteit van de activiteiten van de gemeenschappelijke onderneming SESAR te kunnen garanderen, is het essentieel dat gezorgd wordt voor een naadloze overgang van de personeelsleden die reeds in dienst zijn getreden naar een communautair statuut en voor de voltooiing van het aanwervingsproces in 2009. Derhalve is het noodzakelijk dat van bij het begin van het begrotingsjaar 2009 de personeelsformatie van de gemeenschappelijke onderneming SESAR in de EU-begroting wordt opgenomen.

De personeelsformatie is opgenomen in de budgettaire bijlage.

3. Europees Centrum voor ziektepreventie en –bestrijding (ECDC)

Het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding (ECDC) is een gedecentraliseerd, in Stockholm gevestigd '1ste pijler' agentschap-en heeft als opdracht het opsporen, het beoordelen en het meedelen van informatie over risico's voor de menselijke gezondheid als gevolg van overdraagbare ziekten. Met dit voorontwerp van gewijzigde begroting wordt tegemoet gekomen aan de behoefte om de personeelsformatie te wijzigen overeenkomstig de door de begrotingsautoriteit in de begroting 2009 genomen besluiten.

Momenteel beschikt het ECDC over een organisatorische kernstructuur en basiscapaciteiten voor welbepaalde werkterreinen. Het ECDC heeft een epidemiologisch surveillancesysteem, het beschikt over voldoende capaciteit om in noodgevallen paraat te zijn en te reageren, het kan verzoeken om wetenschappelijk advies en risicobeoordelingen honoreren, epidemiologische opleidingen verzorgen en goed over gezondheid communiceren. Niettemin verkeert het centrum nog in de beginfase van zijn ontwikkeling. Het levert nuttige basisdiensten, maar die voldoen niet geheel aan de behoeften en verwachtingen van de belanghebbenden.

Uit een externe evaluatie is onlangs gebleken dat het ECDC erin is geslaagd zijn naam te vestigen als wetenschappelijk expertisecentrum en dat het een meerwaarde biedt bij de preventie en bestrijding van overdraagbare ziekten. Het evaluatieverslag beveelde evenwel aan de activiteiten op het gebied van overdraagbare ziekten te consolideren en verder te verdiepen.

De Commissie stemt in met de conclusies van de externe evaluatie. Er zijn verdere investeringen nodig om het ECDC in staat te stellen zijn opdracht om Europa weerbaarder te maken tegen infectieziekten, goed uit te voeren. In overeenstemming met deze benadering heeft de Commissie op 13 november 2008 een mededeling aan het Europees Parlement en de Raad goedgekeurd met betrekking tot de geplande activiteiten en benodigde middelen (COM/2008/741). Met deze mededeling werd het oorspronkelijk financieel memorandum van 2003 (toen het centrum werd opgericht) bijgesteld op basis van de resultaten die het centrum in de eerste drie jaar heeft geboekt en de uitkomsten van de externe evaluatie. Er wordt opgemerkt dat de in meerjarig financieel kader 2007-2013 opgenomen financiële middelen volstaan om de geplande activiteiten van het ECDC uit te voeren.

Tijdens de laatste fase van de begrotingsprocedure 2009 heeft het Europees Parlement een amendement goedgekeurd waarmee het voorbehoud voor de begroting van het ECDC is ingetrokken dat de Commissie in het VOB 2009 - in afwachting van de goedkeuring van de hierboven vermelde mededeling - had voorgesteld. In het goedgekeurde amendement kwam de actualisering van de personeelsformatie van het ECDC evenwel niet aan de orde die noodzakelijk is voor de aanpassing aan de nieuwe geplande structuur van het centrum, zoals die in de mededeling van de Commissie van 13 november is omschreven en in de goedgekeurde kredieten voor de begroting 2009 is opgenomen.

Bijgevolg dient de Commissie een gewijzigde begroting in te dienen waarin de wijzigingen van de personeelsformatie van het centrum zijn opgenomen die noodzakelijk zijn om in overeenstemming te zijn met de mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad van 13 november en de goedgekeurde begrotingstoewijzingen voor 2009.

De voorgestelde personeelsformatie voorziet in de toewijzing van 40 extra posten van tijdelijk functionaris. De volledige personeelsformatie is opgenomen in de budgettaire bijlage. De posten worden als volgt verdeeld:

Doel


9.

Titel Nieuwe posten Totaal gepland tijdelijk personeel tegen eind


Ziektespecifieke programma's

Surveillance

Wetenschappelijk advies

Paraatheid en reactie

Opleiding

Gezondheidscommunicatie

Partnerschappen

Intern Bestuur, management

Intern Administratieve diensten

Totaal

10.

4. EUROPEES SPOORWEGBUREAU (ESB)


De in het kader van de EU-begroting goedgekeurde personeelsformatie 2009 beantwoordt niet volledig aan de behoeften van het Spoorwegbureau met betrekking tot de uitgebreide bevoegdheden van het Spoorwegbureau overeenkomstig Verordening (EG) nr. 1335/2008 van 16 december 2008 i en zijn personeelsbeleid inclusief loopbaanontwikkeling (zoals vastgelegd in het meerjarig personeelsbeleidsplan 2009-2011). De personeelsformatie dient derhalve te worden aangepast:

- De vorige personeelsformatie voorzag in een AD15-post voor de uitvoerend directeur. Deze post was per vergissing geschrapt in de personeelsformatie voor de begroting 2009 en moet nu worden opnieuw worden opgenomen.

- Het aantal AST-posten wordt met drie verhoogd – met een dienovereenkomstige vermindering van drie AD-posten – om te zorgen voor een toereikend niveau van de administratieve ondersteuning voor de operationele activiteiten van het Spoorwegbureau.

De volledige personeelsformatie, waarin alle technische aanpassingen zijn opgenomen, is in de budgettaire bijlage opgenomen. Het totaal aantal goedgekeurde posten voor het Spoorwegbureau blijft ongewijzigd en de aanpassingen leiden niet tot een aanvullend verzoek om kredieten.

11.

5. Wijziging van toelichting bij de begroting


12.

5.1. Operationele GMES-diensten


In 2008 is de uitvoering van de voorbereidende actie – 'Operationele GMES-diensten' (wereldwijde monitoring voor milieu en veiligheid, begrotingsartikel 02 02 11) tot een goed einde gebracht met de afronding van de aanbesteding voor hulpverleningsdiensten en de daaropvolgende vastlegging van begrotingskredieten. De volgende stap in de actie in 2009 is de oprichting van een dienst voor referentiegegevens in partnerschap met bestaande gegevensverstrekkers zoals nationale cartografische instituten. De toelichting bij de begroting moet evenwel dienovereenkomstig worden gewijzigd (zie herziene opmerking in de budgettaire bijlage).

13.

5.2. Voedselfaciliteit


Naar aanleiding van de overeenkomst over de snelleresponsfaciliteit voor maatregelen tegen de scherpe stijging van de voedselprijzen in de ontwikkelingslanden, die tussen de Europese Commissie, de Europese Raad en het Europees Parlement is afgesloten, dient de subsidiabiliteit te worden uitgebreid tot entiteiten zoals niet-gouvernementele organisaties (NGO's) en niet-overheidsactoren. De wijze van uitvoering, die oorspronkelijk uitsluitend was toegespitst op partnerschappen met internationale en regionale organisaties, zal dus dienovereenkomstig moeten worden aangepast. De uitbreiding tot NGO's en niet-overheidsactoren vereist met name dat de Commissie op het terrein zorgt voor een nauwere en meer arbeidsintensieve opvolging. Om de uit begrotingsonderdeel 21 01 04 05 - Snelleresponsfaciliteit voor maatregelen tegen de scherpe stijging van de voedselprijzen in de ontwikkelingslanden – Uitgaven voor administratief beheer - gefinancierde aanwerving van extern personeel mogelijk te maken, stelt de Commissie voor de toelichting bij de begroting dienovereenkomstig aan te passen, zonder de door de begrotingsautoriteit reeds goedgekeurde bedragen voor administratief beheer te wijzigen.