Toelichting bij COM(2008)849 - Standpunt van de EG over het Voorstel tot wijziging van de douaneovereenkomst inzake het internationale vervoer van goederen onder dekking van carnets TIR (TIR-Overeenkomst 1975)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Achtergrond van het voorstel

Motivering en doel van het voorstel



De douaneovereenkomst inzake het internationale vervoer van goederen onder dekking van TIR-carnets (TIR-Overeenkomst) van 14 november 1975 werd bij Verordening (EEG) nr. 2112/78 namens de Europese Economische Gemeenschap goedgekeurd. Deze Overeenkomst is op 20 juni 1983 in de Gemeenschap in werking getreden.

Onderhavige beschikking heeft ten doel de toelichting bij artikel 8.3 van de TIR-Overeenkomst te wijzigen. Deze wijziging heeft betrekking op het aanbevolen garantieniveau voor het TIR-carnet. In oktober 2008 hebben de Werkgroep douanevraagstukken in verband met het vervoer en het Administratief comité van de TIR-Overeenkomst besloten dat het aanbevolen bedrag dat voor elk TIR-carnet kan worden gevorderd moet worden gewijzigd van $ 50 000 in € 60 000.

Algemene context



De TIR-Overeenkomst wordt beheerd door de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties, gevestigd te Genève. Bij de overeenkomst werd een doorvoerregeling vastgesteld voor het internationale vervoer van goederen over de weg, op grond waarvan goederen, waarvoor de douanerechten en belastingen zijn geschorst, internationale grenzen kunnen overschrijden met een minimum van interventies van de douane onderweg. Door de TIR-Overeenkomst zijn de traditionele belemmeringen voor het internationale goederenverkeer sterk verminderd, wat de ontwikkeling van de internationale handel heeft bevorderd. Minder vertragingen bij de doorvoer van goederen heeft tot aanzienlijke kostenbesparingen in het goederenverkeer geleid. Het grootste voordeel van de TIR-Overeenkomst is dat daarbij een internationale keten van garantieverlenende organisaties is opgezet, waardoor het betrekkelijk eenvoudig is geworden de vereiste garanties te verkrijgen. De TIR-carnets doen niet alleen dienst als aangifte voor douanevervoer, maar vormen ook het bewijs dat garantie is verleend. Het garantiebedrag van $ 50 000 dat in 1975 werd vastgesteld, is nooit gewijzigd.

In de afgelopen maanden hebben enkele partijen bij de overeenkomst de vrees uitgesproken dat het huidige aanbevolen garantiebedrag van $ 50 000 voor TIR-vervoer niet hoog genoeg is. Volgens hen waren de huidige wisselkoersen en prijzen niet meer die van 1975 en daarom moesten zij aanvullende controlemaatregelen nemen, zoals douanebegeleiding of financiële zekerheidstelling. Om dergelijke aanvullende maatregelen en problemen te voorkomen, werd voorgesteld toelichting 0.8.3 te wijzigen. Dit voorstel werd besproken door de Werkgroep douanevraagstukken in verband met het vervoer en het Administratief Comité van de TIR-Overeenkomst, die geen bezwaar hebben gemaakt.

Daar de EU-wetgeving reeds voorziet in het aanbevolen bedrag van € 60 000, heeft de voorgestelde wijziging geen gevolgen voor de EU.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied



Er bestaan nog geen bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied.

Samenhang met andere beleidsgebieden en doelstellingen van de Unie



De voorgestelde beschikking is in overeenstemming met het gemeenschappelijk beleid op het gebied van handel en vervoer. Het TIR-systeem, dat het vervoer over de weg vereenvoudigt, maakt het mogelijk dat goederen over het grondgebied van 67 overeenkomstsluitende partijen worden vervoerd met een minimum aan douane-interventies. Doordat een internationale keten van garantieverlenende organisaties is opgezet, kunnen de vereiste waarborgen op betrekkelijk eenvoudige wijze worden verkregen. De bij de TIR-Overeenkomst bereikte vereenvoudigingen zijn in overeenstemming met de herziene Lissabonstrategie.

1.

Raadpleging van belanghebbenden en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbenden



Wijze van raadpleging, belangrijkste geraadpleegde sectoren en algemeen profiel van de respondenten



Over het voorstel werd overleg gepleegd met de Internationale Wegvervoerorganisatie, alle garantieverlenende organisaties en de douanediensten van alle partijen bij de TIR-Overeenkomst. Overleg vond ook plaats op vergaderingen van het Comité Douanewetboek, van de Werkgroep Douanevraagstukken in verband met het vervoer en het Administratieve Comité van de TIR-Overeenkomst.

Samenvatting van de reacties en hoe daarmee rekening is gehouden



Gunstig advies.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Er behoefde geen beroep te worden gedaan op externe deskundigheid.

Effectbeoordeling



Het garantieniveau voor het TIR-carnet moet worden verhoogd om ervoor te zorgen dat het TIR-systeem meer zekerheid biedt en om te voorkomen dat aanvullende controlemaatregelen moeten worden genomen zoals vervoerbegeleiding of zekerheidstelling.

Voor de EU is het aanbevolen garantiebedrag van € 60 000 reeds enige tijd van toepassing, wat betekent dat de EU-wetgeving en de TIR-Overeenkomst door de voorgestelde wijziging nog meer met elkaar zullen overeenstemmen.

Door het invoeren van deze wijziging zullen de financiële belangen van de douane volledig worden beschermd en het gebruik van dure douanebegeleiding zal naar verwachting afnemen.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Bij deze wijziging wordt de toelichting op artikel 0.8.3 van de TIR-Overeenkomst gewijzigd.

Rechtsgrond



Artikel 133 en artikel 300, lid 2, van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap.

Subsidiariteitsbeginsel



Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de EG valt. Het subsidiariteitsbeginsel is daarom niet van toepassing.

Evenredigheidsbeginsel



Het voorstel is om de volgende reden(en) in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel.

Met het voorstel wordt een wijziging in een internationale overeenkomst ten uitvoer gelegd, wat op zich in overeenstemming is met het evenredigheidsbeginsel.

Het voorstel heeft betrekking op de toelichting. Doel van de wijziging is het aanbevolen garantiebedrag voor het TIR-carnet te wijzigen van $ 50 000 in € 60 000.

Keuze van instrumenten



Voorgesteld instrument: beschikking.

Een andere vorm is niet geschikt om de volgende reden(en):

Internationale overeenkomsten en wijzigingen op deze overeenkomsten worden normalerwijze door middel van een beschikking in de rechtsorde van de Gemeenschap opgenomen.

3.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft geen gevolgen voor de EU-begroting.