Toelichting bij COM(2006)532 - Aanpassing van richtlijn 89/108/EEG inzake voor menselijke voeding bestemde diepvriesproducten en richtlijn 2000/13/EG inzake de etikettering en presentatie van levensmiddelen alsmede inzake de daarvoor gemaakte reclame, in verband met de toetreding van Bulgarije en Roemenië

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op grond van artikel 4, lid 3, van het Toetredingsverdrag voor de republiek Bulgarije en Roemenië mogen de instellingen van de EU voor de toetreding maatregelen vaststellen zoals onder andere bedoeld in artikel 56 van de Toetredingsakte. Deze maatregelen treden slechts in werking onder voorbehoud en op de datum van inwerkingtreding van het Toetredingsverdrag.

Wanneer besluiten van de instellingen van voor de toetreding vanwege de toetreding moeten worden gewijzigd en niet alle noodzakelijke aanpassingen zijn opgenomen in de Toetredingsakte of de bijlagen daarbij, keuren de Raad of de Commissie (wanneer het oorspronkelijke besluit door de Commissie was genomen) de noodzakelijke besluiten goed, krachtens artikel 56 van de Toetredingsakte .

In punt 2 van de Slotakte wordt verwezen naar het politieke akkoord dat werd bereikt over een aantal aanpassingen van de door de instellingen genomen besluiten. De Raad en de Commissie vullen deze aanpassingen aan en werken ze bij en nemen ze vervolgens aan volgens de procedure van artikel 56 van de Toetredingsakte.

Bij de aanvulling en bijwerking van aanpassingen van het acquis zijn besluiten verwerkt die na de afsluitingsdatum van het Toetredingsverdrag, dat wil zeggen 1 oktober 2004, zijn goedgekeurd. De vorm van de besluiten die worden goedgekeurd op grond van artikel 56 van de Toetredingsakte dient gelijk te zijn aan die van de gewijzigde besluiten. De aanpassing van het acquis geschiedt door middel van vijf soorten besluiten: richtlijnen van de Raad en richtlijnen van de Commissie voor de aanpassing van richtlijnen, verordeningen van de Raad en verordeningen van de Commissie voor de aanpassing van verordeningen en besluiten en aanbevelingen van de Commissie voor de aanpassing van aanbevelingen van de Commissie.

Het aangehechte voorstel voor een richtlijn van de Raad heeft betrekking op de aanpassing van Richtlijn 89/108/EEG van de Raad van 21 december 1988 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der lidstaten inzake voor menselijke voeding bestemde diepvriesproducten en van Richtlijn 2000/13/EG van het Europees Parlement en de Raad van 20 maart 2000 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgeving der lidstaten inzake de etikettering en presentatie van levensmiddelen alsmede inzake de daarvoor gemaakte reclame. Deze aanpassingen zijn van technische aard. De technische aanpassing van het acquis in verband met de toetreding heeft geen financiële gevolgen.

Andere besluiten die in verband met de uitbreiding van de Unie moeten worden aangepast, en die bijvoorbeeld door tijdgebrek niet in dit voorstel voor een richtlijn van de Raad konden worden verwerkt, moeten later worden aangepast, eventueel via een normale procedure. Overeenkomstig artikel 56 kunnen aanpassingen die na de toetreding worden aangenomen, vanaf de datum van toetreding worden toegepast.