Toelichting bij COM(2008)191 - Wijziging van de bijlage bij Besluit 2004/162/EG betreffende de "octroi de mer" regeling

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1) Achtergrond van het voorstel

Motivering en doel van het voorstel



Doel van het voorstel is de aanpassing van de lijsten van producten die in aanmerking komen voor een vrijstelling of vermindering van de 'octroi de mer'-belasting, welke lijsten zijn opgenomen in de bijlage bij Beschikking 2004/162/EG van de Raad van 10 februari 2004 betreffende de 'octroi de mer'-regeling in de Franse overzeese departementen en tot verlenging van Beschikking 89/688/EEG.

Algemene context



Op grond van artikel 3 van Beschikking 2004/162/EG hebben de Franse autoriteiten een nagenoeg geheel op Guyana betrekking hebbend verzoek ingediend om producten toe te voegen aan de lijst van producten waarvoor in het kader van de octroi de mer-regeling gedifferentieerde belastingtarieven gelden. De Franse autoriteiten hebben dit verzoek in juli 2006 aangevuld. Voor alle betrokken producten is het verzoek van de Franse autoriteiten onderzocht in het licht van beide situaties die in genoemd artikel 3 zijn bedoeld.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied



Krachtens artikel 299, lid 2, van het EG-Verdrag zijn de bepalingen van dit Verdrag van toepassing op de Franse overzeese departementen, de Azoren, Madeira en de Canarische Eilanden. Gezien evenwel de structurele economische en sociale situatie van de Franse overzeese departementen, de Azoren, Madeira en de Canarische Eilanden, die wordt verergerd door het afgelegen en insulaire karakter, de geringe oppervlakte, het moeilijke reliëf en klimaat en de economische afhankelijkheid van enkele producten, welke factoren door hun blijvende en cumulatieve karakter de ontwikkeling van deze gebieden bemoeilijken, kan de Raad, met een gekwalificeerde meerderheid, op voorstel van de Commissie en na raadpleging van het Europees Parlement, maatregelen goedkeuren die er met name op gericht zijn voorwaarden vast te stellen voor de toepassing van het EG-Verdrag, met inbegrip van gemeenschappelijk beleid, in deze gebieden. De Raad houdt bij het vaststellen van deze maatregelen rekening met zaken zoals met name het fiscale beleid.

Bij Beschikking 2004/162/EG, vastgesteld op grond van artikel 299, lid 2, van het EG-Verdrag, wordt Frankrijk gemachtigd in de Franse overzeese departementen een vrijstelling of vermindering van de zogenaamde 'octroi de mer'-belasting toe te passen voor bepaalde producten die in de Franse overzeese departementen worden vervaardigd. In vergelijking met de belastingtarieven die van toepassing zijn op soortgelijke producten die niet uit de Franse overzeese departmenten afkomstig zijn, is toestemming gegeven voor een belastingverschil van 10, 20 of 30 procentpunten, al naar gelang het product en het Franse overzeese department. De producten die voor een vrijstelling of vermindering van de 'octroi de mer'-belasting in aanmerking komen zijn genoemd in de bijlage bij genoemde Beschikking 2004/162/EG van de Raad. Deze beschikking is tot 1 juli 2014 van kracht, terwijl in juli 2008 een tussentijdse evaluatie zal plaatsvinden. Volgens artikel 3 van die beschikking stelt de Raad, met een gekwalificeerde meerderheid, op voorstel van de Commissie, de maatregelen vast die nodig zijn voor de toepassing van deze beschikking wat betreft de aanpassing van de in de bijlage opgenomen lijsten van producten vanwege de opkomst van nieuwe productieactiviteiten in de Franse overzeese departementen en voor het nemen van dringende maatregelen wanneer de plaatselijke productie in gevaar komt als gevolg van bepaalde handelspraktijken.

- Samenhang met ander beleid en de doelstellingen van de Unie en inachtneming van de criteria van artikel 3 van Beschikking 2004/162/EG

De maatregelen waarin artikel 3 van Beschikking 2004/162/EG voorziet kunnen worden genomen indien voldaan wordt aan de eisen van artikel 299, lid 2, van het EG-Verdrag. Bij het vaststellen van die maatregelen moet daarom rekening worden gehouden met de bijzondere kenmerken en beperkingen van ultraperifere gebieden, zonder afbreuk te doen aan de integriteit en de samenhang van de communautaire rechtsorde, met inbegrip van de interne markt en het gemeenschappelijk beleid. Bij genoemd artikel 3 zijn ook aanvullende criteria vastgesteld, die specifiek zijn voor de daarbij vastgestelde procedure. Het moet gaan om de bijwerking van de in de bijlage opgenomen lijsten van producten vanwege de opkomst van nieuwe productieactiviteiten in de Franse overzeese departementen of het nemen van dringende maatregelen wanneer de plaatselijke productie in het gedrang dreigt te komen als gevolg van bepaalde handelspraktijken.

Het verzoek van de Franse autoriteiten werd aan een diepgaand onderzoek onderworpen, waarbij met deze eisen rekening is gehouden. Hoewel het oorspronkelijke verzoek van de Franse autoriteiten betrekking had op 130 producten, is de Commissie tot de conclusie gekomen dat de aanpassing van de lijsten op grond van artikel 3 van Beschikking 2004/162/EG slechts voor 19 producten gerechtvaardigd is.

Daarom stelt de Commissie geen 'bijwerking' voor van de lijsten in de bijlage bij de beschikking door de toevoeging van producten waarvan reeds een plaatselijke productie bestond op de datum van indiening van de oorspronkelijke verzoek, naar aanleiding waarvan Beschikking 2004/162/EG werd vastgesteld. Volgens de tweede mogelijkheid van artikel 3 van genoemde beschikking kunnen 'dringende maatregelen' worden genomen wanneer een plaatselijke productie door 'bepaalde handelspraktijken' in het gedrang dreigt te komen. De Commissie doet geen beroep op deze bepaling wanneer een eventuele verhoging van de invoer door iets anders dan handelspraktijken wordt veroorzaakt, zoals bijvoorbeeld de reorganisatie van de plaatselijke markt in Guyana wat betreft de productie of het op de markt brengen van bepaalde producten of nog om andere redenen.

2)

1.

Raadpleging van belanghebbenden en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbenden



De aanvraag van de Franse autoriteiten is op verzoek van de betrokken economische sectoren ingediend. Vertegenwoordigers van de economische sectoren die het meest betrokken zijn bij de aanvraag van de Franse autoriteiten hebben overigens deel uitgemaakt van de verschillende delegaties die de werkvergaderingen hebben bijgewoond van de Franse autoriteiten en de diensten van de Commissie.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Er behoefde geen beroep te worden gedaan op externe deskundigheid.

Effectbeoordeling



Bij het voorstel wordt een maatregel vastgesteld ter uitvoering van Beschikking 2004/162/EG. Het enige te onderzoeken punt is dus vast te stellen of, voor elk product waarop het verzoek van de Franse autoriteiten betrekking heeft, voldaan is aan de in artikel 3 van die beschikking opgenomen voorwaarden waarop de in de bijlage bij die beschikking opgenomen lijsten van producten kunnen worden aangepast.

In het kader van de procedure van artikel 3 van Beschikking 2004/162/EG is het enige besluit dat kan worden genomen de lijsten al dan niet aan te passen.

3)

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel(en)



Voor Guyana 19 producten toevoegen aan de lijsten van producten die zijn opgenomen in de bijlage bij Beschikking 2004/162/EG. Frankrijk zou dan, binnen bepaalde grenzen, gemachtigd zijn voor bepaalde, in de Franse overzeese departementen geproduceerde producten een vrijstelling of vermindering te verlenen van de 'octroi de mer'-belasting.

Rechtsgrond



Artikel 3 van Beschikking 2004/162/EG van de Raad van 10 februari 2004.

Subsidiariteitsbeginsel



Alleen de Raad kan volgens artikel 3 van Beschikking 2004/162/EG de lijsten van producten bij die beschikking aanpassen.

Het voorstel is derhalve in overeenstemming met het subsidiariteitsbeginsel.

Evenredigheidsbeginsel



Het voorstel is om de volgende reden(en) in overeenstemming met het subsidiariteitsbeginsel.

Bij het voorstel worden bepaalde producten toegevoegd aan de lijsten in de bijlage bij Beschikking 2004/162/EG. Uitsluitend die producten worden toegevoegd die voldoen aan de criteria van artikel 3 van de beschikking.

Het voorgestelde maximale tariefverschil voor elk product waarop dit voorstel betrekking heeft is beperkt tot hetgeen nodig is om het nadeel te compenseren dat de betrokken plaatselijke productie ondervindt. De fiscale last op de producten die in de Franse overzeese departementen worden ingevoerd is niet zwaarder dan nodig is om het concurrentievermogen van plaatselijk geproduceerde producten te herstellen.

Keuze van instrumenten



Voorgesteld instrument: beschikking van de Raad.

Andere instrumenten zouden om de volgende reden(en) ongeschikt zijn.

Volgens artikel 3 van Beschikking 2004/162/EG kan de lijst slechts door middel van een beschikking van de Raad worden aangepast, zoals de Commissie dan ook voorstelt.

4)

3.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de Gemeenschap.

5)

4.

Aanvullende informatie



Nadere uitleg van het voorstel, per hoofdstuk of per artikel



Volgens punt 1 van de bijlage bij de voorgestelde beschikking worden voor Guyana 18 producten toegevoegd aan deel B van de bijlage bij Beschikking 2004/162/EG, dat wil zeggen aan de lijst van producten waarvoor, in vergelijking met soortgelijke producten die niet uit Franse overzeese departementen afkomstig zijn, het maximumtariefverschil 20 procentpunten is.

Volgens punt 2 van de bijlage bij de voorgestelde beschikking wordt voor Guyana één product toegevoegd aan deel C van de bijlage bij Beschikking 2004/162/EG, dat wil zeggen aan de lijst van producten waarvoor, in vergelijking met soortgelijke producten die niet uit Franse overzeese departementen afkomstig zijn, het maximumtariefverschil 30 procentpunten is.

De betrokken producten en de redenen die de aanpassing van Beschikking 2004/162/EG rechtvaardigen zijn vermeld in de overwegingen 4 en volgende van het voorstel voor een beschikking van de Raad.