Toelichting bij COM(2007)368 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Het voorstel omvat twee wijzigingen in de artikelen 14 en 28 van Verordening (EG) nr. 1924/2006 van het Europees Parlement en de Raad inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen. Doel is in een overgangstermijn te voorzien voor gezondheidsclaims die verband houden met de ontwikkeling en de gezondheid van kinderen.

Dergelijke gezondheidsclaims worden, net als andere voedings- en gezondheidsclaims, in de Gemeenschap reeds in de handel gebruikt. Voedingsclaims die vóór 1 januari 2006 in overeenstemming met de toepasselijke nationale bepalingen in een lidstaat zijn gebruikt en die niet in de bijlage bij Verordening (EG) nr. 1924/2006 zijn opgenomen, mogen tot uiterlijk drie jaar na de inwerkingtreding van de verordening verder worden gebruikt. Ook voor andere gezondheidsclaims dan claims die verband houden met de ontwikkeling en de gezondheid van kinderen is in artikel 28, leden 5 en 6 van de verordening in overgangsmaatregelen voorzien.

In Verordening (EG) nr. 1924/2006 is echter uiteindelijk niet in soortgelijke overgangsmaatregelen voorzien voor claims die verband houden met de ontwikkeling en de gezondheid van kinderen. Dit is het gevolg van de opeenvolgende wijzigingen die in de loop van de medebeslissingsprocedure in de verordening werden aangebracht. Om kinderen beter te beschermen werd besloten op claims die verband houden met de ontwikkeling en de gezondheid van kinderen dezelfde regeling toe te passen als op claims inzake ziekterisicobeperking (vergunning). Daartoe werden twee wijzigingen aangebracht, namelijk de invoeging van 'en claims die verband houden met de ontwikkeling en de gezondheid van kinderen' in de titel en in het eerste lid van artikel 14 van de verordening betreffende claims inzake ziekterisicobeperking. Daardoor worden claims die verband houden met kinderen op dezelfde manier behandeld als claims inzake ziekterisicobeperking; voor deze laatste bevat de verordening geen overgangsmaatregelen omdat zij ook volgens de voorschriften die vóór de vaststelling van de verordening van toepassing waren, niet toegestaan waren.

Dat er geen overgangsmaatregelen zijn voor claims die verband houden met de ontwikkeling en de gezondheid van kinderen, houdt in dat dergelijke claims zodra de verordening van toepassing is (1 juli 2007) niet meer zijn toegestaan voor producten die na die datum zijn geproduceerd. De enige overgangsmaatregel voor claims die verband houden met de ontwikkeling en de gezondheid van kinderen is vervat in artikel 28, lid 1. Het betreft producten die vóór 1 juli 2007 in de handel worden gebracht of worden geëtiketteerd. Deze overgangstermijn geldt voor producten die fysiek in de rekken aanwezig zijn of reeds geëtiketteerd zijn, maar niet voor producten die na die datum worden geproduceerd en gedistribueerd. Wanneer de voorraden op zijn, zal er zich dus een onderbreking op de markt voordoen.

Daarom wordt voorgesteld in overgangsmaatregelen te voorzien voor gezondheidsclaims die verband houden met de ontwikkeling en de gezondheid van kinderen.

Een overgangstermijn en een vergunningsproces voor gezondheidsclaims die verband houden met de ontwikkeling en de gezondheid van kinderen biedt de groep consumenten waarvoor de producten bestemd zijn, de nodige bescherming en geeft bedrijven de nodige tijd om zich vlot te kunnen aanpassen met het oog op de naleving van de verordening.

Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de Europese Gemeenschappen.