Toelichting bij COM(2007)567 - Autonome overgangsmaatregelen voor de opening van gemeenschappelijke tariefcontingenten voor de invoer van worst en bepaalde vleesproducten uit Zwitserland

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

In het proces-verbaal van overeenkomst tussen de diensten van de Commissie en de Zwitserse federale overheid van 2 mei 2007 is gesteld dat de bilaterale preferentiƫle handel in worst en bepaalde vleesproducten moet worden geconsolideerd in het kader van de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Zwitserse Bondsstaat inzake de handel in landbouwproducten [1]. Deze consolidering zal de concessies vervangen die Zwitserland in het kader van vroegere overeenkomsten aan een beperkt aantal lidstaten had verleend. Tegelijk worden aan beide partijen extra hoeveelheden toegekend om rekening te houden met de toename van de met deze producten gepaard gaande bilaterale handelsbelangen, maar deze toewijzing gebeurt asymmetrisch, gelet op de grotere handels- en concessiewaarde van de contingenten voor invoer in Zwitserland.

Bijgevolg moeten de bilaterale handelsconcessies die in de bijlagen 1 en 2 bij de genoemde overeenkomst zijn vastgesteld, worden aangepast. In afwachting van de afronding van de bilaterale procedures voor wijziging van de overeenkomst moeten evenwel autonome overgangsmaatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat vanaf 1 januari 2008 gebruik kan worden gemaakt van het met het contingent samenhangende voordeel.

Daarom wordt voorgesteld dat de Raad onverwijld zijn goedkeuring hecht aan de bijgaande autonome overgangsmaatregelen voor de opening van nieuwe communautaire tariefcontingenten voor de invoer van worst en bepaalde vleesproducten van oorsprong uit Zwitserland.

1.

Gevolgen voor de begroting


aangezien met nulrecht wordt ingevoerd, wordt ervan uitgegaan dat er geen gevolgen voor de inkomstenzijde zullen zijn.