Toelichting bij COM(2006)353 - Intrekking van Verordening 7/2005 tot vaststelling van autonome overgangsmaatregelen voor de opening van een tariefcontingent voor bepaalde landbouwproducten uit Zwitserland

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel


Naar aanleiding van de uitbreiding van de Europese Unie op 1 mei 2004 kwamen de Gemeenschap en Zwitserland overeen de tariefconcessies aan te passen die op 21 juni 1999 waren vastgesteld in de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Zwitserse Bondsstaat inzake de handel in landbouwproducten die op 1 juni 2002 in werking trad. Zij kwamen met name overeen wijzigingen aan te brengen in de bijlagen 1 en 2 bij de Overeenkomst, waarin de lijsten van concessies zijn opgenomen, om een bestaand rechtenvrij tariefcontingent van de Gemeenschap met een nieuw product (GN-code 0705 21 00) uit te breiden. Om ervoor te zorgen dat het contingent voor de producten van GN-code 0705 21 00 met ingang van 1 mei 2004 beschikbaar was, werd een nieuw autonoom communautair tariefcontingent geopend dat gedurende een overgangsperiode beperkt was tot die producten. Op 19 december 2005 werd Besluit 3/2005 vastgesteld van het Gemengd Landbouwcomité, opgericht bij de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Zwitserse Bondsstaat inzake de handel in landbouwproducten, betreffende de aanpassing van de bijlagen 1 en 2 in verband met de uitbreiding van de Europese Unie. Dit besluit houdt een formele wijziging in van de bijlagen 1 en 2 van de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Zwitserse Bondsstaat inzake de handel in landbouwproducten, ten einde de bepalingen op te nemen met betrekking tot het tariefcontingent voor producten van GN-code 0705 21 00. Dit voorstel heeft derhalve tot doel de autonome overgangsmaatregelen voor dit product in te trekken.

Algemene context


Verordening (EG) nr. 7/2005 van de Raad tot vaststelling van autonome overgangsmaatregelen voor de opening van een communautair tariefcontingent voor bepaalde landbouwproducten uit Zwitserland moet worden ingetrokken omdat deze vervangen is door Besluit 3/2005 van het Gemengd Landbouwcomité, opgericht bij de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Zwitserse Bondsstaat inzake de handel in landbouwproducten, betreffende de aanpassing van de bijlagen 1 en 2 in verband met de uitbreiding van de Europese Unie.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied


Bij Verordening (EG) nr. 7/2005 van de Raad van 13 december 2004 tot vaststelling van autonome overgangsmaatregelen voor de opening van een tariefcontingent voor bepaalde landbouwproducten uit Zwitserland wordt een autonome overgangsmaatregel vastgesteld voor producten van GN-code 0705 21 00 die afwijkt van het huidige voorstel waarin genoemde maatregel wordt ingetrokken.

Samenhang met andere beleidsgebieden en doelstellingen van de EU


Niet van toepassing.

1.

Raadpleging van belanghebbenden en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbenden



Niet relevant

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Er behoefde geen beroep te worden gedaan op externe deskundigheid.

Effectbeoordeling


Omdat de autonome overgangsmaatregel is vervangen door een formeel besluit moet Verordening 7/2005 van de Raad worden ingetrokken. Er zijn geen andere geschikte maatregelen voor deze situatie.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel


Ontwerp–voorstel voor een verordening van de Raad tot intrekking van Verordening (EG) nr. 7/2005 van de Raad tot vaststelling van autonome overgangsmaatregelen voor de opening van een tariefcontingent voor bepaalde landbouwproducten uit Zwitserland.

Rechtsgrondslag


Artikel 133 van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap

Subsidiariteitsbeginsel


Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Gemeenschap valt. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.

Evenredigheidsbeginsel


Het voorstel is om de volgende redenen in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel:

Omdat de in te trekken maatregel was vastgesteld bij een verordening van de Raad, moet deze ook bij een verordening van de Raad worden ingetrokken. Een verordening van de Raad is rechtstreeks bindend in de lidstaten.

Eventuele financiële en administratieve lasten zijn tot een minimum beperkt en staan in verhouding tot de doelstelling van het voorstel, omdat het voorstel tot doel heeft de autonome overgangsmaatregel in te trekken.

Keuze van instrumenten



Voorgesteld(e) instrument(en): verordening.

Andere instrumenten zouden om de volgende reden(en) ongeschikt zijn: De bepalingen van een verordening zijn rechtstreeks bindend in de lidstaten. De in te trekken maatregel was vastgesteld bij een verordening van de Raad.

3.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de Gemeenschap.

4.

Aanvullende informatie



Intrekking van bestaande wetgeving


De goedkeuring van het voorstel houdt de intrekking van bestaande wetgeving in.

1. 2006/0118(ACC)