Toelichting bij COM(2005)640 - Wijziging van bijlage I bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 met betrekking tot de tarief- en statistieknomenclatuur en het gemeenschappelijk douanetarief

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel


Dit ontwerp voor een verordening van de Raad beoogt op autonome basis de toepassing van de rechten van het gemeenschappelijk douanetarief voor bepaalde artikelen van hoofdstuk 27 (afvalolie van aardolie) te schorsen en dientengevolge Verordening (EEG) nr. 2658/87 van de Raad met betrekking tot de tarief- en statistieknomenclatuur en het gemeenschappelijk douanetarief te wijzigen.

Algemene context


Hoofdstuk 27 van de gecombineerde nomenclatuur omvat onder meer een aantal minerale brandstoffen en minerale oliën. Code 2710 heeft meer in het bijzonder betrekking op aardolie (lichte olie, andere olie dan lichte olie en afvalolie). Aardolie en andere producten van hoofdstuk 27 worden, wanneer zij bestemd zijn een aangewezen behandeling te ondergaan zoals is vastgesteld in de aanvullende aantekeningen (GN) op dit hoofdstuk, op autonome basis, vrijgesteld van douanerechten, op voorwaarde dat zij deze behandeling hebben ondergaan. Controle op deze voorwaarde geschiedt door toepassing van de maatregelen die in het douanewetboek en de uitvoeringsbepalingen daarop zijn vastgesteld (de artikelen 291 tot en met 300 van Verordening (EEG) nr. 2454/93 van de Commissie (PB L 253 van 11.10.1993, blz.

1) en latere wijzigingen). Desondanks komt afvalolie (code 2710 99 00), zelfs wanneer deze bestemd is om deze aangewezen behandelingen te ondergaan, niet in aanmerking voor deze vrijstelling van rechten. Het is in het belang van de Gemeenschap voor afvalolie dezelfde tariefbehandeling toe te passen als voor de olie zelf. Het voorstel luidt derhalve om het douanerecht voor afvalolie die bestemd is om de bij aanvullende aantekening (GN) 4 aangewezen behandelingen te ondergaan, op autonome basis te schorsen, onder voorbehoud van de controlemaatregelen die in het douanewetboek en de uitvoeringsbepalingen daarop zijn vastgesteld.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied


Verordening (EEG) nr. 2658/87 van de Raad met betrekking tot de tarief- en statistieknomenclatuur en het gemeenschappelijk douanetarief.

Samenhang met andere beleidsgebieden van de EU


Overeenkomstig de beleidsgebieden handel, ondernemingen, milieu, energie en buitenlandse betrekkingen.

1.

Raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbende partijen



Wijze van raadpleging, belangrijkste geraadpleegde sectoren en algemeen profiel van de respondenten


De groep “tariefvraagstukken van economische aard” die de bedrijfstakken van elke lidstaat vertegenwoordigt, is geraadpleegd. De afdeling tarief- en statistieknomenclatuur (sector GN) van het Comité Douanewetboek. De afdeling tarief- en statistieknomenclatuur (sector chemie) van het Douanewetboek.

Samenvatting van de reacties en hoe daarmee rekening is gehouden


De schorsing komt overeen met de instemming na de besprekingen binnen de verschillende groepen.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Betrokken wetenschaps- en kennisgebieden


Tariefdeskundigen die de lidstaten vertegenwoordigen in de groep “tariefvraagstukken van economische aard”. Douanedeskundigen die de lidstaten vertegenwoordigen in het Comité Douanewetboek. Chemische deskundigen die de lidstaten vertegenwoordigen in het Comité Douanewetboek.

Gebruikte methode


Bijeenkomsten.

Belangrijkste geraadpleegde organisaties en deskundigen


Door elke lidstaat aangewezen deskundigen.

Ontvangen en gebruikte adviezen


Het bestaan van potentieel ernstige risico’s met onomkeerbare gevolgen is niet genoemd.

Instemming van de bovengenoemde comités.

Wijze waarop het deskundigenadvies beschikbaar is gemaakt voor het publiek


Publicatie van het voorstel.

Effectbeoordeling


Overleg tussen de diensten. Voordelen voor het milieu.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel


Voorstel voor een verordening van de Raad tot wijziging van Bijlage I biij Verordening (EG) nr. 2658/87 met betrekking tot de tarief- en statistieknomenclatuur en het gemeenschappelijke douanetarief.

Rechtsgrondslag


Artikel 26.

Subsidiariteitsbeginsel


Het voorstel valt onder de exclusieve bevoegdheid van de Gemeenschap. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.

Evenredigheidsbeginsel


Het voorstel voldoet om de volgende reden(en) aan het evenredigheidsbeginsel.

Niet van toepassing.

Dit geheel aan maatregelen strookt met de beginselen die zijn vastgesteld om de procedures voor de actoren in het internationale handelsverkeer te vereenvoudigen.

Keuze van instrumenten



Voorgesteld instrument: verordening.

Andere middelen zouden om de volgende reden(en) niet voldoende toereikend zijn. Volgens artikel 26 van het EG-Verdrag worden autonome tariefschorsingen en contingenten door de Raad met gekwalificeerde meerderheid van stemmen op voorstel van de Commissie vastgesteld.

3.

Gevolgen voor de begroting



Niet-geïnde douanerechten.

1. Voorstel voor een

VERORDENING VAN DE RAAD

tot wijziging van bijlage I bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 met betrekking tot de tarief- en statistieknomenclatuur en het gemeenschappelijk douanetarief

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Unie, en met name op artikel 26,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

In de gecombineerde nomenclatuur die is opgenomen in bijlage I bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 van de Raad[1], wordt de inning van het douanerecht op autonome basis en voor onbepaalde tijd voor bepaalde goederen van hoofdstuk 27 geschorst, wanneer deze bestemd zijn om een aangewezen behandeling te ondergaan, mits wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden die zijn vastgesteld bij Verordening (EEG) nr. 2454/93 van de Commissie van 2 juli 1993 houdende vaststelling van enkele bepalingen ter uitvoering van Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad tot vaststelling van het communautair douanewetboek[2].

Bepaalde soorten afvalolie die bestemd zijn om te worden gerecycleerd en zijn ingedeeld onder GN-code 2710 99 00 komen thans niet voor deze vrijstelling in aanmerking.

Dezelfde tariefbehandeling moet, met name om milieutechnische redenen die met de opwerking van afgewerkte olie verband houden, eveneens worden toegekend aan afvalolie en onder dezelfde groep vallende olie, mits aan alle technische en juridische voorwaarden wordt voldaan. Het is derhalve in het belang van de Gemeenschap de schorsing van de douanerechten op autonome basis en voor onbepaalde tijd tot deze producten uit te breiden.

Verordening (EEG) nr. 2658/87 moet derhalve dienovereenkomstig worden gewijzigd.

Daar de bij deze verordening ingevoerde wijziging vanaf dezelfde datum moet gelden als de gecombineerde nomenclatuur voor 2006, die is opgenomen in Verordening (EG) nr. 1719/2005 , moet zij onmiddellijk in werking treden en moet zij worden toegepast met ingang van 1 januari 2006,

HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

In bijlage I, tweede deel - Tabel der rechten, Afdeling V, hoofdstuk 27, bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 komt de tekst in kolom 3, voor GN –code 2710 99 00, als volgt te luiden:

“ 3,5 *

__________________

* De inning van dit recht wordt op autonome basis en voor onbepaalde tijd geschorst voor de producten die bestemd zijn om een aangewezen behandeling te ondergaan (TARIC-code 2710 99 00 10). Het in aanmerking komen voor deze schorsing is onderworpen aan de voorwaarden en bepalingen die zijn vastgesteld bij de op dit gebied geldende communautaire bepalingen [zie de artikelen 291 tot en met 300 van Verordening (EEG) nr. 2454/93 (PB L 253 van 11.10.1993, blz.1)].”

Artikel 2

Deze verordening treedt in werking op de dag van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie .

Zij is van toepassing met ingang van 1 januari 2006.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel,

Voor de Raad

De voorzitter

FINANCIEEL MEMORANDUM VOOR VOORSTELLEN DIE UITSLUITEND GEVOLGEN HEBBEN VOOR DE ONTVANGSTZIJDE VAN DE BEGROTING

NAAM VAN HET VOORSTEL :