Toelichting bij COM(2004)441 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 998/2003 in verband met de toetreding van Malta

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Voor bepaalde besluiten van de Europese Unie die in verband met de toetreding moeten worden aangepast, is in de Toetredingsakte niet in de noodzakelijke aanpassingen voorzien.

Verordening (EG) nr. 998/2003 is een van deze besluiten. Deze verordening stelt veterinairrechtelijke voorschriften vast voor het niet-commerciële verkeer van honden, katten en fretten.

Malta handhaaft tot nog toe een systeem van zes maanden quarantaine voor de invoer van deze soorten. Als nieuwe EG-lidstaat moet het dit systeem echter met ingang van 3 juli 2004 afschaffen teneinde Verordening (EG) nr. 998/2003 om te zetten en toe te passen.

Bij de onderhandelingen over de uitbreiding stelde Malta echter dat het, als eiland dat evenzeer vrij is van rabiës als Zweden, Ierland en het Verenigd Koninkrijk, in dezelfde categorie moet worden ondergebracht als deze drie lidstaten. Tijdens de onderhandelingen met alle lidstaten heeft de Raad met dit standpunt ingestemd.

Bij Verordening (EG) nr. 998/2003 worden de lidstaten in twee categorieën onderverdeeld volgens hun controles op rabiës in het verleden. Zweden, Ierland en het Verenigd Koninkrijk wordt een overgangsperiode van vijf jaar toegestaan voor controles op honden, katten en fretten die op hun grondgebied worden binnengebracht.

Malta moet bijgevolg worden toegevoegd aan de lijst van de drie lidstaten (Zweden, Ierland en het Verenigd Koninkrijk) waarvoor bij de verordening in een overgangsperiode wordt voorzien. Gedurende deze overgangsperiode zijn de maatregelen die van toepassing zijn op het niet-commerciële verkeer van honden, katten en fretten naar deze drie lidstaten dan ook van toepassing op het verkeer naar Malta.

Verordening (EG) nr. 998/2003 moet dienovereenkomstig worden gewijzigd.