Toelichting bij COM(2001)418 - Verordening (EG) nr. 450/2003 van het Europees Parlement en de Raad van 27 februari 2003 betreffende de loonkostenindex

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Achtergrond

Al jaren wordt het gebrek aan een actuele en vergelijkbare indicator voor de kortetermijnontwikkeling van de loonkosten als een ernstige zwakte van de arbeidsmarktstatistiek beschouwd. Na tal van investeringen in een arbeidsprijsindex in de loop van de jaren negentig besloot het Comité statistisch programma (CSP) in 1997 de arbeidsprijsindex als langetermijnoplossing te beschouwen, maar als tussenoplossing te werken met de loonkostenindex (LKI), doch zonder rechtsgrond.

De sindsdien geproduceerde en regelmatig verspreide LKI-gegevens zijn nog lang niet bevredigend op het punt van actualiteit, dekking en vergelijkbaarheid.

Daarom is in het Actieplan voor de statistische eisen van de Economische en Monetaire Unie (EMU) (waaraan de ECOFIN-Raad op 29 september 2000 zijn steun betuigde) bij het pakket van ontwerpverordeningen dat in het voorjaar van 2001 aan het Europees Parlement en de Raad moet worden voorgelegd, ook een kortetermijnstatistiek van de loonkosten opgenomen.

Het beleid

In een gebied dat zo groot is als de EMU worden de loonkosten algemeen beschouwd als de belangrijkste potentiële bron van inflatie. Actuele indexcijfers over de loonkosten zijn daarom van het hoogste belang voor de Europese Centrale Bank, om toezicht te houden op de inflatie in de EMU, en voor de sociale partners, om te gebruiken bij loononderhandelingen.

Ingevolge de voorgestelde verordening moeten de lidstaten kwartaalgegevens van hun werkgevers over de loonkosten verstrekken, waar mogelijk door gebruik te maken van bestaande gegevens. De besprekingen met de lidstaten, in werkgroepen en in de CSP, hebben geleid tot een vereenvoudiging van de vereiste gedetailleerdheid; zo is er bijvoorbeeld geen indeling naar beroep of volledige/gedeeltelijke dagtaak nodig. De voorgestelde verordening is zo opgezet dat deze in overeenstemming is met de bestaande wetgeving op het gebied van de loonkosten, de verdiende lonen en de nationale rekeningen.

De voor de index te gebruiken methoden en de formaten voor de indiening van de gegevens zullen omstandig worden gedefinieerd in de verordening van de Commissie, evenals de criteria voor de beoordeling van de kwaliteit van de LKI van elke lidstaat.

Volgende stappen

Overeenkomstig de eis van het Actieplan voor de statistische eisen van de EMU maakt dit voorstel deel uit van een pakket wetsteksten dat in het voorjaar 2001 aan het Europees Parlement en de Raad zal worden voorgelegd.