Toelichting bij COM(2000)161 - Aanvaarding door de EG van Reglement nr. 104 van de VN/ECE inzake de goedkeuring van retroflectoren voor zware en lange voertuigen en aanhangwagens daarvan

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Algemeen

Uit hoofde van Besluit 97/836/EG van de Raad van 27 november 1997 is de EG op 24 maart 1998 toegetreden tot de Herziene overeenkomst van 1958 van de Europese Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (VN/ECE) en heeft zij 78 bij deze overeenkomst gevoegde reglementen aanvaard.

In artikel 3, lid 3, van dat besluit is bepaald dat de Gemeenschap kan besluiten een reglement dat zij bij de toetreding tot de Herziene overeenkomst niet heeft aanvaard, alsnog te zullen toepassen wanneer de Raad, met instemming van het Europees Parlement, dit reglement bij gekwalificeerde meerderheid goedkeurt.

Reglement nr. 104 inzake de goedkeuring van retroflectoren voor zware en lange voertuigen en aanhangwagens daarvan moet de technische handelsbelemmeringen voor motorvoertuigen tussen de overeenkomstsluitende partijen uit de weg ruimen waarbij een hoog niveau van veiligheid en milieubescherming wordt gewaarborgd. Ofschoon dit reglement niet in de in bijlage II bij Besluit 97/836/EG opgenomen lijst van door de EG aanvaarde reglementen voorkomt, hebben de vertegenwoordigers van de lidstaten laten weten dat het nuttig zou zijn als de EG de mogelijkheid van aanvaarding ervan zou onderzoeken. Voorts is het de bedoeling dat dit reglement zal worden geïntegreerd in het communautaire typegoedkeuringsstelsel voor motorvoertuigen, zulks ter aanvulling van de geldende wetgeving van de Gemeenschap.

Er zij op gewezen dat de EG haar besluit over de aanvaarding van dit reglement zal nemen op basis van het in de officiële talen van de VN/ECE (Frans, Engels en Russisch) beschikbare document. De tekst van Reglement nr. 104 is derhalve uitsluitend in de Franse en de Engelse versie bijgevoegd.

Overeenkomstig het bepaalde in artikel 4, lid 5, van Besluit 97/836/EG zal Reglement nr. 104 niettemin nog vóór de inwerkingtreding ervan voor de Gemeenschap in alle officiële talen van de Gemeenschap in het Publicatieblad worden bekendgemaakt.

2. Inhoud van het voorstel

Het voorgestelde besluit moet de Gemeenschap in staat stellen Reglement nr. 104 van de VN/ECE inzake de goedkeuring van retroflectoren voor zware en lange voertuigen en aanhangwagens daarvan te aanvaarden.