Toelichting bij COM(1999)332 - Wijziging van Beschikking 96/411/CE betreffende de verbetering van de gemeenschappelijke landbouwstatistiek

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Dankzij Beschikking 96/411/EG van de Raad betreffende de verbetering van de communautaire landbouwstatistiek  i hebben de diensten van de Commissie nu de beschikking over een flexibel instrument om de statistische toepassingen aan de ontwikkeling van de informatiebehoeften aan te passen.

Er zijn al technische actieplannen vastgesteld voor 1996, 1997, 1998 en 1999.

Hierdoor werd de aanpassing van het systeem van communautaire landbouwstatistieken aan de ontwikkeling van het gemeenschappelijk landbouwbeleid bevorderd.

Deze aanpassing is evenwel nog niet afgerond. De waarschijnlijke ontwikkelingen van het GLB vergen daarentegen nog een veel grotere inspanning voor de komende jaren.

De Commissie acht het zinvol de looptijd van het bij Beschikking 96/411/EG ingevoerde instrument te verlengen tot 2002.

Volgens de huidige procedure wordt de communautaire bijdrage aan de uitgaven van de lidstaten voor de uitvoering van de in Beschikking 96/411/EG bedoelde maatregelen in haar geheel na afronding van de maatregelen betaald, wat soms tot aanzienlijke vertragingen leidt.

De voorgestelde wijziging van artikel 6 van Beschikking 96/411/EG beoogt aan deze moeilijkheid tegemoet te komen door 30% van de communautaire bijdrage al te betalen nadat de Commissie het werkprogramma voor de betreffende maatregel heeft goedgekeurd.

Voorts worden in het voorstel van de Commissie enkele bepalingen van Beschikking 96/411/EG van de Raad geschrapt die in het licht van de opgedane ervaringen achterhaald zijn gebleken.