Toelichting bij COM(2000)270 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 397/1999 tot instelling van een definitief antidumpingrecht op rijwielen uit Taiwan

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

By Verordening (EG) nr. 397/1999 heeft de Raad een definitief antidumpingrecht ingesteld op de invoer van rijwielen uit Taiwan. Overeenkomstig artikel 17 van Verordening (EG) nr. 384/96 betreffende beschermende maatregelen tegen invoer met dumping uit landen die geen lid zijn van de Europese Gemeenschap, hierna de basisverordening genoemd, werd bij het onderzoek dat tot de instelling van dit recht leidde, gebruik gemaakt van een steekproef.

Volgens artikel 11, lid 4, van de basisverordening kan voor nieuwe exporteurs geen nieuw onderzoek worden geopend wanneer tijdens het oorspronkelijke onderzoek van steekproeven gebruik is gemaakt. Om er echter voor te zorgen dat niet wordt gediscrimineerd tussen nieuwe producenten/exporteurs en de medewerkende bedrijven die geen deel uitmaakten van de bij het oorspronkelijke onderzoek gebruikte steekproef, is in artikel 2 van Verordening (EG) nr. 397/1999 bepaald dat wanneer een nieuwe producent/exporteur kan aantonen dat hij aan drie basisvoorwaarden voldoet (namelijk dat hij tijdens de oorspronkelijke onderzoekperiode niet naar de Gemeenschap heeft uitgevoerd, dat hij geen banden heeft met producenten/exporteurs waarop de antidumpingmaatregelen van toepassing zijn en dat hij na de onderzoekperiode daadwerkelijk naar de Gemeenschap heeft uitgevoerd of dat hij contractueel verplicht is dit te doen), de Raad kan besluiten dat voor deze nieuwe producenten/exporteurs het gewogen gemiddelde recht geldt dat van toepassing is op de medewerkende bedrijven die geen deel uitmaakten van de steekproef. Indien de Raad dit besluit, moet artikel 1, lid 3, van Verordening (EG) nr. 397/1999 worden gewijzigd: de namen van de nieuwe producenten/exporteurs moeten dan namelijk worden toegevoegd aan de lijst in de bijlage van die verordening.

De Commissie heeft van verschillende Taiwanese exporteurs het verzoek ontvangen om als nieuwe exporteur te worden aangemerkt. Bij het onderzoek van deze aanvragen en het aanvullende bewijsmateriaal dat deze bedrijven in voorkomend geval hebben toegezonden, bleek dat vier van hen aan de eisen voldeden.

De Commissie stelt de Raad dienovereenkomstig voor zijn goedkeuring te hechten aan bijgaand voorstel voor een verordening tot wijziging van artikel 1, lid 3, van Verordening (EG) nr. 397/1999 door deze vier nieuwe producenten/exporteurs toe te voegen aan de lijst bij die verordening.